Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΛΠ: Cosco - Hutchison κατέθεσαν προσφορές (upd)

Δύο προσφορές κατατέθηκαν στο διαγωνισμό του ΟΛΠ. Η μία προσφορά υποβλήθηκε από την Cosco Pacific και η δεύτερη από κοινοπραξία της Hutchison, όπου συμμετέχει η εισηγμένη Alapis του ομίλου Λαυρεντιάδη.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΟΛΠ: Cosco - Hutchison κατέθεσαν προσφορές (upd)
Έληξε και τυπικά η προθεσμία για την υποβολή προσφορών για τον διαγωνισμό του ΟΛΠ, με προσφορές από τις Cosco Pacific και Hutchison.

Η Hutchison «κατέβηκε» ως κοινοπραξία τεσσάρων εταιρειών, αποτελούμενη από την μητρική εταιρεία, την θυγατρική της Hutchison Port Investment, και δύο ελληνικές εταιρείες, την Alapis (όμιλος Λαυρεντιάδη) και τη ΛΥΔ.

Επιβεβαιώνεται έτσι το Euro2day, το οποίο από την Τετάρτη είχε ανακοινώσει ότι τελικά δύο θα είναι οι προσφορές για τον διαγωνισμό του ΟΛΠ.

*** H αποσφράγιση των προσφορών

Την ερχόμενη Δευτέρα θα γίνει η επίσημη αποσφράγιση των δεσμευτικών προσφορών, οι οποίες απλώς παραλήφθηκαν σήμερα.

Αρμόδια Επιτροπή θα προχωρήσει στην αξιολόγηση τους από την άποψη των τυπικών προϋποθέσεων για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό και στη συνέχεια θα συντάξει πρακτικό το οποίο θα υποβάλει προς το διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ.

Μετά την έγκριση του πρακτικού θα ανοιχθούν οι οικονομικές και τεχνικές προσφορές, οι οποίες θα αξιολογηθούν ώστε ο παραχωρησιούχος να αναδειχθεί στα μέσα Ιουλίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει δώσει ο ΟΛΠ.

Από κει και πέρα θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις με τον επιλεγέντα, που αναμένεται να κρατήσουν ορισμένους μήνες, με στόχο να υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης των δύο προβλητών του ΣΕΜΠΟ (ΙΙ και ΙΙΙ) στα τέλη του 2008, ώστε από τις αρχές του επόμενου έτους να εγκατασταθεί ο ιδιώτης.

*** Ικανοποίηση Βουλγαράκη για τις προφορές

Ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιώργος Βουλγαράκης ενημερώθηκε σήμερα από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ο.Λ.Π. κ. Νίκο Αναστασόπουλο για την κατάθεση δύο προσφορών για τον διαγωνισμό παραχώρησης του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του Ο.Λ.Π..

Αμέσως μετά ο κ. Γιώργος Βουλγαράκης δήλωσε: "Εκφράζω την ικανοποίηση μου για τη θετική εξέλιξη. Φθάσαμε εδώ μετά από συστηματική δουλειά πολλών μηνών, ξεπερνώντας αρκετές αντιξοότητες και προβλήματα. Η κατάθεση προσφορών για την παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ του Οργανισμού Λιμένα Πειραιώς εκ μέρους της Hutchison Port Holdings και της Cosco Pacific, δύο εκ των μεγαλυτέρων παγκόσμιων διαχειριστών τερματικών σταθμών, σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για την λιμενική βιομηχανία της χώρας. Για την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου του διαγωνισμού ενημέρωσα τον πρωθυπουργό. Θέλω να πιστεύω πως το ίδιο ενδιαφέρον θα εκδηλωθεί και για τον Οργανισμό Λιμένα Θεσσαλονίκης».

*** Δήλωση του Δ/ντος Συμβούλου Ν. Αναστασόπουλου

Η Διοίκηση της ΟΛΠ ΑΕ θεωρεί ότι η συμμετοχή της μεγαλύτερης παγκοσμίως εταιρείας διαχείρισης τερματικών σταθμών, Hutchison Port Holdings, καθώς και της 5ης μεγαλύτερης εταιρείας, Cosco Pacific, που εμφανίζει διψήφιους αριθμούς ανάπτυξης διακίνησης τα τελευταία χρόνια, δικαιώνουν πλήρως τις επιλογές της για τους όρους της διακήρυξης και το μοντέλο ανάπτυξης, καθώς και την Κυβερνητική πολιτική για μια νέα λιμενική βιομηχανία στη χώρα μας.

Το γεγονός ότι οι δύο εταιρείες που κατέθεσαν προσφορές προέρχονται από την περιοχή της ΝΑ Ασίας η οποία μέσω της ραγδαίας ανάπτυξη των εξαγωγών της Κίνας αποτελεί τη κινητήριο δύναμη για την χωρίς προηγούμενο ανάπτυξη του παγκοσμίου θαλασσίου εμπορίου οπωσδήποτε συνδυάζεται αρμονικά με το στρατηγικό στόχο για τη μετατροπή του ΟΛΠ σε κυρίαρχο διαμετακομιστικό κέντρο για τις αγορές της Μ.Θάλασσας, των Βαλκανίων και της Μεσογείου εν γένει.

Το γεγονός περαιτέρω, ότι οι δύο προσφέρουσες εταιρείες συμμετέχουν αθροιστικά στη διαχείριση περισσοτέρων των 65 λιμανιών στην Ευρώπη και παγκοσμίως και διακινούν περισσότερα από 100εκ. TEU ετησίως επιβεβαιώνει την επιτυχή έκβαση της πρώτης φάσης του διαγωνισμού, παρά το αρνητικό πολιτικό κλίμα που έχει έντονα καλλιεργηθεί και διαψεύδει πλήρως τις όψιμες «Κασσάνδρες» για άγονο διαγωνισμό και αποτυχία της μεταρρύθμισης.

*** Ανακοίνωση του ΟΛΠ

Ολοκληρώθηκε σήμερα, Παρασκευή 9 Μαΐου, η υποβολή των προσφορών για το διαγωνισμό παραχώρησης των Προβλητών ΙΙ & ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων της ΟΛΠ ΑΕ. Κατατέθηκαν δύο προσφορές από εταιρείες διαχείρισης λιμένων με διεθνή παρουσία.

Συγκεκριμένα προσφορές κατέθεσαν, κατά σειρά πρωτοκόλλου, η Cosco Pacific Limited και η Hutchison Port Holdings Ltd.

H Cosco Pacific Limited αποτελεί τη ναυαρχίδα της China Ocean Shipping (Group) Company (“COSCO”) και είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος παγκόσμιος διαχειριστής τερματικών σταθμών με παρουσία σε 18 λιμάνια, 27 τερματικούς σταθμούς και με 39,8εκ. TEU διακίνηση το 2007.

Η Hutchison Port Holdings είναι θυγατρική του Ομίλου Hutchison Whampoa Limited (HWL) και είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής τερματικών σταθμών στο κόσμο, με παρουσία σε 47 λιμάνια σε 24 χώρες και 66,3εκ. TEU διακίνηση το 2007.

Τη Δευτέρα 12 Μαΐου, θα γίνει η πρώτη προγραμματισμένη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαγωνισμού που ορίσθηκε με απόφαση του ΔΣ της ΟΛΠ ΑΕ, για την αποσφράγιση των προσφορών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v