Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Νέο μοντέλο λιανικής τραπεζικής στην Κύπρο

Το στίγμα της νέας τεχνολογικής προοπτικής της θυγατρικής της Eurobank στο νησί έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της μητρικής τράπεζας Φωκίων Καραβίας μιλώντας χθες βράδυ στο μέγαρο Μποδοσάκη στο πλαίσιο δείπνου που παρέθεσε σε ομάδα κυπρίων οικονομικών συντακτών.

Eurobank: Νέο μοντέλο λιανικής τραπεζικής στην Κύπρο

Η Eurobank προγραμματίζει να διεισδύσει σταδιακά με ένα νέο μοντέλο λιανικής τραπεζικής στην Κύπρο, μέσω μίας σύγχρονης ψηφιακής πλατφόρμας, το σύστημα της οποίας θα είναι έτοιμο να εφαρμοστεί το αργότερο μέχρι το 2020.

Το στίγμα της νέας τεχνολογικής προοπτικής της θυγατρικής της Eurobank στο νησί έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της μητρικής τράπεζας Φωκίων Καραβίας μιλώντας χθες βράδυ στο μέγαρο Μποδοσάκη στο πλαίσιο δείπνου που παρέθεσε σε ομάδα κυπρίων οικονομικών συντακτών.

Ο κ. Καραβίας εξήγησε ότι από την αρχή το μοντέλο της Eurobank στην Κύπρο δεν περιλαμβάνει λιανική τραπεζική καθώς αυτό το κομμάτι, όπως είπε, το διαχειρίζονται περισσότερο οι εγχώριες τράπεζες.

Σήμερα, είπε, η λιανική τραπεζική εισέρχεται σε μεγάλη φάση διεθνώς.

Παλαιότερα οι τράπεζες, ανέφερε, ανταγωνίζονταν για το ποια ανοίγει περισσότερα καταστήματα. Σήμερα το φαινόμενο αυτό έχει αντιστραφεί. Οι τράπεζες ανακοινώνουν πόσα καταστήματα κλείνουν.

«Επομένως το μέλλον της λιανικής τραπεζικής θα περάσει μέσα από την ανάπτυξη των ψηφιακών καναλιών. Και είναι γι’ αυτό που θέλουμε να εφαρμόσουμε αυτό το νέο σύστημα στην Κύπρο κάνοντας ένα μεγάλο βήμα στον τεχνολογικό αυτό τομέα». «Ελπίζουμε και στοχεύουμε», πρόσθεσε ο CEO της Eurobank, «ότι στην αγορά αυτή θα είμαστε πρωτοπόροι στην Κύπρο».

Υπό πιλοτική μορφή η «ψηφιακή λιανική» στην Κύπρο

Εκτενή αναφορά στη σύγχρονη ψηφιακή πλατφόρμα έκανε και ο Σταύρος Ιωάννου, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και διευθυντής διεθνών δραστηριοτήτων της τράπεζας, ο οποίος είπε ότι το νέο αυτό σύστημα θα εφαρμοστεί υπό πιλοτική μορφή στην Κύπρο και στη συνέχεια θα υιοθετηθεί και από τα υπόλοιπα δίκτυα καταστημάτων της τράπεζας διεθνών δραστηριοτήτων.

«Η πρόοδος στο σχεδιασμό για τη μετάβαση της τράπεζας στην ψηφιακή εποχή είναι διαρκής με την υιοθέτηση των τελευταίων τάσεων στη σύγχρονη τραπεζική, τη διαρκή αναβάθμιση και της ψηφιακής εμπειρίας των πελατών», παρατήρησε ο κ. Ιωάννου.

Σημείωσε ότι μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα αποφασιστεί πιο ακριβώς θα είναι το συγκεκριμένο σχήμα το οποίο θα επιτρέψει την εφαρμογή με στόχο να κοιτάξει, όπως είπε, για όλες τις ανάγκες των πελατών μέσω αυτού του συστήματος digital που είναι σημάδι των καιρών.

Εξήγησε ότι ο κάθε κύπριος οποιαδήποτε και αν είναι η βάση του θα μπορεί μέσω της πλατφόρμας αυτής να υποβάλει το αίτημα του για να τύχει της ανάλογης επεξεργασίας.

«Όλες οι διαδικασίες θα γίνονται μέσω αυτής της πλατφόρμας», σημείωσε. Ο κ. Ιωάννου διευκρίνισε ότι η τεχνολογική αυτή πλατφόρμα θα απευθύνεται σε πιο ψηλό επίπεδο λιανικής τραπεζικής σε σχέση με το τι είναι γνωστό σήμερα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Καραβίας συμπλήρωσε ότι η στρατηγική της τράπεζας στο πλαίσιο της ριζικής, όπως είπε, αναβάθμισης των τεχνολογικών υποδομών θα συνεχιστεί με ταχύ ρυθμό με προτεραιότητα την εξασφάλιση και αξιοποίηση των κορυφαίων διαθέσιμων τεχνολογιών σε παγκόσμια κλίμακα ως απαραίτητη προϋπόθεση σε σχέση με την παρουσία, την επιχειρηματική προοπτική και την κερδοφορία της στο μέλλον.

Ο κ. Καραβίας αναφέρθηκε στην ανοδική πορεία της Eurobank και ειδικότερα στα θετικά αποτελέσματα που προσφέρουν τα καταστήματα διεθνών δραστηριοτήτων.

Τόνισε ότι η τράπεζα εισέρχεται σε τροχιά ανάπτυξης και τα κέρδη του ομίλου της Eurobank για το πρώτο εξάμηνο του 2018 ανήλθαν σε €113 εκ. Κεντρικός και διαχρονικός στόχος της Eurobank, είπε, είναι η παροχή σύγχρονων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών προς τους πελάτες της, ιδιώτες και επιχειρήσεις, αξιοποιώντας σε μέγιστο βαθμό την τεχνολογική αναβάθμιση μέσω σημαντικών επενδύσεων.

Μεγάλο asset οι διεθνείς δραστηριότητες

Σε ότι αφορά το κομμάτι των διεθνών δραστηριοτήτων ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια ένα μεγάλο κομμάτι της κερδοφορίας της έρχεται από τις διεθνείς δραστηριότητες, καθώς αυτή αυξάνεται σχεδόν κατά 20% σε ετήσια βάση.

Ο κ. Καραβίας εξήρε την εξαιρετική, όπως τη χαρακτήρισε, προσπάθεια που γίνεται από τη θυγατρική της τράπεζας στην Κύπρο και έδωσε τη σκυτάλη στον διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank Κύπρου και επικεφαλής των διεθνών δραστηριοτήτων της τράπεζας Μιχάλη Λούη ν’ αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες. Ο κ. Λούης αναφέρθηκε στην ισχυρή διεθνή παρουσία της τράπεζας στη Βουλγαρία, τη Σερβία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Λουξεμβούργο και την Κύπρο.

Τόνισε ότι και στις πέντε αυτές χώρες οι δραστηριότητες της Eurobank έχουν κοινά χαρακτηριστικά: Είναι πολύ καλά κεφαλαιοποιημένες, με σημαντική πλεονάζουσα ρευστότητα και όλες επικερδείς.

Η κρίση ταλάνισε αρκετά Κύπρο και Ελλάδα

O CEO της Eurobank αναφέρθηκε και στην περιόδο της οικονομικής κρίσης τονίζοντας ότι αυτή ταλάνισε αρκετά την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα και των δύο χωρών.

«Είναι σημαντικό ότι η Κύπρος βγήκε αλώβητη από την κρίση και το τελευταίο χρονικό διάστημα παρουσιάζει έντονα σημεία ανάπτυξης», ανέφερε.

«Ελπίζουμε και η Ελλάδα να ακολουθήσει μία ανάλογη πορεία και να καταφέρει αυτά τα οποία καταφέρατε και εσείς», παρατήρησε ο κ. Καραβίας, τονίζοντας ότι «και εμείς στην Ελλάδα είμαστε αισιόδοξοι, μετά και την έξοδο της χώρας από το οικονομικό πρόγραμμα».

«Η Κύπρος έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα πολύ καλό παράδειγμα για όλους αφού μετά την έξοδο της από το μνημόνιο κατάφερε να χρηματοδοτήσει ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας με πολύ αποτελεσματικό και ικανοποιητικό τρόπο», παρατήρησε.

ΠΗΓΗ: Stockwatch

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v