Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με στήριξη 100+9 δισ. φράγκα έκλεισε το ντιλ UBS-Credit Suisse

Οι ελβετικές αρχές θα διαθέσουν ρευστότητα 100 δισ. φράγκα μέσω Κεντρικής Τράπεζας. Το κράτος θα παράσχει εγγυήσεις 9 δισ. έναντι πιθανών ζημιών. Κουρεύονται τα ομόλογα AT1.

Με στήριξη 100+9 δισ. φράγκα έκλεισε το ντιλ UBS-Credit Suisse

Η UBS συμφώνησε να αγοράσει την Credit Suisse για 3,25 δισ. δολάρια (3 δισ. ελβετικά φράγκα) μετά από ένα Σαββατοκύριακο διαπραγματεύσεων με τη μεσολάβηση των ελβετικών ρυθμιστικών αρχών για να προστατευτεί το τραπεζικό σύστημα της χώρας και να αποτραπεί η εξάπλωση της κρίσης στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η ιστορική συμφωνία ακολουθεί πέντε ημέρες κατά τις οποίες το ελβετικό κατεστημένο αγωνίστηκε για να φρενάρει την κρίση στην Credit Suisse που απείλησε να καταστρέψει τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. Μια έκτακτη πιστωτική γραμμή r50 δισ. φράγκων (54 δισ. $) που παρείχε η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) την Τετάρτη απέτυχε να σταματήσει μια απότομη πτώση της μετοχής, η οποία επιδεινώθηκε από την ευρύτερη αναταραχή στην αγορά που προκλήθηκε από την ξαφνική κατάρρευση νωρίτερα αυτόν τον μήνα της Silicon Valley Bank.

«Την Παρασκευή οι εκροές ρευστότητας και η αστάθεια της αγοράς έδειξαν ότι δεν ήταν πλέον δυνατή η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της αγοράς και ήταν απολύτως απαραίτητη μια γρήγορη και σταθεροποιητική λύση», δήλωσε ο Ελβετός πρόεδρος Αλέν Μπερσέ σε συνέντευξη Τύπου στη Βέρνη. «Αυτή η λύση ήταν η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS».

Η UBS θα πληρώσει περίπου 0,76 φράγκα ανά μετοχή σε δικές της μετοχές, αξίας 3 δισ. φράγκων, έναντι προσφοράς 0,25 φράγκων νωρίτερα την Κυριακή (περίπου 1 δισ. δολάρια) που απορρίφθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Credit Suisse. Ωστόσο, η προσφορά παραμένει πολύ κάτω από την τιμή κλεισίματος της Credit Suisse στα 1,86 φράγκα την Παρασκευή.

Ως μέρος της συμφωνίας, η SNB συμφώνησε να προσφέρει μια γραμμή ρευστότητας 100 δισ. φράγκων που υποστηρίζεται από ομοσπονδιακή εγγύηση αθέτησης πληρωμών στην UBS, δήλωσε το ελβετικό υπουργείο Οικονομικών. Η κυβέρνηση παρέχει επίσης εγγύηση ζημιών έως και 9 δισ. φράγκων, αλλά μόνο αφού η UBS απορροφήσει τα πρώτα 5 δισ. φράγκα ζημιών σε ορισμένα χαρτοφυλάκια περιουσιακών στοιχείων.

Η συγχώνευση δημιουργεί ένα από τα μεγαλύτερα συστημικά σημαντικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ευρώπη. Η UBS έχει 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια συνολικού ενεργητικού στον ισολογισμό της και η Credit Suisse 575 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Αυτό δεν είναι πρόγραμμα διάσωσης. Αυτή είναι μια εμπορική λύση», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας Karin Keller-Sutter. «Η χρεοκοπία θα είχε τεράστιες παράπλευρες ζημιές στην ελβετική χρηματοπιστωτική αγορά με κίνδυνο μετάδοσης διεθνώς».

«Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν πολύ ευγνώμονες για αυτή τη λύση... φοβόντουσαν πραγματικά μια χρεοκοπία της Credit Suisse», πρόσθεσε.

Η εξαγορά σημαίνει το τέλος για την 167χρονη ιστορία της τράπεζας της οποίας τα κεντρικά γραφεία βρίσκονται απέναντι από αυτά της UBS στην πλατεία Paradeplatz της Ζυρίχης.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, τα ομόλογα Additional Tier I της Credit Suisse, αξίας 16 δισ. φράγκων διαγράφονται. Οι τίτλοι αυτοί έχουν σχεδιαστεί για να απορροφούν ζημίες όταν οι τράπεζες αντιμετωπίζουν προβλήματα και να μεταφέρουν τον κίνδυνο πτώχευσης τράπεζας από τους φορολογούμενους στους επενδυτές. Η Credit Suisse ανέφερε στη δήλωσή της το απόγευμα της Κυριακής ότι η ελβετική ρυθμιστική αρχή Finma είχε αποφασίσει ότι τα ομόλογα θα «διαγραφούν στο μηδέν». Περίπου 1 δισ. φράγκα άλλων κεφαλαίων διαγράφηκαν επίσης.

Το ελβετικό ομοσπονδιακό συμβούλιο - το εκτελεστικό σκέλος της κυβέρνησης - θα εκδώσει έκτακτο διάταγμα για να παραιτηθεί από πιθανά ρυθμιστικά εμπόδια για το γρήγορο κλείσιμο της συναλλαγής. Οι Ελβετοί βουλευτές θα πρέπει επίσης τελικά να εγκρίνουν τη διαδικασία — αν και αναδρομικά. Θα διεξαχθεί ψηφοφορία μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

Οι μετοχές της Credit Suisse υποχώρησαν περισσότερο από 74% τον περασμένο χρόνο, αφήνοντας την κεφαλαιοποίησή της την Παρασκευή σε μόλις 8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Για την UBS, η συμφωνία εδραιώνει τη θέση της ως ο μεγαλύτερος διαχειριστής πλούτου στον κόσμο, με δραστηριότητες που εκτείνονται στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία. Η ενοποιημένη οντότητα θα έχει 5 τρισεκατομμύρια δολάρια επενδυμένων περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως.

«Η UBS θα παραμείνει σταθερή», δήλωσε ο πρόεδρος της UBS Colm Kelleher, ο οποίος θα συνεχίσει να ηγείται της συνδυασμένης οντότητας με τον διευθύνοντα σύμβουλο Ralph Hamers.

Ο Kelleher είπε ότι το ελβετικό τμήμα της Credit Suisse ήταν «ένα εξαιρετικό περιουσιακό στοιχείο που είμαστε πολύ αποφασισμένοι να διατηρήσουμε» και ότι ήταν πολύ νωρίς για να δοθεί μια εκτίμηση των περικοπών θέσεων εργασίας στα διάφορα τμήματα που εξαγοράζει η UBS.

Το 2022, η UBS πραγματοποίησε κέρδη 7,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η Credit Suisse είχε ζημία 7,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εξαλείφοντας ουσιαστικά τα κέρδη ολόκληρης της προηγούμενης δεκαετίας.

Η ανακοίνωση

Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας παρέχει σημαντική βοήθεια ρευστότητας για την υποστήριξη της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS.

Η UBS ανακοίνωσε σήμερα την εξαγορά της Credit Suisse. Αυτή η εξαγορά κατέστη δυνατή με την υποστήριξη της ελβετικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, της εποπτικής αρχής της ελβετικής χρηματοπιστωτικής αγοράς FINMA και της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας (SNB).

Με την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, βρέθηκε μια λύση για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την προστασία της ελβετικής οικονομίας σε αυτή την εξαιρετική κατάσταση.

Και οι δύο τράπεζες έχουν απεριόριστη πρόσβαση στις υπάρχουσες διευκολύνσεις της SNB, μέσω των οποίων μπορούν να αντλούν ρευστότητα από την SNB σύμφωνα με τις «Κατευθυντήριες γραμμές για τα μέσα νομισματικής πολιτικής».

Επιπλέον, και με βάση το Διάταγμα Έκτακτης Ανάγκης του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, η Credit Suisse και η UBS μπορούν να λάβουν δάνειο βοήθειας ρευστότητας με καθεστώς προνομιακού πιστωτή σε πτώχευση συνολικού ποσού έως 100 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων.

Επιπλέον, και με βάση το Διάταγμα Έκτακτης Ανάγκης του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, η SNB μπορεί να χορηγήσει στην Credit Suisse δάνειο βοήθειας ρευστότητας ύψους έως και 100 δισεκατομμυρίων φράγκων που υποστηρίζεται από ομοσπονδιακή εγγύηση αθέτησης υποχρεώσεων. Η δομή του δανείου βασίζεται στο Public Liquidity Backstop (PLB), οι βασικές παράμετροι του οποίου είχαν ήδη αποφασιστεί από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο το 2022.

Η ουσιαστική παροχή ρευστότητας θα διασφαλίσει ότι και οι δύο τράπεζες έχουν πρόσβαση στην απαραίτητη ρευστότητα. Παρέχοντας ουσιαστική βοήθεια ρευστότητας, η SNB εκπληρώνει την εντολή της να συμβάλει στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τη FINMA για τον σκοπό αυτό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v