Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χριστοδουλίδης: Η Κύπρος δεν εμπλέκεται στις πολεμικές συρράξεις

Η Κύπρος είναι μέρος της λύσης, όχι του προβλήματος, υπογράμμισε ο Κύπριος πρόεδρος, απαντώντας στις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολά. Τι ισχύει για τα αεροδρόμια.

Χριστοδουλίδης: Η Κύπρος δεν εμπλέκεται στις πολεμικές συρράξεις

«Διάβασα τις δηλώσεις (σ.σ. του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα) και θα πω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις πολεμικές συρράξεις», ήταν η αντίδραση του προέδρου της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη.

Η Κύπρος είναι «μέρος της λύσης, όχι του προβλήματος», υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης, επιμένοντας στο ότι η χώρα του διαδραματίζει ρόλο, που «αναγνωρίζεται όχι μόνο από τον αραβικό κόσμο, αλλά από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας», στη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου που επιτρέπει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ του Λιβάνου προειδοποίησε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ότι, σε περίπτωση που οι εχθροπραξίες με τον ισραηλινό στρατό κλιμακώνονταν σε ευρύτερο πόλεμο, τότε οι μαχητές του κινήματος θα αγωνίζονταν «χωρίς κανόνες» και «χωρίς περιορισμούς».

Διεμήνυσε ότι πουθενά στο Ισραήλ δεν θα υπήρχε ασφάλεια από τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ, κάνοντας λόγο ακόμη και για ενδεχόμενους στόχους στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Για πρώτη φορά, ο Χασάν Νασράλα εκτόξευσε απειλές εναντίον της Κύπρου, υπογραμμίζοντας ότι η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να τη θεωρήσει εμπλεκόμενη στον πόλεμο εάν εξακολουθήσει να επιτρέπει στο Ισραήλ να χρησιμοποιεί τα αεροδρόμια και τις βάσεις της για στρατιωτικούς σκοπούς.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος δεν επιτρέπει τη χρήση των αεροδρομίων της από το Ισραήλ ή όποια άλλη χώρα για στρατιωτικές επιθέσεις. Στο παρελθόν υπήρξαν σε αρκετές περιπτώσεις ΝΑΤΟϊκές αεροπορικές επιδρομές, κυρίως αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων, αλλά από τις Βρετανικές Βάσεις στο Ακρωτήρι οι οποίες αποτελούν κυρίαρχο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου με βάση τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παράλληλα, η Κύπρος, διεξάγει ασκήσεις, κυρίως αστυνομικές, στρατιωτικές και έρευνας και διάσωσης, μαζί με το Ισραήλ. Υπήρξε και μία περίπτωση κατά την οποία επιτράπηκε σε Ισραηλινούς κομάντο να πραγματοποιήσουν άσκηση σε ορεινή περιοχή.

«Το άνοιγμα κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στον ισραηλινό εχθρό για να στοχεύσει τον Λίβανο θα σήμαινε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι μέρος του πολέμου και η αντίσταση θα την αντιμετωπίσει ως μέρος του πολέμου», είπε ο Νασράλα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v