Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναβάθμιση της Κύπρου σε ΒΒΒ από τη DBRS

HJαναβάθμιση αντικατοπτρίζει τις ισχυρότερες του αναμενόμενου επιδόσεις των δημόσιων οικονομικών της Κύπρου το 2021 και την προσδοκία ότι οι μεσοπρόθεσμες συνθήκες παραμένουν υποστηρικτικές, παρά τους κινδύνους από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αναβάθμιση της Κύπρου σε ΒΒΒ από τη DBRS

Σε αναβάθμιση του κυπριακού αξιόχρεου σε ΒΒΒ προχώρησε ο οίκος DBRS το βράδι της Παρασκευής, θέτοντας σταθερό outlook στην αξιολόγηση, από θετικό.

Οπως αναφέρει ο οίκος, η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει τις ισχυρότερες του αναμενόμενου επιδόσεις των οικονομικών και δημόσιων οικονομικών της Κύπρου το 2021 και την προσδοκία της DBRS Morningstar ότι οι μεσοπρόθεσμες συνθήκες παραμένουν υποστηρικτικές στις προσπάθειες μείωσης του χρέους, παρά τους κινδύνους που ενέχει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η πανδημία.

Η κυπριακή οικονομία ξεπέρασε το προ-πανδημικό επίπεδο σε όρους πραγματικού ΑΕΠ το 2021, παρά τη μερική μόνο ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου. Η δημοσιονομική σύγκλιση έχει προχωρήσει πολύ ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν το 2021, με το έλλειμμα να μειώνεται στο 1,8% του ΑΕΠ από 5,6% του ΑΕΠ το 2020, κυρίως λόγω της ισχυρής αύξησης των εσόδων.

Η DBRS Morningstar σημειώνει ότι η Κύπρος επέστρεψε σε μικρό πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ το 2021. Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης δημόσιου χρέους μειώθηκε από 115,0% του ΑΕΠ το 2020 σε 103,9% του ΑΕΠ το 2021.

Επιπλέον, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) των κυπριακών τραπεζών και ο περιορισμένος αντίκτυπος της πανδημίας στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων αποτελούν υποστηρικτικούς παράγοντες για την αναβάθμιση.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v