Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον «αέρα» η εξυγίανση της Folli Follie από τη νέα διοίκηση

Άγνοια από τη διοίκηση για δίκτυο, εργαζόμενους και αντιπροσωπείες που έχουν απομείνει. Αναπάντητα τα ερωτήματα για τα 28 εκατ. ευρώ. Διεκδικούν… φόρους από το κινεζικό Δημόσιο, αλλά όχι την αποδέσμευση των μετοχών της Dufry.

Στον «αέρα» η εξυγίανση της Folli Follie από τη νέα διοίκηση

Άγνοια  αλλά και απροθυμία να δώσουν στέρεες απαντήσεις σε συγκεκριμένα καίρια ερωτήματα που αφορούν στην υπόθεση Folli Follie επέδειξαν εκπρόσωποι της νέας διοίκησης της εταιρείας, κατά τη διάρκεια δια ζώσης συνάντησης με το Euro2day.gr.

Παρά το γεγονός του ότι έχουν εδώ και μήνες εγκατασταθεί στην εταιρεία τουλάχιστον δύο «φουρνιές» ανεξάρτητων στελεχών αλλά και εγκιβωτισμένα τεχνοκρατικά στελέχη, η εταιρεία και οι εκπρόσωποί της φαίνεται πως αδυνατούν να προχωρήσουν στις επιβεβλημένες διαδικασίες, ακόμη και να γνωρίζουν ποιο μέγεθος διαχειρίζονται.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση της ίδιας της διοίκησης της εταιρείας και συμμετείχαν κατ’ αρχάς ο κ. Νίκος Κανελλόπουλος, τέως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας (ο οποίος ωστόσο παραμένει ως σύμβουλος διοίκησης) και ο νέος CEO της εταιρείας κ. Αναστάσιος Φράγκου, ο οποίος παρέστη μόνο για λίγα λεπτά και μετά από επιτακτικό αίτημα του Euro2day.gr. Επικαλούμενος υποχρεώσεις και φόρτο εργασίας αποχώρησε, αλλά υποσχέθηκε νέο ραντεβού, το οποίο ωστόσο, παρά την επιμονή μας, δεν οριστικοποίησε έως τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, η διοίκηση ερωτήθηκε για το status της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές της. Κατά τον κ. Κανελλόπουλο, η πρόταση της εταιρείας, η οποία συνοψίστηκε στο περιβόητο Term Sheet, βρίσκεται ακόμη υπό εξέταση από τα νομικά τμήματα των συμβαλλομένων. Εφόσον οριστικοποιηθούν οι «τεχνικές λεπτομέρειες», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε,  η τελική συμφωνία θα τεθεί αφενός προς έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο της FFG και αφετέρου από τη γενική συνέλευση των ομολογιούχων.

Υπενθυμίζεται πως οι συναινούντες στο Term Sheet ομολογιούχοι εκπροσωπούν μόνον το 27% των Eurobond holders, γεγονός που επιβεβαίωσε και η FFG με δηλώσεις εκπροσώπων της πρόσφατα στο Reuters. Να θυμίσουμε επίσης ότι το Euro2day.gr, λίγες μέρες νωρίτερα από το εν λόγω δημοσίευμα του Reuters (όπου επιβεβαιώνονται στοιχεία της προκαταρκτικής συμφωνίας από την ίδια την FFG), εισέπραξε εξώδικό για δημοσίευμα που αφορούσε ακριβώς σε αυτήν!

Ακόμη, όμως, και αν ολοκληρωθούν όλες οι παραπάνω ενέργειες, και συμπληρωθεί το απαραίτητο ποσοστό συναίνεσης του 60% των ανέγγυων πιστωτών της εταιρείας, η κατάθεση αιτήματος υπαγωγής σε εξυγίανση κατά το άρθρο 106β και 106δ απαραιτήτως οφείλει να συνοδευτεί από εγκεκριμένο οικονομικό έλεγχο της εταιρείας, τον οποίο έχει αναλάβει η PwC, και κατόπιν αυτός να εγκριθεί από τη γενική συνέλευση των μετόχων.

Τόσο ο κ. Κανελλόπουλος όσο και ο κ. Φράγκου εκτίμησαν πως ο έλεγχος από την PwC θα παραδοθεί εντός τριών εβδομάδων. Ο κ. Κανελλόπουλος  απέδωσε την καθυστέρηση παράδοσης του ελέγχου στην έλλειψη στελέχωσης της Folli Follie, αλλά και σε υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις του ελεγκτικού οίκου. Υπενθυμίζεται ότι στη Γ.Σ. της 21ης Δεκεμβρίου, εκπρόσωποι της PwC, απαντώντας σε ερώτημα του Euro2day.gr, είχαν οριοθετήσει την ολοκλήρωση του ελέγχου στα μέσα Ιανουαρίου 2019.

Με βάση τα παραπάνω, εκτίμησε ότι «θεωρητικά το αίτημα υπαγωγής σε συμφωνία εξυγίανσης θα μπορούσε να υποβληθεί πριν το Πάσχα»...

Οι ενέργειες της νέας διοίκησης

Δεδομένης της ευθύνης που έχει αναλάβει η νέα διοίκηση της εταιρείας (λαμβάνοντας τη σκυτάλη από επίσης ανεξάρτητα θεωρητικώς στελέχη που αποχώρησαν για μη δημόσια δικαιολογημένο λόγο), ρωτήθηκαν για τις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί, προκειμένου να υποστηρίξουν την επιβίωση της εταιρείας.

Ο κ. Κανελλόπουλος υπεραμύνθηκε των αιτιάσεων για κωλυσιεργία, δηλώνοντας  πως αν «ήταν στο χέρι της διοίκησης, δεν θα καθυστερούσε λεπτό». Ερωτηθείς στο πού αποδίδει ευθύνες για την καθυστέρηση που διαδοχικά παρατηρείται σε διάφορα θέματα από τον Μάιο του 2018 έως σήμερα, απέδωσε την κατάσταση σε «αντικειμενικές δυσκολίες». Δεν αποδέχθηκε πως το νέο διοικητικό συμβούλιο αντικατέστησε μια διοίκηση που παραποιούσε στοιχεία (όπως προέκυψε από το πόρισμα της A&M), αλλά προσεκτικά τοποθετήθηκε πως διερευνά τα πεπραγμένα μιας διοίκησης «για την οποία υπάρχουν ευρήματα».

Στο δια ταύτα και όσον αφορά το σκάνδαλο της Ασίας, ο κ. Κανελλόπουλος υποστήριξε πως ήδη έχουν ασκηθεί διώξεις σε «διάφορα στελέχη διοίκησης της ασιατικής θυγατρικής», χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει σε ποια και για ποιο λόγο, δηλώνοντας άγνοια!

Δήλωσε πάντως πως οι αγωγές που προανήγγειλε στις 12/2 η FFG ότι θα καταθέσει κατά των κ.κ. Δημητρίου Κουτσολιούτσου και Law Chiu Chuen, καθώς και κατά του οικονομικού διευθυντή της FFGS κ. Ιωάννη Μπεγιέτη δεν έχουν ακόμη κατατεθεί και διευκρίνισε πως εν πάση περιπτώσει, αυτές θα απευθυνθούν στην κινεζική δικαιοσύνη.

O κ. Κανελλόπουλος επιβεβαίωσε επίσης δημοσίευμα του Euro2day.gr, σύμφωνα με οποίο η εταιρεία προτίθεται να διεκδικήσει πίσω φόρους που έχει καταβάλει στο κινεζικό Δημόσιο επί πλαστών κερδών, δηλώνοντας  ότι ήδη έχει ξεκινήσει η σχετική διαδικασία. Ανέφερε δε ότι η κινεζική θυγατρική κάποια στιγμή, προκειμένου να ασκήσει αγωγές ή να διεκδικήσει πόρους, θα πρέπει να ελεγχθεί από ανεξάρτητο ελεγκτικό οίκο. Ερωτηθείς αν έχει δοθεί τέτοια εντολή, απάντησε αρνητικά.

Τα 28 εκατομμύρια ευρώ

Όσον αφορά τα δημοσιεύματα του Euro2day.gr από τον περασμένο Ιούνιο για την αμοιβή 28 εκατ. ευρώ που έλαβαν συγκεκριμένα στελέχη διοίκησης της FFG για τη μεταβίβαση των ΚΑΕ στην Dufry, ο κ. Κανελλόπουλος απέσεισε κάθε ευθύνη από τη νέα διοίκηση.

Κατά τον ίδιο, εφόσον «απαντήθηκε με έγγραφα η μεταβίβαση ποσού σε θυγατρική εταιρεία της FFG στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και εκείνη δεν μας ενόχλησε, δεν υπήρξε λόγος να διερευνήσουμε την υπόθεση».

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία δεν απάντησε ποτέ σε ποια θυγατρική κατατέθηκε το ποσό, ούτε αν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερώθηκε το 2014 ή μετά τις αποκαλύψεις του Euro2day.gr.

Στην επίμονη ερώτησή μας για το πώς και πού απεικονίζεται η είσπραξη 28 εκατ. ευρώ στις ενοποιημένες λογιστικές καταστάσεις της FFG για τις χρήσεις 2013 ή 2014, ο κ. Κανελλόπουλος δήλωσε πως δεν γνωρίζει και δεν ενδιαφέρει τη σημερινή διοίκηση της εταιρείας. Η απάντηση, πάντως, μοιάζει παράδοξη, όταν την ίδια ώρα, η εταιρεία φέρεται να διεκδικεί χρήματα από φόρους προς το κινεζικό Δημόσιο, σε  μια διαδικασία που κατά εγνωσμένου κύρους ελεγκτικούς οίκους φαντάζει ως «ανέκδοτο».

Η Dufty

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της FFG στην Dufry και τη σχετική αξία που προκύπτει από αυτή, ο μεν κ. Φράγκου δήλωσε πως χωρίς αμφιβολία θα προσμετρηθεί (το σύνολο των εκποιημένων και δεσμευμένων μετοχών) στον ισολογισμό χρήσης 2017 που επεξεργάζεται η PwC, ενώ ο κ. Κανελλόπουλος αποκάλυψε πως δεν έχει ξεκινήσει καμιά διαδικασία διαιτησίας για την αποδέσμευση και πιθανή ρευστοποίηση του συγκεκριμένου asset της εταιρείας.

Σχολίασε πως η εισήγηση των νομικών συμβούλων της FFG δεν έχει καταλήξει στον αν αξίζει τον κόπο και το κόστος αυτής της διαδικασίας, αφού η ρήτρα δέσμευσης αφορά τα αποτελέσματα χρήσης 2019 των ΚΑΕ. Και πάλι η παραπάνω τοποθέτηση για μια εταιρεία που αποζητά χρήμα αλλά και έχει ξοδέψει χρήμα σε συμβούλους, φαντάζει οξύμωρη.

Αναδιάρθρωση στο περίπου…

Στο ερώτημα για το σημερινό αποτύπωμα των δραστηριοτήτων της FFG τόσο σε Ελλάδα και συνδεδεμένες αγορές όσο και διεθνώς, δεν προέκυψε σαφής εικόνα.

Κατά τον κ. Κανελλόπουλο, η δραστηριότητα της μητρικής FFG (Ελλάδα και Βαλκάνια) το 2018 κινήθηκε οριακά θετικά σε σχέση με το 2017. Σε ενοποιημένη βάση, εκτίμησε πως ο κύκλος εργασιών έχει παρουσιάσει αύξηση πωλήσεων κατά 3% έως 5%.

Ο ίδιος εκτίμησε πως η απώλεια αντιπροσωπειών θα «κοστίσει» στη νέα χρήση 20% του υφιστάμενου τζίρου, ενώ δεν προσδιορίστηκε ποιο είναι το μέγεθος της αντιπροσωπείας της Nike, η οποία από φέτος και έως το 2021 βαθμηδόν θα απομακρύνεται από τη σχέση της με τη Folli Follie.

Επίσης, δεν διευκρινίστηκε πόσα και ποια brands παραμένουν στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, παρά το επιτακτικό ερώτημα. Ο νέος CEO της εταιρείας δήλωσε προσφάτως δημοσίως ότι παραμένουν πέντε, αλλά ούτε ο κ. Κανελλόπουλος ούτε ο κ. Φράγκου επιβεβαίωσαν ποιες τελικώς αντιπροσωπείες παραμένουν στην εταιρεία. Παρά το χρονικό περιθώριο που δόθηκε για μια γραπτή απάντηση, η εταιρεία δεν ανταποκρίθηκε. Σημειώνεται ότι το ενεργητικό της εταιρείας όσον αφορά τις δραστηριότητες σε ένδυση και καλλυντικά προβλέπεται να εισφερθεί σε νέα εταιρεία, σύμφωνα με το κατ’ αρχάς σχέδιο συμφωνίας με τους ομολογιούχους πιστωτές της.

Ο κ. Κανελλόπουλος επιβεβαίωσε ωστόσο ότι τα επίπεδα ρευστότητας  της εταιρείας (αναφερόμενος πάντα στη μητρική και στα Βαλκάνια) είναι οριακά και κινούνται στα 4 εκατ. ευρώ. Παραμένει άγνωστο ωστόσο πώς κινείται το έστω αποδομημένο οικοδόμημα της εταιρείας στην Ασία και στον υπόλοιπο κόσμο.

Τόσο ο κ. Κανελλόπουλος όσο και ο κ. Φράγκου επιβεβαίωσαν ότι προχωρά η αναδιάρθρωση της εταιρείας σε Ασία, Ιαπωνία και ΗΠΑ, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να αναφέρουν ποιες ενέργειες έχουν συντελεστεί, ποιο είναι το δίκτυο της FFG και της Links of London και πόσοι άνθρωποι εργάζονται στον όμιλο!

Ο κ. Φράγκου επικαλέστηκε σειρά λόγων που δεν του επιτρέπουν να απαντήσει στα ερωτήματα. Εκ πρώτης επικαλέστηκε τη σύντομη ενασχόλησή του με τον όμιλο FFG, υποστηρίζοντας ότι για τη δραστηριότητα στην Ασία θα έχει πλήρη άποψη, όταν πραγματοποιήσει επιτόπια επίσκεψη. Κατόπιν δήλωσε επί λέξει, «δεν ξέρω αν θέλω να σας απαντήσω. Αλλά ακόμη κι αν ήθελα να απαντήσω, δεσμεύομαι νομικά»!

Παραδέχθηκε ωστόσο ότι έχει κληρονομήσει ένα πλάνο αναδιάρθρωσης, το οποίο έχει χρονικό ορίζοντα εξαμήνου και του οποίου οι συνισταμένες ενδέχεται «να τροποποιηθούν». Στην ελάχιστη προσπάθεια να μάθουμε έστω ποιο είναι το αποτύπωμα του δικτύου της Folli Follie, οι εκπρόσωποι της εταιρείας υποσχέθηκαν να στείλουν σχετικό πίνακα, κάτι που δεν συνέβη, παρά την υπενθύμιση εκ μέρους μας.

Στο πλαίσιο της συνάντησης αναφέρθηκε πως κάποια επικαιροποιημένα στοιχεία βρίσκονται στο site της εταιρείας. Βάσει αυτής της ένδειξης, το συνολικό δίκτυο Folli Follie παγκοσμίως αριθμεί 269 σημεία (όπου συναθροίζονται καταστήματα αλλά κυρίως shop in a shop, counters, outlets και σημεία σε αεροδρόμια). Η εταιρεία έως τον Μάιο του 2018 δήλωνε ότι διαθέτει 630 σημεία πώλησης, ενώ η έκθεση της QCM είχε «σοκάρει» μετρώντας τα σε 279 παγκοσμίως!

Τέλος, και οι δύο εκπρόσωποι της εταιρείας δήλωσαν πως κάποια στιγμή θα ξεκινήσει η αναδιάρθρωση σε Ελλάδα και Βαλκάνια. Προς το παρόν, απλώς μειώνεται το προσωπικό, γιατί χάνει το αντικείμενο της δουλειάς του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v