Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Μέρος του προβλήματος στην Κύπρο οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ!

Παραβίασε την εδαφική ακεραιότητα στα Κατεχόμενα η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ, υποστηρίζει η Αγκυρα. Καταδικάζουν τα επεισόδια Συμβούλιο Ασφαλείας και Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Μέρος του προβλήματος στην Κύπρο οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ!

Μέχρι και για παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)» κατηγορεί την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφερόμενο στην καταδίκη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα γεγονότα στην Πύλα.

Μάλιστα στην ίδια ανακοίνωση η Άγκυρα ζητά ίση μεταχείριση, υποστηρίζοντας ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει κατασκευάσει τον δρόμο Λάρνακας - Δεκέλειας - Αγίας Νάπας, ο οποίος διέρχεται από τουρκοκυπριακή ιδιοκτησία που βρίσκεται στη νεκρή ζώνη και το χωριό Πύλα».

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Η δήλωση τύπου που εκδόθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις 21 Αυγούστου 2023 σχετικά με την κατασκευή του δρόμου Πύλας - Άρσους στο έδαφος της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)” είναι εντελώς αποκομμένη από την πραγματικότητα στο πεδίο. Αντί να συνεισφέρει θετικά, η δήλωση δυσχεραίνει τη διαδικασία. Η διατύπωση που χρησιμοποιείται σχετικά με τα γεγονότα της 18ης Αυγούστου διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και μεταφέρει παραπλανητικά το τι συνέβη. Υποστηρίζουμε πλήρως τη δήλωση του “υπουργείου Εξωτερικών της ΤΔΒΚ” στο θέμα αυτό.

Η κατασκευή του δρόμου Πύλας - Άρσους είναι ένα ανθρωπιστικό έργο που αποσκοπεί στη διευκόλυνση της άμεσης πρόσβασης των πολιτών της “ΤΔΒΚ“ από την Πύλα στην πατρίδα τους. Η ενημέρωση σχετικά με τις εργασίες κατασκευής του δρόμου έγινε εγκαίρως. Τούτων δοθέντων, η παρέμβαση με φυσικά μέσα των στρατιωτών της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο στις εργασίες κατασκευής του δρόμου ήταν η αιτία της έντασης. Υπενθυμίζεται ότι το σημείο αυτό τονίζεται και στις πρόσφατες δηλώσεις του “υπουργείου εξωτερικών της ΤΔΒΚ” και του υπουργείου μας.

Στις 18 Αυγούστου η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ, παραβιάζοντας την εδαφική ακεραιότητα της “ΤΔΒΚ”, προσπάθησε με αθέμιτο τρόπο να εμποδίσει το οδικό έργο, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο το δικό της προσωπικό, όσο και όλους τους εργαζόμενους που συμμετείχαν στην κατασκευή του δρόμου. Εντέλει, λυπούμαστε που τέσσερα μέλη του προσωπικού της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ και “οκτώ πολίτες της ΤΔΒΚ” τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα της ανεύθυνης συμπεριφοράς της της Ειρηνευτικής Δύναμης και τους ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση.

Η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ αναπτύχθηκε στο νησί της Κύπρου το 1964, λίγο μετά την αρπαγή από τους Ελληνοκυπρίους του συνεταιρικού το 1963 που προκάλεσε το Κυπριακό ζήτημα. Υποθέτουμε ότι η έκκληση στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την “απομάκρυνση όλων των μη εξουσιοδοτημένων κατασκευών” απευθύνεται και στην ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία με την πάροδο των ετών έχει κατασκευάσει τον δρόμο Λάρνακας - Δεκέλειας - Αγίας Νάπας, ο οποίος διέρχεται από τουρκοκυπριακή ιδιοκτησία που βρίσκεται στη νεκρή ζώνη και το χωριό Πύλα, τον δρόμο Πύλας-Ορόκλινης που επίσης διέρχεται από τη νεκρή ζώνη, το κτίριο του πανεπιστημίου στην Πύλα και πολλές άλλες κατασκευές παραβιάζοντας τη νεκρή ζώνη.

Η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ είναι υποχρεωμένη να αντιμετωπίζει ισότιμα τις δύο πλευρές στο νησί και να ενεργεί αμερόληπτα. Δυστυχώς, εξελίξεις όπως το περιστατικό της 18ης Αυγούστου δείχνουν ότι η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ χάνει την εμπιστοσύνη των Τουρκοκυπρίων και γίνεται μέρος του προβλήματος στην Κύπρο. Είναι καθήκον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να αποτρέψει αυτή την τάση και να διασφαλίσει ότι η Ειρηνευτική Δύναμη επιδεικνύει την αμεροληψία που αναμένεται από τις ειρηνευτικές αποστολές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

Κύπρος: Καταδίκασε το Συμβούλιο Ασφαλείας την επίθεση στους κυανόκρανους

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε χθες Δευτέρα τις «επιθέσεις εναντίον των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ» από Τουρκοκύπριους αστυνομικούς, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την «παραβίαση του status quo» στη νεκρή ζώνη με την έναρξη κατασκευής δρόμου.

Σε δημόσια δήλωση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από συνεδρίαση των 15 κρατών-μελών του κεκλεισμένων των θυρών, το ΣΑ τόνισε πως «οι επιθέσεις εναντίον κυανοκράνων μπορεί να αποτελούν έγκλημα, δυνάμει του διεθνούς δικαίου».

Στη δήλωση τονίζεται πως τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν «μεγάλη ανησυχία για την έναρξη έργων χωρίς άδεια από την τουρκοκυπριακή πλευρά μέσα στην ουδέτερη ζώνη κοντά στο (χωριό) Πύλα».

«Η ενέργεια αυτή αντίκειται προς αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και αποτελεί παραβίαση του status quo εντός της ουδέτερης ζώνης του ΟΗΕ», υπογραμμίζεται στο κείμενο.

Εκφράζοντας ικανοποίηση για τη διακοπή του αμφιλεγόμενου έργου οδοποιίας και την απόσυρση του εξοπλισμού και του προσωπικού, το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί ακόμη όλα τα μέρη να «αποφύγουν οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια ή κλιμάκωση (...) που θα μπορούσε να αυξήσει τις εντάσεις στη νήσο και να θέσει σε κίνδυνο τις πιθανότητες συμφωνίας» για την επίλυση του Κυπριακού.

Καταδικάζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τα επεισόδια στη «Νεκρή Ζώνη» της Πύλας

Στο Συμβούλιο του ΟΗΕ βρέθηκαν τα σοβαρά επεισόδια στη «Νεκρή Ζώνη» της Πύλας, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εκδίδει ανακοίνωση για το θέμα.

Συγκεκριμένα, στο δελτίο τύπου που εξέδωσε, αναφέρεται πως:

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση σε προσωπικό της UNFICYP και οχήματα του ΟΗΕ στην Πύλα/Σωρό και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση.

Η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP) διαδραματίζει κρίσιμο σταθεροποιητικό ρόλο και είναι ζωτικής σημασίας να μπορέσει να εκπληρώσει την αποστολή της όπως έχει δοθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεργαστεί με τους ενδιαφερόμενους φορείς στην Κύπρο, για να δημιουργήσει τον πολιτικό χώρο για μια μόνιμη διευθέτηση, συμφωνία βασισμένη σε ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v