Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιώργος Παπανικολάου

Διευθυντής του Euro2day.gr και της Media2day, σκοπευτής, σύζυγος και πατέρας. Στο χρόνο που περισσεύει, σκέφτομαι, συζητάω και διαβάζω, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 29 2021

Οι δασικοί χάρτες «κερασάκι» στην... τούρτα της κυβέρνησης!

Είναι έως και εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση ανοίγει συνεχώς μέτωπα, την ώρα που δυσκολεύεται να διεκπεραιώσει τα ήδη υπάρχοντα. Την ώρα που αντιμετωπίζει την πανδημία, τις οικονομικές της κακουχίες, το μείζον θέμα των ελληνοτουρκικών, όπως και μια σειρά αντιδράσεων που έχουν προκαλέσει ήδη υφιστάμενες νομοθετήσεις της.

Έχοντας λοιπόν όλο τον «τραχανά απλωμένο», για να χρησιμοποιήσουμε τη λαϊκή έκφραση, ήρθε προσφάτως να ανοίξει ξανά και το θέμα των δασικών χαρτών, με τρόπο που, όπως έγραψε σε σχετικό ρεπορτάζ τo Εuro2day.gr, προκαλεί τσουνάμι αντιδράσεων ανά την Ελλάδα, οδηγώντας τα φιλοκυβερνητικά «Νέα»(!) να κάνουν πρωτοσέλιδο με τίτλο «Δασικοί χάρτες: Πώς θα σώσετε την περιουσία σας»

Με άλλα λόγια, μιλάμε για «κερασάκι στην τούρτα» όλων των υπόλοιπων κακουχιών που υφίστανται οι πολίτες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται έντονη δυσαρέσκεια.

Όπως μπορεί να αντιληφθεί όποιος διαβάσει το κείμενο, το πρωτοσέλιδο δεν αναφέρεται σε κάποιους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, σε ρέματα ή στον αιγιαλό, αλλά σε έως και εκατοντάδες χιλιάδες νόμιμους ιδιοκτήτες, που κινδυνεύουν να δουν την περιουσία τους, για την οποία έχουν δαπανήσει μεγάλα ποσά (και υπέρ του δημοσίου), να χαρακτηρίζεται εκ των υστέρων δασική, ενώ σε αντίστοιχη θέση βρίσκονται Δήμοι και Περιφέρειες, εντός Αττικής αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα.

Για να ενισχυθεί δε η εικόνα του τραγέλαφου, αρκεί να ειπωθεί ότι αντί η Πολιτεία να κωδικοποιήσει τις αποφάσεις, τις διοικητικές πράξεις και εν γένει την κατάσταση που έχει μεσολαβήσει στις πολλές δεκαετίες που πέρασαν από την εποχή των αεροφωτογραφιών που χρησιμοποιούνται ως βάση για τον χαρακτηρισμό περιοχών ως «δασικών» (και ανάγονται στο τέλος του… Β' Παγκόσμιου Πολέμου), πρακτικά αναμένεται να καλέσει εκατοντάδες χιλιάδες φυσικά και νομικά πρόσωπα να αποδείξουν εκείνα ότι δεν είναι… ελέφαντες!

Καταθέτοντας δηλαδή αντιρρήσεις και ενστάσεις, που θα πνίξουν κυριολεκτικά τον υφιστάμενο γραφειοκρατικό μηχανισμό, καθιστώντας -στην καλύτερη περίπτωση- τους πολίτες ομήρους των διαθέσεών του για πολλά χρόνια! Είτε με αδυναμία μεταβίβασης της περιουσίας τους είτε και με δραστική μείωση της αξίας της, καθώς θα είναι, αν μη τι άλλο, «αμφισβητούμενη», μέχρι αποδείξεως του… εναντίου.

Η εικόνα που περιγράφουμε είναι αδρή, η πραγματικότητα όμως είναι πιο περίπλοκη κι ενδεχομένως αρκετά χειρότερη! Επί της ουσίας, μιλάμε για κατάργηση της λεγόμενης «ασφάλειας δικαίου», αλλά και της περίφημης «συνέχειας του κράτους», στον βαθμό που ο βεβαιωμένα (ως τώρα) νόμιμος χαρακτηρίζεται εκ των υστέρων «παράνομος»! Κι όλα αυτά ενώ η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε λοκντάουν, με παραζαλισμένους πολίτες που έχουν ξεχάσει πώς είναι η «κανονικότητα». Κι όλα αυτά, όταν οι ρυθμίσεις του τέως αρμόδιου υπουργού (που απομακρύνθηκε «κομψά» τοποθετούμενος σε άλλη θέση, αλλά κατά πληροφορίες διότι κρίθηκε ολίγος για τα καθήκοντά του) ήδη αμφισβητούνται νομικά κι ενώ αρμόδιος πλέον είναι ένας νέος υφυπουργός, το κύριο χαρακτηριστικό του οποίου είναι η… απειρία του σε οιαδήποτε διοικητική θέση!

Με αυτά τα δεδομένα, δεν είναι ίσως τυχαίο ότι η ανακίνηση της υπόθεσης των δασικών χαρτών θεωρήθηκε από ορισμένους πολιτικούς παρατηρητές ως υπόγεια «ένδειξη» εγκατάλειψης των σχεδίων για εκλογές, οποτεδήποτε μέσα στο 2021. Τόσο σφοδρές είναι οι αντιδράσεις που αναμένονται και που δεν είναι εύκολο να μην έχει αντιληφθεί ο σκληρός πυρήνας της κυβέρνησης!

Σε κάθε περίπτωση, όμως, φανερώνει -ξανά- ότι χειρότερος πολιτικός εχθρός της κυβέρνησης είναι μάλλον ο… εαυτός της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v