ΤτΕ: Ζητά "φρένο" στη χρηματοδότηση από ΕΚΤ

Εναλλακτικές πηγές ρευστότητας ζητά από τις ελληνικές τράπεζες η ΤτΕ, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να περιορίσει τη διοχέτευση ρευστότητας προς το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Τι απαντούν οι τράπεζες. Η ανακοίνωση της ΤτΕ.

ΤτΕ: Ζητά φρένο στη χρηματοδότηση από ΕΚΤ
Με επιστολή της η Τράπεζα της Ελλάδος ζήτησε από τις εμπορικές τράπεζες να της καταγράψουν τις εναλλακτικές πηγές ρευστότητας που θα χρησιμοποιήσουν τους επόμενους μήνες, κατόπιν της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να περιορίσει σταδιακά τη διοχέτευση ρευστότητας προς το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Ουσιαστικά η Τράπεζα της Ελλάδος με σύστασή της προς τις ελληνικές τράπεζες τονίζει ότι έχουν δανειστεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών, ποσά πολύ μεγαλύτερα από όσα μας αναλογούν ως χώρα.

Σημειώνεται στο σημείο αυτό ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρωσύστημα όσον αφορά στον δανεισμό της από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιστοιχεί στο 2,7%, ποσοστό που ξεπεράστηκε κατά πολύ και ανήλθε περίπου στο 7% καθ’ όλη την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Στην απάντησή τους προς την ΤτΕ, οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες παραθέτουν τρεις εναλλακτικές πηγές ρευστότητας, τις οποίες θα χρησιμοποιήσουν από τις αρχές του 2010:

1) Θα προχωρήσουν στην έκδοση καλυμμένων ομολογιών με ενέχυρο τα υγιή στοιχεία του ενεργητικού τους.
2) Θα αξιοποιήσουν στο μέγιστο δυνατό την έκδοση κοινών ομολογιακών δανείων.
3) Με τη σταδιακή εξομάλυνση των αγορών, οι ελληνικές τράπεζες θα αρχίσουν να δανείζονται σταδιακά μέσα από τη διατραπεζική αγορά, όπως συνέβαινε και στην περίοδο προ κρίσης.

Πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος τονίζουν στο euro2day.gr ότι η σύσταση δεν αποτελεί απαγόρευση και δεν συνδέεται με την ποιότητα των κρατικών τίτλων που έχουν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την κατάρρευση της Lehman και έκτοτε οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανειστεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνολικά 42 δισ. ευρώ, από τη ρευστότητα ύψους 570 δισ. ευρώ που διοχέτευσε η ΕΚΤ στο πανευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Κεφάλαια τα οποία σταδιακά και μέχρι το τέλος του 2010 οφείλουν να τα επιστρέψουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αν.Παπ.


----Η ανακοίνωση της Ττε

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει υποδείξει σε ένα αριθμό τραπεζών να επιδείξουν σύνεση ως προς το βαθμό συμμετοχής τους στο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας δωδεκάμηνης διάρκειας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του μηνός Δεκεμβρίου, ώστε να διευκολυνθεί η έξοδός τους από τα έκτακτα και προσωρινά μέτρα του Ευρωσυστήματος όταν αυτά αποσυρθούν.

Σε καμία περίπτωση η σύσταση αυτή δεν αποτελεί απαγόρευση και πολύ περισσότερο δεν συνδέεται με τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που έχουν στην κατοχή τους ή που επιθυμούν να αγοράσουν οι τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v