Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα 4 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια Τράπεζας Κύπρου και Ελληνικής

Μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών, ο Κύπριος κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι «τα ΜΕΔ των δύο τραπεζών δεν έχουν διαφοροποιηθεί τους τελευταίους 3-4 μήνες και ανέρχονται στα €4 δισ.».

Στα 4 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια Τράπεζας Κύπρου και Ελληνικής

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Κωνσταντίνος Ηροδότου δήλωσε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) των δύο μεγάλων τραπεζών ανέρχονται στα €4 δισ.

Μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών είπε ότι «τα ΜΕΔ των δύο τραπεζών δεν έχουν διαφοροποιηθεί τους τελευταίους 3-4 μήνες και ανέρχονται στα €4 δισ» (€2,8 δισ. για την Τράπεζα Κύπρου και €1,2 δισ. για την Ελληνική).

Τόνισε ότι τα δύο μεγάλα ορόσημα αυτή τη στιγμή είναι οι προσπάθειες των δύο μεγάλων τραπεζών, Τράπεζας Κύπρου και Ελληνικής, να πωλήσουν τα ΜΕΔ.

Μηχανισμός εκποιήσεων

Ο κ. Ηροδότου ενημερώνοντας ακολούθως τα μέλη της επιτροπής για τη διαβούλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη με την ΕΚΤ, για τον μηχανισμό που θα διαχειρίζεται θέματα που άπτονται των εκποιήσεων, εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι τις 20-21 Φεβρουαρίου θα έχουν την τελική απάντηση της ΕΚΤ.

Σημείωσε πως νοουμένου ότι «εμείς θα στείλουμε τη γραπτή επίσημη απάντησή μας στις 6 Φεβρουαρίου, θα έχουμε την τελική τους απάντηση στις 20-21 Φεβρουαρίου».

Εξήγησε ότι «η ΕΚΤ δεν θέτει οποιοδήποτε θέμα για τον μηχανισμό. Υπάρχουν όμως δύο θέματα που θα πρέπει να συζητήσουμε με τον υπουργείο Οικονομικών, όχι επί της ουσίας του μηχανισμού».

Σχολιάζοντας τη διαδικασία με την ΕΚΤ, είπε ότι «η διαβούλευση ξεκίνησε στις 6 Δεκεμβρίου, αφού τους στείλαμε μια λεπτομερή περιγραφή του μηχανισμού, και η ΕΚΤ ζήτησε και το νομοσχέδιο. Ακολούθως μας απέστειλαν το ανεπίσημο κείμενό τους, το οποίο βασιζόταν σε τρεις ενότητες».

Επανέλαβε ότι «σε γενικές γραμμές η ΕΚΤ δεν διαφωνεί με τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού».

Ανέφερε επίσης ότι «πρόθεση είναι να κληθούν οι βουλευτές μέλη της επιτροπής οικονομικών στην Κεντρική, όταν θα λάβουν την τελική απάντηση της ΕΚΤ για να τη συζητήσουν διεξοδικά».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v