Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεσανατολικό και θαλάσσιο διάδρομο συζήτησαν Μπλίνκεν-Χριστοδουλίδης

Η συνάντηση είχε ως βασικό θέμα την κρίση στην περιοχή και την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για ανθρωπιστική βοήθεια μέσω της Κύπρου, με τελικό προορισμό τη Γάζα.

Μεσανατολικό και θαλάσσιο διάδρομο συζήτησαν Μπλίνκεν-Χριστοδουλίδης

Συζητήθηκε διεξοδικά η κατάσταση στην περιοχή, όπως αυτή εξελίσσεται, στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος επισκέφθηκε εκτάκτως την Κύπρο την Κυριακή στο πλαίσιο επαφών στην περιοχή, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης σε γραπτή δήλωσή του.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης (φωτό), είχε το απόγευμα συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος επισκέφθηκε εκτάκτως την Κύπρο, στο πλαίσιο επαφών στην περιοχή.

Κατά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας, αναφέρεται, «συζητήθηκε διεξοδικά η κατάσταση στην περιοχή, όπως αυτή εξελίσσεται».

«Ο κ. Μπλίνκεν εξέφρασε ευχαριστίες προς την Κυπριακή Δημοκρατία για τον πολύ σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ως προς το θέμα των εκκενώσεων υπηκόων διαφόρων χωρών, μεταξύ των οποίων και των ΗΠΑ», προστίθεται.

Στη συνάντηση, αναφέρει ο κ. Λετυμπιώτης, συζητήθηκε, επίσης, λεπτομερώς η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο με τελικό προορισμό τη Γάζα, ενώ τονίστηκε η ανάγκη άμεσης αποκλιμάκωσης της εν εξελίξει κρίσης.

«O Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε, επίσης, τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις συνεχιζόμενες προσπάθειας που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία προς επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό από εκεί που είχαν διακοπεί και για διορισμό απεσταλμένου του ΓΓ των ΗΕ προς τον σκοπό αυτό», προστίθεται.

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση παρέστη, επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος.

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Μπλίνκεν στο Ιράκ

Μετά την κατεχόμενη Δυτική Όχθη την οποία επισκέφθηκε το πρωί, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας 'Αντονι Μπλίνκεν πραγματοποίησε σήμερα αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Βαγδάτη, όπου συνομίλησε με τον Ιρακινό πρωθυπουργό για τους κινδύνους επέκτασης του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και παλαιστινιακής Χαμάς.

Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στο Ιράκ, που ανακοινώθηκε από το γραφείο του Ιρακινού πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντάνι, δεν είχε αποκαλυφθεί προηγουμένως για λόγους ασφαλείας.

Πραγματοποιείται σε μια χρονική στιγμή που -- μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς -- επιθέσεις με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν στοχεύσει ιρακινές βάσεις όπου έχουν αναπτυχθεί αμερικανικά στρατεύματα και δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v