Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γ. Παπακωνσταντίνου: Πρόσθετα μέτρα τον Γενάρη

Πρόσθετα μέτρα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας που υποβάλλεται τον Ιανουάριο «έταξε» ο υπ. Οικονομικών στο Ecofin, με τις Βρυξέλλες να προετοιμάζονται για αρχική παροχή διετούς περιόδου προσαρμογής για τη μείωση του ελλείμματος.

Γ. Παπακωνσταντίνου: Πρόσθετα μέτρα τον Γενάρη
Πρόσθετα μέτρα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που υποβάλλεται τον Ιανουάριο στην Κομισιόν «έταξε» ο υπουργός Οικονομικών στο Ecofin, με τις Βρυξέλλες να προετοιμάζονται για αρχική παροχή διετούς περιόδου προσαρμογής για τη μείωση του ελλείμματος.

Χθες το Ecofin επικύρωσε την εισήγηση της Κομισιόν για υπαγωγή της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς επιτήρησης με βάση το άρθρο 126 (με την εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας από 1η Δεκεμβρίου το παλαιό άρθρο 104 της Συνθήκης έγινε άρθρο 126), παράγραφος 8, και στη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου θεωρείται δεδομένη η υπαγωγή στην επόμενη παράγραφο 9, που φέρνει κοινοτικές εξετάσεις ανά τρίμηνο.

Τότε θα κριθεί και το θέμα του χρονικού περιθωρίου που θα έχει στη διάθεσή της η ελληνική κυβέρνηση για να επαναφέρει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ από 12,7% όπου αναμένεται να κλείσει στο τέλος του 2009.

Στις περισσότερες χώρες με προβλήματα υπερβολικού ελλείμματος το Ecofin έχει ήδη δώσει τετραετή περίοδο προσαρμογής έως το 2013, αλλά η Ελλάδα αποτελεί εξαίρεση, εξαιτίας της κρίσης αναξιοπιστίας που πλήττει το κύρος πολιτικών αποφάσεων και στατιστικών δεδομένων.

Έτσι οι Βρυξέλλες προετοιμάζονται για παροχή διετούς παράτασης για τη μείωση του ελλείμματος και… βλέπουμε.

Ένας επιπλέον ανασταλτικός παράγοντας για την άρνηση ίσης μεταχείρισης έναντι της Ελλάδας είναι και ο εκλογικός κύκλος καθώς το 2013 -θεωρητικά τουλάχιστον- συμπίπτει με χρονιά εθνικών εκλογών, γεγονός που θεωρείται κατά τους κοινοτικούς ότι μπορεί να δώσει αφορμή να πάει και πάλι η δημοσιονομική προσαρμογή… περίπατο.

Οι κατευθύνσεις αυτές αντιμετωπίζονται με κατανόηση από την ελληνική πλευρά, που έχει πλέον κάθε λόγο να αισθάνεται ένα «κλικ» πιο ήρεμη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα όταν κοινοτικοί αξιωματούχοι και ξένοι οίκοι «έπαιζαν» σενάρια χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας.

Και ενώ οι παρεμβάσεις των ξένων σχετίζονται και με τον παράγοντα κερδοσκοπία, από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχουν γίνει απόλυτα κατανοητά τα μηνύματα -προειδοποιήσεις Τρισέ, Γιούνκερ και Αλμούνια.

Αυτό που κατέδειξαν με τις δηλώσεις τους τις προηγούμενες ημέρες, όταν εμμέσως πλην σαφώς υπεδείκνυαν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος του δημοσιονομικού γκρεμού με ορατό ακόμα και το σενάριο της χρεοκοπίας, δεν ήταν άλλο από την κρισιμότητα της κατάστασης και την απαίτηση για λήψη ουσιαστικών και αποδοτικών μέτρων.

Έτσι, κέρδισαν τις σαφείς δεσμεύσεις του υπουργού Οικονομικών αφενός για μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα με έμφαση σε ασφαλιστικό, φορολογικό, κλειστά επαγγέλματα, ριζική αναμόρφωση του τρόπου κατάρτισης του προϋπολογισμού και παρακολούθησης των δαπανών αλλά και στην αγορά εργασίας.

Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου δεσμεύτηκε ότι δεν θα διστάσει να καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό και να λάβει έκτακτα μέτρα αν και όποτε χρειαστεί προκειμένου να επιτύχει σε κάθε περίπτωση τον στόχο για μείωση του ελλείμματος στο 9,1% του ΑΕΠ το 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v