Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιώργος Παπανικολάου

Διευθυντής του Euro2day.gr και της Media2day, σκοπευτής, σύζυγος και πατέρας. Στο χρόνο που περισσεύει, σκέφτομαι, συζητάω και διαβάζω, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 22 2021

Πανδημία: Οταν το αδιέξοδο προκαλεί «μπάχαλο»

Αυτή τη φορά, κι ενώ πλέον διάφορα Μέσα και «ειδικοί» μιλούν ανοικτά για κίνδυνο εκτροχιασμού, για τον οποίο ο υπογράφων είχε προειδοποιήσει ήδη από την 11η Μαρτίου, το σημείωμα θα ξεκινήσει με τα λεγόμενα ενός τρίτου, του γνωστού ερευνητή στις ΗΠΑ και ιατρού Γιώργου Παυλάκη:

«Από την αρχή της επιδημίας, έλεγα ότι το σωστότερο είναι σκληρά μέτρα όσο πιο γρήγορα γίνεται, ώστε να χτυπηθεί ο ιός. Αυτό έχει αποδώσει στο ¼ της ανθρωπότητας που τα έχει πάει μια χαρά με την πανδημία. Δυστυχώς, Αμερική και Ευρώπη δεν το έκαναν αυτό. Η Ελλάδα τα πήγε καλύτερα από τους χειρότερους της Ευρώπης και της Αμερικής, όμως είναι στο μέσο ενός τρίτου κύματος που είναι πολύ επικίνδυνο και μπορεί να εκτροχιαστεί ανά πάσα στιγμή», δήλωσε στο Mega.

Πρόκειται για μια λακωνική αλλά ακριβολογημένη περιγραφή, που εκθέτει τους ανόητους πανηγυρισμούς ορισμένων, επειδή δεν είμαστε από τους χειρότερους της Ευρώπης, ενώ θα μπορούσαμε να είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση και χωρίς να αντιμετωπίζουμε ξανά την κατάρρευση του κρατικού συστήματος υγείας.

Όμως ο κ. Παυλάκης αποτολμά και μια πρόβλεψη, που οφείλει να προβληματίσει όχι μόνον τους πολίτες αλλά τους ειδικούς και την κυβέρνηση:

«Για τις επόμενες δύο εβδομάδες, θα υπάρχει αύξηση θανάτων. Μέχρι τον επόμενο μήνα, θα υπάρξουν 3.000 νεκροί, λόγω της διάδοσης του ιού τις προηγούμενες εβδομάδες. Ελπίζω να μη φθάσουμε πάλι τους 100 νεκρούς ημερησίως. Αν δεν υπάρξει καλύτερη συμμόρφωση στα μέτρα, το τρίτο κύμα μπορεί να επεκταθεί πολύ μέσα στον Απρίλιο».

Ο συγκεκριμένος ειδικός δεν είναι βέβαια ο μόνος που έχει αυτές τις απόψεις. Υπάρχουν πολλοί ακόμη που συνιστούν, δειλά δειλά ή περισσότερο ανοικτά, την παράταση του λοκντάουν έως τα μέσα Απριλίου.

Υπάρχουν ασφαλώς και άλλοι που συνιστούν «προσεκτικό άνοιγμα» (χωρίς να προσδιορίζουν πλέον επακριβώς τον… χρόνο), κυρίως διότι αντιλαμβάνονται δύο προβλήματα: Την κόπωση του πληθυσμού, που έχει μπερδευτεί εντελώς από τα αλλοπρόσαλλα μέτρα και την πολυφωνία ειδικών, υπουργών και λοιπών «διαμορφωτών» της κοινής γνώμης, αλλά και την πίεση που ασκείται από το πεντάμηνο «λοκντάουν-ακορντεόν» στην οικονομία και στον κρατικό προϋπολογισμό.

Δεν θα σχολιάσω την απόσυρση μέτρων που αποδείχθηκαν αποτυχημένα (όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα από τις 18:00), ούτε τις εκκλήσεις να «βγούμε έξω στο ύπαιθρο» αντί να κάτσουμε μέσα, γιατί… έφτιαξε ο καιρός (!), ούτε βεβαίως και ήσσονος σημασίας, σχεδόν… κωμικές, αλλαγές όπως η επίσκεψη σε αρχαιολογικούς χώρους (και το ψάρεμα) μόνο με τα… πόδια, ενώ για να κόψουμε μαλλιά και να φτιάξουμε νύχια μπορούμε να πάρουμε αυτοκίνητο!

Απόλυτα ενδεικτική όμως των σοβαρών σπασμωδικών κινήσεων που γίνονται, είναι η εσπευσμένη αναγγελία μαζικών τεστ στο σπίτι, όταν προδήλως μέχρι την τελευταία στιγμή ο σχεδιασμός που είχε γίνει αφορούσε μαζικά δωρεάν τεστ αλλά στα φαρμακεία!

Γιατί συμβαίνουν αυτά; Διότι είναι πλέον σχεδόν γενική ομολογία ότι βρισκόμαστε προ αδιεξόδου. Οι διασωληνωμένοι και τα κρούσματα έχουν ήδη ξεπεράσει τα υψηλά του Δεκεμβρίου, όπως προειδοποιήσαμε προ εβδομάδος ότι θα συμβεί, ενώ ερώτημα παραμένει μόνο το αν οι εμβολιασμοί (ο τομέας στον οποίο η χώρα μας όντως ξεχωρίζει έως στιγμής για τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης) θα συγκρατήσουν κάπως τον αριθμό των νεκρών του τρίτου κύματος, ή θα δούμε και εκεί νέα τραγικά ρεκόρ.

Μιλάμε, κατά συνέπεια, περί αδιεξόδου, διότι τυχόν άνοιγμα εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, η διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης δεν εγγυάται σύντομο περιορισμό των κρουσμάτων, ενώ είναι πλέον μάλλον αργά για την επιβολή ενός πραγματικού «σκληρού λοκντάουν».

Γι' αυτό και δεν πρέπει να αγνοήσουμε τα μεγάλα λάθη που έγιναν, ΠΡΙΝ φτάσουμε εδώ:

  • Το «γιαλαντζί» λοκντάουν που αποδείχθηκε «επ' αόριστον», αντί της εφαρμογής πραγματικού λοκντάουν με πολύ μικρότερη διάρκεια.
  • Η πλημμελής ενίσχυση του ΕΣΥ, με αποτέλεσμα να μιλάμε για επιστράτευση ιδιωτών ιατρών στο… «και πέντε».
  • Η πλημμελής μέριμνα για την κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και η έλλειψη ελέγχων στους χώρους εργασίας (ακόμη και για το θέμα της τηλεργασίας), όπου ΟΛΟΙ πλέον ομολογούν ότι έχουμε υπερμετάδοση.
  • Η μη εφαρμογή εκτεταμένων τεστ στον πληθυσμό. Αυτό αναμένεται να συμβεί από τις αρχές Απριλίου, δηλαδή «κατόπιν εορτής» και με τρόπο που δεν εγγυάται (στην καλύτερη περίπτωση) την καταγραφή των πραγματικά «θετικών» στην εθνική βάση.

Τι κι αν η αντιπολίτευση τα πρότεινε αυτά εδώ και μήνες. Αυτό μάλλον αντικίνητρο ήταν για την κυβέρνηση. Τώρα όμως, ακόμη κι αν τα λάθη αυτά διορθώνονταν ταχύτατα, ελάχιστη επίδραση θα είχαν στην κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Μια κατάσταση που θα επιδεινωθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Κι αυτό ακριβώς το αδιέξοδο φέρνει το «μπάχαλο» που παρακολουθούμε, με αντικρουόμενες απόψεις και δηλώσεις, την «εξαφάνιση» ορισμένων ειδικών που ήταν κάθε μέρα στο γυαλί, τις σπασμωδικές κινήσεις, τις πληροφορίες για ανασχηματισμό της επιτροπής ειδικών και βέβαια, το διαρκές «ράβε-ξήλωνε» σε σχέση με το άνοιγμα του λιανεμπορίου και τον σχολείων!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v