Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεγάλο πλήγμα από Thomas Cook για τα κυπριακά ξενοδοχεία

Ο υφυπουργός τουρισμού της Κύπρου είπε ότι αυτή τη στιγμή επηρεάζονται περίπου 15 χιλιάδες άγγλοι τουρίστες και κυρίως ταξιδιώτες από σκανδιναβικές χώρες οι οποίες ήρθαν για διακοπές μέσω της Thomas Cook.

Μεγάλο πλήγμα από Thomas Cook για τα κυπριακά ξενοδοχεία

Ξενοδοχειακές μονάδες της Κύπρου βρίσκονται σε δεινή θέση μετά την πτώχευση της Thomas Cook καθώς το πελατολόγιο τους προερχόταν κατά συντριπτική πλειοψηφία από το συγκεκριμένο τουριστικό γραφείο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΥΞΕ Χάρη Λοϊζίδη, που μιλούσε μετά την ευρεία σύσκεψη που έγινε το πρωί στο υφυπουργείο τουρισμού για να αξιολογηθούν ο επιπτώσεις για τον κυπριακό τουρισμό συνεπεία της οικονομικής κατάρρευσης της Thomas Cook, ειδικότερα τα ξενοδοχεία αυτά, όπως επεσήμανε, θα τεθούν ενώπιον σοβαρών οικονομικών προβλημάτων.

Σημείωσε ότι το επίπεδο συνεργασίας των πλείστων ξενοδοχειακών μονάδων με την Thomas Cook, έφθανε μέχρι και το 70% ενώ, όπως τόνισε, υπάρχει και μικρή μερίδα ξενοδοχείων που η συνεργασία τους με τον ιστορικό αυτό τουριστικό πράκτορα έφθανε και μέχρι το 100%.

«Αυτές οι μονάδες», παρατήρησε ο κ. Λοϊζίδης, «θα αντιμετωπίσουν τεράστιο πρόβλημα, κυρίως διότι θα έχουν απολέσει τα εισοδήματα του Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου αλλά επιπρόσθετα, δεν θα έχουν πελάτες από σήμερα μέχρι τέλος της σεζόν».

Ο υφυπουργός τουρισμού Σάββας Περδίος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ανέφερε ότι το σύνολο της ζημιάς που θα υποστούν οι ξενοδόχου ανέρχεται στα €50 εκ., όπως είχε αποκαλύψει με χθεσινές δηλώσεις του στη StockWatch ο πρόεδρος του ΣΤΕΚ Άκης Βαβλιτης.

Αναφερόμενος στις προοπτικές που ενδεχομένως να υπάρξουν για να ανακτήσουν οι ξενοδόχοι τα χαμένα έσοδα που είχα από την Thomas Cook, ο κ. Περδίος παραδέχθηκε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως σημείωσε, «δεν θα είναι εύκολο αυτά τα χρήματα να τα πάρουν πίσω». «Τη ζημιά θα την επωμιστούν οι ξενοδόχοι, όπως πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις», πρόσθεσε με σχετική παρέμβαση του ο πρόεδρος του ΣΤΕΚ Άκης Βαβλίτης.

«Τα €50 εκ. που ανέμεναν να λάβουν οι επηρεαζόμενοι ξενοδόχοι», σημείωσε ο κ. Βαβλίτης, «είναι υπηρεσίες που έχει προσφέρει προς τους πελάτες της η ξενοδοχειακή βιομηχανία και αυτά τα χρήματα τα λάμβαναν οι ξενοδόχοι σε τακτά χρονικά διαστήματα, δηλαδή, τέλη Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Ιανουαρίου κάθε έτος».

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν κύπριοι ξενοδόχοι που έχουν χάσει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και υπάρχουν και ξενοδόχοι που έχουν χάσει εκατομμύρια ευρώ.

«Κάποιοι συνάδελφοι μας βρίσκονται σε εξαιρετικά δεινή οικονομική θέση, αλλά πρόθεση μας δεν είναι να ζητήσουμε κρατική βοήθεια», επεσήμανε ο κ. Βαβλίτης, ο οποίος εξήγησε ότι οι ξενοδόχοι όπως πάντα θα ενεργήσουν ευέλικτα για να βρουν άλλους τρόπους σε συνεργασία με το υφυπουργείο.

Ο υφυπουργός τουρισμού είπε ότι αυτή τη στιγμή επηρεάζονται περίπου 15 χιλιάδες άγγλοι τουρίστες και κυρίως ταξιδιώτες από σκανδιναβικές χώρες οι οποίες ήρθαν για διακοπές μέσω της Thomas Cook.

Ο κ. Περδίος, χαρακτήρισε ως πολύ σοβαρό πλήγμα την πτώχευση της Thomas Cook.

Τόνισε ότι πρώτιστος στόχος είναι να διασφαλιστεί η φιλοξενία προς τους επισκέπτες και εξέφρασε αισιοδοξία ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά με τον επαναπατρισμό τους.

«Οι φορείς του τουρισμού θα κάνουν το μέγιστο που μπορούν ώστε όσοι έχουν επηρεαστεί από αυτό το λυπηρό συμβάν να φύγουν από τη νησί με τις καλύτερες εντυπώσεις υπό τις περιστάσεις», σημείωσε.

«Είναι υποχρέωση όλων η εξυπηρέτηση των πελατών να φύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις από την Κύπρο και να απαλύνουμε την αναστάτωση που προκλήθηκε», πρόσθεσε.

Ο υφυπουργός σημείωσε ότι η Thomas Cook είχε ένα μερίδιο γύρω στο 5%-6% των αφίξεων στην Κύπρο και ίσως κάτι παραπάνω εάν περιληφθούν οι διανυκτερεύσεις.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ανέφερε ότι το πρόβλημα αφορά όλη την Κύπρο και όχι κάποιες συγκεκριμένες τουριστικές περιοχές. Πλήγμα, επεσήμανε, θα δεχθούν ιδιαίτερα τα ξενοδοχεία που πρόσφεραν υπηρεσίες χωρίς να έχουν προπληρωθεί.

Σημείωσε ότι το υφυπουργείο ανέμενε ότι το 2019 θα είναι δύσκολη χρονιά χωρίς να έχει υπολογιστεί η πτώχευση της Thomas Cook.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι άλλοι τουριστικοί πράκτορες της Βρετανίας θα αναπληρώσουν τις πτήσεις της Thomas Cook. Επεσήμανε δε, ότι θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την εξεύρεση και νέων αγορών διότι υπάρχουν πολλές προκλήσεις όπως η ισοτιμία, το λουκέτο εταιρειών και το Brexit.

Η ανώτατη εκτελεστική διευθύντρια της Hermes Airports Ελένη Καλογήρου σημείωσε ότι πρώτιστο μέλημα είναι ο επαναπατρισμός του κόσμου.

Το 2018 η Thomas Cook Group (Thomas Cook UK, Thomas Cook Scandinavia, Condor, Thomas Cook Belgium) μετέφερε 259 χιλ. επιβάτες από 283 χιλ. το 2017 και 250 χιλ. το 2006.

Η αρχή πολιτικής αεροπορίας του ΗΒ (CAA) ανακοίνωσε ευθύς μετά το άδοξο τέλος των σημερινών διαπραγματεύσεων ότι ο ταξιδιωτικός πράκτορας «έχει παύσει να λειτουργεί με άμεση ισχύ».

Η αποτυχία της Thomas Cook να εξεύρει τα αναγκαία κεφάλαια θα αφήσει εκτός εργασίας 22.000 εργαζόμενους παγκοσμίως, εκ των οποίων οι 9.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v