Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιώργος Παπανικολάου

Διευθυντής του Euro2day.gr και της Media2day, σκοπευτής, σύζυγος και πατέρας. Στο χρόνο που περισσεύει, σκέφτομαι, συζητάω και διαβάζω, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 22 2019

Folli Follie: Η «νέα» διοίκηση και ο… Πουτσίδης

Λίγες μέρες απομένουν πλέον για την πρώτη «επέτειο» από την ημέρα των συνταρακτικών αποκαλύψεων του fund QCM για τη Folli Follie.

Παρά την καταστροφή που επήλθε στην εταιρεία και το πρωτοφανές μέγεθος της απάτης, ο κ. Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, δηλαδή ο έως πρότινος Διευθύνων Σύμβουλος, εναντίον του οποίου έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα κι έχει ήδη κληθεί ως ύποπτος για άλλα βαριά αδικήματα, όπως η πλαστογραφία και η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, εξακολουθεί να συμμετέχει στη «νέα» διοίκηση της πολύπαθης εταιρείας ως μη εκτελεστικό μέλος!

Αυτό το γεγονός, από μόνο του, δικαιολογεί κατά την άποψή μας, τα εισαγωγικά στη «νέα» διοίκηση, η οποία, ας μας συγχωρήσουν τα στελέχη της, αλλά δεν δείχνει να έχει επιτύχει κάτι σημαντικό στο διάστημα κατά το οποίο έχει αναλάβει την ευθύνη της εταιρείας. Είτε πρόκειται για την προσπάθεια διάσωσης σε ό,τι ενδεχομένως θα μπορούσε να διασωθεί από την εταιρεία, είτε για τη «διαλεύκανση» των όσων έχουν συμβεί υπό την προηγούμενη διοίκηση.

Είναι μάλλον χαρακτηριστική, δια της… αοριστίας που τη διακρίνει, η ανακοίνωση της «νέας» διοίκησης προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, για το γεγονός ότι εδώ και πολλούς μήνες δεν έχει καταστεί δυνατή η κατάρτιση νέων λογιστικών καταστάσεων για το 2017, εκ μέρους της PwC. Όπου η διοίκηση αναφέρει ότι «παρά τον όγκο των ζητούμενων στοιχείων... τη δομή και την πολυπλοκότητα του ομίλου και την αποχώρηση στελεχών…», εντούτοις έχει καταφέρει να παραδώσει στην ελεγκτική εταιρεία ένα μέρος των στοιχείων που ζητούνται! (σ.σ. ας σημειωθεί ότι τέσσερις ημέρες μετά τη δημοσίευση του παρόντος άρθρου η εταιρεία γνωστοποίησε ότι οι οικονομικές καταστάσεις θα δημοσιοποιηθούν μέχρι τις 15 Ιουλίου!)

Ούτε κουβέντα για τα όσα έχουν συμβεί, για τα πλαστογραφημένα στοιχεία, ούτε κουβέντα για τυχόν καταστροφή άλλων στοιχείων, ούτε τίποτε. Αν κάποιος ανυποψίαστος διαβάσει την ανακοίνωση, θα νομίσει ότι πρόκειται απλώς για μια μεγάλη και πολυσύνθετη εταιρεία στην οποία αποχώρησαν κάποια στελέχη!

Υπό αυτή δε την έννοια, δεν θα πρέπει να προξενεί εντύπωση κι ένα άλλο γεγονός: Παρότι η «νέα» διοίκηση έχει αναλάβει την εταιρεία εδώ και μήνες (με κάποιες παραιτήσεις και αντικαταστάσεις ανάμεσα στα μέλη της) έως στιγμής, έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει σε αγωγές μόνο εναντίων τριών προσώπων, ήτοι του Δημήτρη Κουτσολιούτσου (πατέρα του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου), του Οικονομικού Διευθυντή της κινεζικής θυγατρικής FFGS Ιωάννη Μπεγιέτη και του Κινέζου Law Chin Chuen, που υπέγραφαν τους ισολογισμούς αυτής της «κεντρικής» θυγατρικής εταιρείας στην Ασία, μέσω της οποίας γινόταν το μεγάλο παιχνίδι.

Αγωγές που όμως, όπως διευκρινίστηκε στις αρχές Μαρτίου στη δημοσιογράφο του Euro2day.gr Πέννυ Κούτρα, αφενός δεν είχαν έως τότε κατατεθεί (περίπου 16-17 μέρες δηλαδή μετά τη σχετική αναγγελία) αλλά και θα αφορούσαν προσφυγή στη Δικαιοσύνη της… Κίνας.

Όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί ο οποιοσδήποτε, απάτες τέτοιου μεγέθους, με ανύπαρκτους προμηθευτές, πελάτες-μαϊμού και σωρεία πλαστογραφημένων εξτρέ, δεν μπορούν να στηθούν ούτως ή άλλως από 2-3 άτομα, εν αγνοία των υπολοίπων. Κι αυτό, συν τοις άλλοις, αποδεικνύεται και από τον διάλογο μεταξύ υπαλλήλου και διευθυντικού στελέχους, που περιλαμβάνεται στη δικογραφία -και αποκάλυψε το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»- για το περίφημο πλέον «έμβασμα… Πουτσίδη».

Διάλογο μέσω email (!) προφανώς λόγω του θράσους και της αλαζονείας που δημιούργησε η συστηματική πλαστογράφηση επί πολλά χρόνια, που έχει ως εξής, για όσους δεν τον διάβασαν:

e-mail υπαλλήλου προς διευθυντικό στέλεχος:

«ΟΚ. Αν μου πουν ντε και καλά να βάλω όνομα και επίθετο κάπου, τι να γράψω;».

Απαντητικό e-mail στελέχους προς υπάλληλο:

«Αν σε αφήσουν, απλά γράψε Alpha και δώσε μια μούφα τηλέφωνο».

Απαντητικό e-mail υπαλλήλου προς διευθυντικό στέλεχος:

«Δεν μου είπες ποιος να βάλω ότι το στέλνει;».

Απαντητικό e-mail διευθυντικού στελέχους προς υπάλληλο:

«Γιώργος Πουτσίδης»!

Απαντητικό e- mail υπαλλήλου σε διευθυντικό στέλεχος:

«OΚ. Το έστειλα σήμερα το πρωί με εξπρές. Δεν μου ζήτησαν άλλα στοιχεία, μόνο αν το έστελνα συστημένο θα έπρεπε να δώσω τον αποστολέα. Μου είπαν σε μια εβδομάδα θα φτάσει».

Απαντητικό e-mail διευθυντικού στελέχους προς υπάλληλο:

«Σε ευχαριστώ Πουτσίδη μου».

Όλα αυτά σε άπταιστα «μαγκιόρικα» ελληνικά -κι όχι από Κινέζους τύπου… «Φου Μαντσού»- μέσα στο εταιρικό δίκτυο ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, που σημαίνει ότι οι «συνωμότες» ουδόλως ανησυχούσαν μήπως τέτοιου τύπου επικοινωνίες περιέλθουν σε γνώση άλλων μη αναμεμειγμένων στελεχών, καθώς στα εταιρικά δίκτυα υπάρχουν και πρόσωπα που έχουν πρόσβαση σε όλο το κύκλωμα των εσωτερικών επικοινωνιών!

Φαίνεται όμως ότι η «νέα» διοίκηση δεν έχει εντοπίσει άλλους αναμεμειγμένους στην υπόθεση, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, πλην των τριών προαναφερθέντων, παρότι πλέον υποτίθεται ότι έχει πρόσβαση σε όσο υλικό υπάρχει (και προφανώς είναι σε θέση να γνωρίζει και τι ΔΕΝ υπάρχει, διότι ενδεχομένως καταστράφηκε ή… «απωλέσθη»), ζώντας την εταιρεία καθημερινά, «από μέσα».

Ας αφήσουμε όμως το συγκεκριμένο ζήτημα κι ας δούμε τις πτυχές που σχετίζονται με το όποιο «μέλλον» του ομίλου. Σε ό,τι αφορά τις λοιπές δραστηριότητες της «νέας» διοίκησης, το ρεπορτάζ του Euro2day.gr για τη συνάντηση με εκπροσώπους της διοίκησης, στο οποίο αναφερθήκαμε παραπάνω, ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικό εξαιτίας είτε της διακριτικής άρνησης παροχής στοιχείων, είτε της αοριστίας των απαντήσεων που δόθηκαν, γι' αυτό και αξίζει να το διαβάσετε με προσοχή.

Απαρατήρητη επίσης δεν πρέπει να περάσει (πέρα από το «φύγε εσύ, έλα εσύ» μελών του διοικητικού συμβουλίου) και η προσφάτως ανακοινωθείσα λήξη της συμφωνίας με τη Synergon και τον Δημήτρη Κουβάτσο, που είχε αναλάβει Chief Restructuring Officer και θεωρήθηκε αρχιτέκτονας της προκαταρκτικής συμφωνίας με τους πιστωτές, προ μηνών. Η ίδια ανακοίνωση περιείχε και τη σημείωση μάλιστα ότι τον ρόλο Synergon-Κουβάτσου θα αναλάβει πλέον «αρμόδια διεύθυνση» της εταιρείας.

Τώρα από πού ακριβώς θα προκύψει η απαραίτητη τεχνογνωσία αυτής της «αρμόδιας διεύθυνσης» ουδείς γνωρίζει, πλην ίσως του νέου διευθύνοντος συμβούλου Αναστάσιου Φράγκου, που εμφανίζεται να θεωρεί εαυτόν ως υπερ-ειδικό επί του θέματος, ως... “turn around artist”, όπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο mononews. Ίσως να την αναλάβει ο ίδιος.

Κατά συνέπεια, παρότι οι μήνες περνούν, η «νέα» διοίκηση ούτε να προσφέρει κάτι περισσότερο στη διαλεύκανση της υπόθεσης φαίνεται να έχει καταφέρει, αλλά ούτε και να προωθήσει την «επόμενη μέρα», καθώς η προκαταρκτική συμφωνία με μέρος των πιστωτών δεν έχει οδηγήσει σε οιεσδήποτε εξελίξεις, οι αντιπροσωπείες χάνονται η μία μετά την άλλη (σ.σ. τελευταίο παράδειγμα η Samsonite) και η αναμόρφωση των αποτελεσμάτων 2017, που υποτίθεται ότι θα υπήρχε από τον Γενάρη, έχει περάσει πλέον στις ελληνικές καλένδες.

Μήπως η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει το συντομότερο; Γιατί καλά είναι τα μειδιάματα για τον Πουτσίδη, αλλά σε λίγο θα γελάνε όλοι με το πώς στην Ελλάδα καταφέραμε να έχουμε το «απόλυτο» εταιρικό φιάσκο, τόσο πριν όσο και μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, ασχέτως των αμιγώς δικαστικών εξελίξεων.

Κι αυτό είναι κάτι που ίσως πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα όσοι επιλέγουν να συνδέσουν το όνομά τους με την υπόθεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v