Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Αλαλούμ» και με τα δωρεάν τεστ για τους πολίτες!

Η κυβέρνηση άλλαξε τελευταία στιγμή γραμμή πλεύσης επιλέγοντας τα self test αντί των τεστ στο φαρμακείο, χωρίς όμως να ενημερώσει αυτούς που καλούνται να τα διανέμουν! Το έλλειμμα εγκεκριμένων τεστ και τα ζητήματα αξιοπιστίας των στοιχείων.

«Αλαλούμ» και με τα δωρεάν τεστ για τους πολίτες!

Άλλα συζητούσε με τους φαρμακοποιούς κι άλλα ανακοίνωσε την Παρασκευή η κυβέρνηση, όπως προκύπτει τόσο από τις δηλώσεις του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, όσο και από την ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου

Όπως φανερώνουν δε τα παραπάνω, η κυβέρνηση άλλαξε περίπου την τελευταία στιγμή γραμμή πλεύσης επιλέγοντας τα self test (επειδή το τίμημα που ζητούσαν για να κάνουν τα τεστ οι φαρμακοποιοί κρίθηκε υψηλό; Ουδείς φαίνεται να γνωρίζει), χωρίς να ενημερώσει αυτούς που καλούνται να τα διανέμουν, με αποτέλεσμα να προκύπτουν μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα, που μέλλουν να απαντηθούν, ελπίζουμε, σύντομα.

Κι αν ορισμένα από αυτά τα ερωτήματα αφορούν πρωτίστως τα logistics αυτής της μαζικής διανομής, που σύμφωνα με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό, Ακη Σκέρτσο, μπορεί «δυνητικά να φτάσει τα 10.000.000 τεστ την εβδομάδα», (ποιος και πώς θα τα αγοράζει, πώς και σε ποιες ποσότητες θα φτάνουν στα φαρμακεία, πώς θα αποζημιώνεται το σημείο πώλησης κλπ) κάποια άλλα έχουν πολύ ευρύτερη σημασία για τον  έλεγχο της πανδημίας, αλλά και την αξιοπιστία αυτών των τεστ, για εκείνον που τα κάνει - μόνος του!

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον αρμόδιο ευρωπαϊκό οργανισμό ECDC, έως στιγμής, δεν υπάρχουν τέτοιου είδους τεστ εγκεκριμένα από τον ευρωπαϊκό  οργανισμό πιστοποίησης, με το γνωστό “CE”, οπότε θα πρέπει να εγκριθούν, για να κυκλοφορήσουν, από τον αντίστοιχο εθνικό οργανισμό.

Έχει συμβεί όμως κάτι τέτοιο; Κι αν όχι, όπως είναι το πιθανότερο, πότε θα συμβεί αυτό και για ποια προϊόντα;

Το δεύτερο, εξαιρετικά σημαντικό ερώτημα, είναι πώς θα καταγράφονται τα θετικά κρούσματα, στην εθνική βάση δεδομένων, με τρόπο που να είναι χρήσιμος στην επιδημιολογική επιτήρηση, καθώς μιλάμε για μια νέα κατηγορία τεστ, την οποία κάνει ο πολίτης μόνος του στο σπίτι, κι όχι μέσα από κάποιον εξειδικευμένο φορέα, με αντίστοιχο προσωπικό.

Δεδομένου δε ότι, από τον ECDC και πάλι, σημειώνεται ιδιαιτέρως η πιθανότητα ύπαρξης μεγάλου αριθμού «ψευδώς θετικών» και «ψευδώς αρνητικών» αποτελεσμάτων, προκύπτει όχι μόνο το ερώτημα αν οι εμφανιζόμενοι ως θετικοί θα υπόκεινται μετά σε μοριακό έλεγχο, αλλά και σε ποιο στάδιο θα εμπλέκεται η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών των κρουσμάτων και ο έλεγχος απομόνωσης τους.

Σημειώνεται δε ότι σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, «σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε πρόθεση από την Κυβέρνηση να δοθούν αυτά τα τεστ, για να γίνονται ατομικά στο σπίτι από τους πολίτες. Και αυτό, επειδή η κυβέρνηση ήθελε να ελέγχει μέσω των φαρμακείων όλα τα αποτελέσματα των διενεργούμενων τεστ, με δηλώσεις σε ειδική πλατφόρμα και να έχει μια σαφή και ολοκληρωμένη αντίληψη της πορείας της πανδημίας».

Τι άλλαξε κι οδήγησε στην αλλαγή  της κυβερνητικής πρόθεσης και οδήγησε στην καταφανώς εσπευσμένη ανακοίνωση Σκέρτσου για «δωρεάν τεστ στο σπίτι»,  που θα λαμβάνει ο πολίτης από τα φαρμακεία, ουδείς προς το παρόν γνωρίζει. Ιδίως όταν οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι τα συγκεκριμένα τεστ θα διατεθούν από τις αρχές Απριλίου και μετά. 

Σύμφωνα πάντως με τα ίδια έγγραφα του ECDC έως την 14η Μαρτίου η μεθοδολογία μαζικών self test που ανακοίνωσε ο κ. Σκέρτσος, ακολουθείτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο από την Αυστρία, (δωρεάν τεστ από τα φαρμακεία, έως 5 το μήνα, για τους εγγεγραμμένους κατόχους εθνικής ασφάλισης υγείας).

Στη περίπτωση της Αυστρίας, οι θετικές διαγνώσεις υποχρεούνται να ενημερώσουν με δική τους πρωτοβουλία τις αρχές, μέσα από σχετικό hotline, ενώ οι αρχές επιβεβαιώνουν τη θετικότητα της διάγνωσης, με την διενέργεια μοριακού ελέγχου PCR.

Self test στο σπίτι διατίθενται και στην αγορά της Γερμανίας, μέσω φαρμακείων, σούπερ μάρκετ κι άλλων σημειών πώλησης, καθώς και μέσω internet. Στη περίπτωση όμως αυτή, δεν υπάρχει κεντρική καταγραφή των θετικών αποτελεσμάτων, αλλά ζητείται από  όσους πάρουν θετική διάγνωση, να κλείσουν ραντεβού για εργαστηριακό έλεγχο. Περισσότερο αφορά την παροχή δυνατότητας οικειοθελούς  "αυτοελέγχου" πριν απο κάποιο γεγονός, πχ μια μικρή συνάθροιση.

ΥΓ: Το απόγευμα του Σαββάτου κυκλοφόρησε non paper από την κυβέρνηση στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει ότι όσοι βρεθούν θετικοί θα πρέπει οικειοθελώς να το αναφέρουν σε πλατφόρμα που θα ανακοινωθεί προκειμένου να κάνουν επανέλεγχο σε δομή υγείας και ότι δεν θα δικαιούνται άδεια από την εργασία τους εφόσον δεν κάνουν το συγκεκριμένο τεστ.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v