Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κονδύλι για στρατηγικό επενδυτή στον προϋπολογισμό της Cyta

Η κυπριακή κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών προβλέπει ότι τα έσοδα της θα αρχίσουν να αυξάνονται από φέτος, αναστρέφοντας την πτωτική πορεία των προηγούμενων ετών, και θέτοντας τη βάση για ανάκαμψη του οργανισμού.

Κονδύλι για στρατηγικό επενδυτή στον προϋπολογισμό της Cyta

Σταδιακή αύξηση των κερδών της μέσω της βελτίωσης της εισοδηματικής της βάσης και συγκράτησης των εξόδων προβλέπει η Cyta, στον προϋπολογισμό που απέστειλε προς έγκριση στη βουλή, που περιλαμβάνει πρόνοια για μίσθωση υπηρεσιών συμβούλων για μετοχοποίηση της.

Η κυπριακή κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών προβλέπει ότι τα έσοδα της θα αρχίσουν να αυξάνονται από φέτος, αναστρέφοντας την πτωτική πορεία των προηγούμενων ετών, και θέτοντας τη βάση για ανάκαμψη του οργανισμού.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι τα έξοδα της Cyta θα συγκρατηθούν σε επίπεδα κάτω από αυτά του 2019.

Ο προϋπολογισμός της Cyta για το 2020 περιλαμβάνει έσοδα ύψους €349,1 εκ. σε σύγκριση με έσοδα €340,5 εκ το 2019.

Η αύξηση αποδίδεται στα έσοδα από τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες που προβλέπονται στα €343 εκ. από €331,5 εκ. Τα έξοδα στον προϋπολογισμό για το 2020 ανέρχονται στα €306,5 εκ., σε σύγκριση με €310,5 εκ. το 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη βουλή το πλεόνασμα αναμένεται να φτάσει τα €36 εκ. και να παραμείνει στα ίδια περίπου επίπεδα τα επόμενα χρόνια.

Οι μισθοί στη Cyta ανέρχονται στα €54,4 εκ. Περιλαμβάνεται ποσό ύψους €13,8 εκ. για τη μισθοδοσία και τα ωφελήματα του Ωρομίσθιου Προσωπικού κατά τη διάρκεια του 2020.

Στον προϋπολογισμό, περιλαμβάνεται ποσό €2,7 εκ. για επιδόματα, €1,6 εκ. για υπερωρίες τις καθημερινές και €1,7 εκ. για την απασχόληση τις Κυριακές και τις αργίες. Επίσης, περιλαμβάνεται ποσό €1,7 εκ. για συμπληρωματική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που παρέχει η Cyta.

Για το σχέδιο εθελουσίας εξόδου που εξαγγέλθηκε, προνοείται ποσό €3 εκ. Η προτεινόμενη πρόνοια προορίζεται για την κάλυψη της αποζημίωσης υπαλλήλων που η Cyta θα επιλέξει να κρατήσει μέχρι το 2020, μέσα στο πλαίσιο των 18 μηνών ισχύος του Σχεδίου. Με βάση τα σημερινά στοιχεία η αποζημίωση που αναμένεται να καταβληθεί στο προσωπικό που θα αποχωρήσει εντός του 2021 υπολογίζεται σε €3,7 εκ.

Για τα έξοδα προώθησης και διαφήμισης, προβλέπεται κονδύλι €7,9 εκ. Όπως σημειώνεται, για το έτος 2020, η πρόνοια για διαφήμιση και προβολή αποτελεί το 2,3% του προϋπολογισμού εσόδων, ποσοστό που είναι χαμηλότερο σε σχέση με τις πρακτικές Ευρωπαϊκών εταιρειών παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικής επικοινωνίας. Μέρος του ποσού αναμένεται να διατεθεί για διαφήμιση και προβολή των διαφόρων υπηρεσιών που προσφέρει η Cyta, όπως π.χ. η Cytamobile-Vodafone, Soeasy, Cytavision, Cytanet, Σταθερή τηλεφωνία.

Κονδύλι για αποκρατικοποίηση

Με βάση κυβερνητική απόφαση, το της Cyta καλείται να διερευνήσει όλες τις διαθέσιμες επιλογές για τη μετοχοποίηση ή δημιουργία θυγατρικής εταιρείας ιδιωτικού δικαίου ή μερική αποκρατικοποίηση της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου μέσω της προσέλκυσης και επιλογής κατάλληλου Στρατηγικού Συνεργάτη ή Επενδυτή.

Ο επενδυτής θα πρέπει να είναι σε θέση να εκσυγχρονίσει και να αναβαθμίσει την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, αναπτύσσοντας και μετεξελίσσοντάς την σε πιο ευέλικτη και ανταγωνιστική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία.

Για υλοποίηση της απόφασης υπάρχει πρόνοια €0,5 εκ. για προκήρυξη διαγωνισμών με στόχο τη μετάκληση ανεξάρτητων εξειδικευμένων χρηματοοικονομικών και νομικών συμβούλων για διερεύνηση των πιο πάνω θεμάτων. Διευκρινίζεται ότι στο πιο πάνω κονδύλι δεν περιλαμβάνεται η υλοποίηση της όποιας επιλογής τυχόν προκριθεί, μια και σε τέτοια περίπτωση θα απαιτηθεί σημαντικό πρόσθετο κονδύλι σε εύθετο χρόνο.

ΠΗΓΗ: Stockwatch

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v