Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Επεσαν» όλες οι ιστοσελίδες υπουργείων και κυβερνητικών υπηρεσιών στην Κύπρο

Σήμερα το πρωί επανήλθε σε λειτουργία το κεντρικό τηλεφωνικό σύστημα του κράτους, ενώ οι προσπάθειες για την αποκατάσταση της ζημιάς και επανασύνδεση των συστημάτων με το διαδίκτυο, τα οποία τέθηκαν εκτός λειτουργίας, εξαιτίας διαρροής νερού, συνεχίζονται.

«Επεσαν» όλες οι ιστοσελίδες υπουργείων και κυβερνητικών υπηρεσιών στην Κύπρο

Άγνωστο παραμένει το πότε θα επανέλθουν σε λειτουργία οι διακομιστές (servers) οι οποίοι παρέχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο για όλο τον κυβερνητικό κόμβο, με αποτέλεσμα να «πέσουν» όλες οι ιστοσελίδες υπουργείων και κυβερνητικών υπηρεσιών στην Κύπρο.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το κυπριακό site Stockwatch, το Υφ. Έρευνας και Καινοτομίας διέταξε έρευνα για να διαπιστωθεί γιατί δεν εφαρμόστηκε απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου Νοεμβρίου του 2022 για μετακίνηση του εξοπλισμού στις εγκαταστάσεις της Cyta.

Σήμερα το πρωί επανήλθε σε λειτουργία το κεντρικό τηλεφωνικό σύστημα του κράτους, ενώ οι προσπάθειες για την αποκατάσταση της ζημιάς και επανασύνδεση των συστημάτων με το διαδίκτυο, τα οποία τέθηκαν εκτός λειτουργίας, εξαιτίας της διαρροής νερού, συνεχίζονται.

Αυτό ανέφερε μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, σε σχέση με το πρόβλημα που προέκυψε χθες το απόγευμα και έθεσε εκτός λειτουργίας ιστοσελίδες υπουργείων και κυβερνητικών υπηρεσιών, εξαιτίας διαρροής νερού σε ντεπόζιτο, στο υπόγειο του υπουργείου Οικονομικών, δίπλα από το δωμάτιο όπου βρίσκονται οι κεντρικοί «servers» του κράτους.

Ο κ. Παντελή, πρόσθεσε ότι σήμερα επανήλθε σε λειτουργία το τηλεφωνικό σύστημα, το οποίο επίσης είχε τεθεί εκτός λειτουργίας χθες και φαίνεται ότι δεν παρουσιάζει πρόβλημα στη λειτουργία του.

Όσον αφορά το πρόβλημα που προέκυψε στους διακομιστές των κυβερνητικών κόμβων, από την διαρροή νερού, δήλωσε ότι εντοπίσθηκε άμεσα και αποσυνδέθηκαν όλοι οι servers, ώστε να μη προκληθεί μεγαλύτερη ζημιά.

Ερωτηθείς για το πότε θα επανέλθουν σε λειτουργία οι ιστοσελίδες της κυβέρνησης, ο κ. Παντελή δεν ήταν σε θέση να απαντήσει, καθώς όπως είπε, σήμερα θα υπάρξει εκτίμηση της ζημιάς που υπέστησαν και στη συνέχεια θα υπολογισθεί ο χρόνος που απαιτείται για να επανέλθουν σε πλήρη λειτουργία.

Ο κ. Παντελή ανέφερε ότι ήδη έχουν επικοινωνήσει με τις προμηθεύτριες εταιρείες για ανταλλακτικά, σε περίπτωση που χρειαστούν, ώστε να αποφευχθεί η όποια καθυστέρηση, ενώ επεσήμανε ότι καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να επιδιορθωθεί, και το σύστημα να τεθεί εκ νέου σε λειτουργία.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα το πρόβλημα θα επιλυθεί και σημείωσε ότι αναλόγως των εξελίξεων, το κοινό θα τυγχάνει ενημέρωσης.

Έρευνα διέταξε ο Υφυπουργός Έρευνας

Την ίδια ώρα με ανακοίνωση ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Φίλιππος Χατζηζαχαρία ανέφερε ότι διέταξε έρευνα, αναφορικά με τη διαρροή νερού στο υπόγειο του Υπουργείου Οικονομικών όπου φυλάσσονται οι κυβερνητικοί servers.

Σε ανακοίνωση εξηγεί πως «δυστυχώς τα συστήματα είχαν τοποθετηθεί στο κτήριο του Υπουργείου Οικονομικών κατά τρόπο που βρίσκονταν εκτεθειμένα σε πιθανό ατύχημα. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι λήφθηκε απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου το Νοέμβριο 2022 για μετακίνηση του εξοπλισμού στις εγκαταστάσεις της Cyta.»

Το Υφυπουργείο θα διεξάγει έρευνα για να διαπιστώσει τους λόγους που δεν υλοποιήθηκε η εν λόγω απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του Νοεμβρίου αλλά και τους λόγους που δεν λήφθηκαν περαιτέρω μέτρα θωράκισης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων», όπως προστίθεται.

Ο κ. Χατζηζαχαρία τονίζει ότι το Υφυπουργείο καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς αποκατάσταση της παροχής των διαδικτυακών υπηρεσιών του κράτους.

ΔΗΣΥ: Πολύ σοβαρό το πρόβλημα

Στο μεταξύ, πολύ σοβαρό χαρακτηρίζει το πρόβλημα που προέκυψε με την διαρροή νερού στο υπόγειο του Υπουργείου Οικονομικών, ο ΔΗΣΥ.

Σε ανακοίνωση τονίζει ότι «εν έτει 2023 και ενώ συζητάμε για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, είναι τουλάχιστον ατυχές να στερούνται οι πολίτες ουσιαστικές υπηρεσίες του κράτους, αλλά και το ίδιο το κράτος να παραλύει ως έναν βαθμό, λόγω αμέλειας ή έλλειψης προληπτικής κατασκευής ειδικών και ασφαλών χώρων για τους διακομιστές που παρέχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο για τις κυβερνητικές υπηρεσίες».

Εκφράζει την ελπίδα το πρόβλημα να αποκατασταθεί σύντομα και ότι θα ληφθούν τα δέοντα μέτρα ώστε να αποτραπούν στο μέλλον ανάλογα περιστατικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v