Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι δεν θα χτιστεί για να πετύχει η διπλή ανάπλαση

Σε συμβιβαστική πρόταση φαίνεται να καταλήγουν το υπ. Περιβάλλοντος και η  Βωβός για το θέμα του Βοτανικού. Ο συντελεστής δόμησης μειώνεται στο 1,2 με τη μείωση της δόμησης κατά 60% και τη δημιουργία επιπλέον χώρων πρασίνου.

Τι δεν θα χτιστεί για να πετύχει η διπλή ανάπλαση
Σε συμβιβαστική πρόταση φαίνεται να καταλήγουν το υπουργείο Περιβάλλοντος και η Μπάμπης Βωβός για το θέμα του εμπορικού κέντρου στον Βοτανικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση του υπουργείου για την κατασκευή εμπορικού κέντρου με συντελεστή 1,2 στο ακίνητο ιδιοκτησίας της Μπ. Βωβός στον Βοτανικό φαίνεται να γίνεται δεκτή από την εισηγμένη.

Έτσι, στη θέση του εμπορικού κέντρου των 70.000 τ.μ. που σχεδίαζε η εταιρία Βωβός θα αναπτυχθεί τελικά εμπορικό κέντρο επιφάνειας 52.000 τ.μ. 

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοινώθηκε σήμερα η αναθεώρηση της διπλής ανάπλασης των περιοχών Λ. Αλεξάνδρας και Βοτανικού με τη μείωση της δόμησης κατά 60% και την αύξηση των ελεύθερων και πράσινων χώρων κατά 30.000 τ.μ.

Έτσι μειώνεται δραστικά ο συντελεστής δόμησης 1,6 του εμπορικού κτιρίου, με τον προσδιορισμό νέου ανώτατου συντελεστή δόμησης, ο οποίος δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1,2.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα της διπλής ανάπλασης αναθεωρείται ως προς τον σχεδιασμό του και τη διαδικασία υλοποίησής του, ως εξής:

Καταργείται πλήρως το δημοτικό και πολυλειτουργικό κτίριο του δήμου Αθηναίων.

Καταργείται πλήρως το κτίριο καλαθοσφαίρισης του Παναθηναϊκού.

• Μειώνονται οι εμπορικές χρήσεις του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού. Η μείωση αυτή αντιστοιχεί στη δόμηση που θα καταλάμβανε το κτίριο καλαθοσφαίρισης του Παναθηναϊκού, το οποίο πλέον καταργείται.

• Ενσωματώνονται πλήρως στο κτίριο του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού και στο όμορο εμπορικό κτίριο οι εμπορικές χρήσεις του γηπέδου του Παναθηναϊκού, οι οποίες είχαν σχεδιαστεί εκτός του κελύφους του γηπέδου.

• Αυξάνονται σε ποσοστό 50% περίπου οι αθλητικές χρήσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού με ταυτόχρονο περιορισμό κατά το ήμισυ της κάλυψης της εγκατάστασης (οι χρήσεις αυτές θα ανέρχονται συνολικά σε 7.500 τ.μ. περίπου).

• Μειώνεται δραστικά ο συντελεστής δόμησης 1,6 του εμπορικού κτιρίου, με τον προσδιορισμό νέου ανώτατου συντελεστή δόμησης, ο οποίος δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1,2.

Ο νέος σχεδιασμός των έργων υπαγορεύεται από την ανάγκη απελευθέρωσης του χώρου του γηπέδου του Παναθηναϊκού στη Λ. Αλεξάνδρας και απόδοσής του στην κοινή χρήση.

Υπαγορεύεται επίσης από την ανάγκη αναβάθμισης της περιοχής του Βοτανικού, στην οποία μετεγκαθίσταται και το νέο γήπεδο ποδοσφαίρου.

Με τον παραπάνω ανασχεδιασμό του προγράμματος της ανάπλασης επιτυγχάνονται τα εξής:

Μειώνεται η συνολική δόμηση του προγράμματος στην περιοχή του Βοτανικού κατά 66.000 τ.μ. περίπου, δηλαδή μειώνεται η προβλεφθείσα με τον Ν. 3481/2006 δόμηση κατά ποσοστό 60% περίπου.

• Η νέα επιτρεπόμενη δόμηση στην περιοχή του Βοτανικού θα είναι σαφώς μικρότερη από την αρχική που είχε υλοποιηθεί πριν από την κατεδάφιση των εργοστασίων της ΕΤΜΑ.

Αυξάνονται οι ελεύθεροι χώροι και οι χώροι πρασίνου κατά 30.000 τ.μ. περίπου, πέραν αυτών που είχαν προβλεφθεί με τον Ν. 3481/2006.

Για την εφαρμογή του αναθεωρημένου προγράμματος καθορίζονται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

• Ο δήμος Αθηναίων παραμένει λόγω αρμοδιότητας ο κύριος φορέας που επισπεύδει το πρόγραμμα ανάπλασης.

• Η τελική έγκριση του προγράμματος της διπλής ανάπλασης θα γίνει με προεδρικό διάταγμα, το οποίο θα εκδοθεί μετά την ψήφιση στη Βουλή νέας νομοθετικής ρύθμισης και κατ’ εξουσιοδότηση αυτής.

• Με το προεδρικό διάταγμα θα εξειδικεύονται οι όροι και οι προϋποθέσεις, θα εγκρίνονται οι απαιτούμενες μελέτες και κάθε άλλο αναγκαίο μέτρο που μπορεί να οδηγήσει στην πραγματοποίηση του προγράμματος της διπλής ανάπλασης με εξοικονόμηση χρόνου και ασφάλεια δικαίου.

• Απόλυτη χρονική προτεραιότητα θα δοθεί στην έκδοση της οικοδομικής άδειας για την ανέγερση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη ΠΑΟ στον Βοτανικό και στην ταυτόχρονη κατεδάφιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων στη Λ. Αλεξάνδρας.

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του δήμου Αθηναίων και από ιδιωτικούς πόρους, χωρίς οικονομική επιβάρυνση του ελληνικού δημοσίου.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής επεξεργάζεται ήδη το τελικό σχέδιο της νομοθετικής ρύθμισης που θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μετά την κοινοποίηση της με αριθμό 3059/2009 απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για το πρόγραμμα της διπλής ανάπλασης στις περιοχές της Λ. Αλεξάνδρας και του Βοτανικού του δήμου Αθηναίων, προχώρησε άμεσα στις εξής ενέργειες:

Στις 30 Νοεμβρίου 2009 απέστειλε έγγραφο προς τον δήμο Αθηναίων, με το οποίο ζήτησε να υπάρξει κοινή πρόταση από όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για την αντιμετώπιση του θέματος, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Για τον σκοπό αυτό ζήτησε από τον δήμο Αθηναίων, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα τόσο ως ο επισπεύδων του προγράμματος φορέας όσο και ως ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου μέρους της περιοχής ανάπλασης, να συντονίσει την κοινή πρόταση.

Ο δήμος Αθηναίων στις 22 Δεκεμβρίου 2009 διαβίβασε στο υπουργείο και στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας: 1. Την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και 2. Τις απαντητικές επιστολές των ενδιαφερόμενων μερών.

Σύμφωνα με την με αριθμό 32/18.12.2009 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμος Αθηναίων επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του για την προώθηση του προγράμματος διπλής ανάπλασης και διαβεβαίωσε ότι θα παρασχεθούν εκ μέρους του όλες εκείνες οι εγγυήσεις για την ικανοποίηση των προϋποθέσεων που θα θέσει το υπουργείο.

Τους τελευταίους δύο μήνες, πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία του υπουργείου πλέον, μια σειρά υπηρεσιακές συναντήσεις στελεχών του ΥΠΕΚΑ και του ΟΡΣΑ με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, και συγκεκριμένα με τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, την ΠΑΕ Παναθηναϊκός και την Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική.

Στόχος των συναντήσεων ήταν να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση, η οποία θα εγγυάται την υλοποίηση του προγράμματος της διπλής ανάπλασης στο σύνολό του, θα διέπεται από περιβαλλοντικά και πολεοδομικά κριτήρια και θα εναρμονίζεται με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Μετά τις παραπάνω ενέργειες, τα σχετικά έγγραφα και στοιχεία που κατατέθηκαν, τη διαβούλευση με τους φορείς και με γνώμονα την απελευθέρωση της περιοχής του γηπέδου στη Λ. Αλεξάνδρας και παράλληλα την αναβάθμιση και ανάπλαση της υποβαθμισμένης περιοχής του Ελαιώνα, το υπουργείο κατέληξε σε συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων, που έθεσε σήμερα 2/3/2010 υπ' όψιν των ενδιαφερομένων, έπειτα από πρόσκληση της υπουργού κ. Τίνας Μπιρμπίλη.

Τι δήλωσε η υπουργός, Τ. Μπιρμπίλη

Η Υπουργός ΠΕΚΑ, κα Τίνα Μπιρμπίλη, μετά τη λήξη της συνάντησης με τους ενδιαφερόμενους για το θέμα του Βοτανικού και της διπλής ανάπλασης των περιοχών Λεωφ. Αλεξάνδρας και του Βοτανικού έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα προσπαθήσαμε να δώσουμε λύση σε ένα αδιέξοδο, το οποίο διαμορφώθηκε με τη ρύθμιση του νόμου του 2006 και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για παύση των έργων στην περιοχή του Βοτανικού.

Ο στόχος της συνάντησης ήταν διττός: Κατ’ αρχήν να πραγματοποιηθεί το όραμα της Διπλής Ανάπλασης και να αποδοθεί η Λεωφόρος Αλεξάνδρας στους κατοίκους της Αθήνας, και κατά δεύτερο λόγο -που είναι εξίσου προτεραιότητα- να γίνει το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Γιατί αθλητισμός και περιβάλλον είναι έννοιες, συνυφασμένες μεταξύ τους.

Η νέα ρύθμιση που παρουσιάσαμε και θα πάει στη Βουλή, έχει ουσιαστικά τέσσερις παραμέτρους:

* Μειώνεται η συνολική δόμηση κατά, περίπου, 66.000 τ.μ.

* Αυξάνεται το πράσινο κατά, περίπου, 30.000 τ.μ.

* Η δομημένη έκταση είναι αρκετά μικρότερη από την παλαιότερη δόμηση της περιοχής, όπου περιλάμβανε και τη βιομηχανία της ΕΤΜΑ.

* Με το που θα ξεκινήσουν οι οικοδομικές άδειες και βεβαιωθούμε ότι τα έργα αρχίζουν να γίνονται, θα υπάρξει άμεση κατεδάφιση της Λεωφόρου, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι πράγματι θα γίνει η Διπλή Ανάπλαση.

Επισπεύδον φορέας του όλου έργου παραμένει ο Δήμος Αθηναίων, o οποίος ήταν ο καταλύτης για τη σημερινή νομοθετική ρύθμιση που παρουσιάζουμε, καθώς είναι ουσιαστικά αυτός που κατά κύριο λόγο υποχώρησε από τον αρχικό του σχεδιασμό.

Επίσης, το πρόγραμμα της Διπλής Ανάπλασης δεν θα γίνει με χρήματα του ελληνικού δημοσίου, αντιθέτως θα φέρει νέες θέσεις εργασίας, διασφαλίζοντας παράλληλα το αστικό περιβάλλον στην επιβαρημένη πόλη των Αθηνών».

Αντιδρά η Επιτροπή πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα

Οι νέες προτάσεις της δεν αλλάζουν την ουσία των αντιπεριβαλλοντικών ρυθμίσεων της Διπλής Ανάπλασης, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η επιτροπή πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα.

Όπως αναφέρει η επιτροπή: "Όπως φαίνεται οι άποψεις της κ. Μπιρμπίλη ότι η ρύθμιση της διπλής ανάπλασης δεν διασφαλίζει την προστασία του αστικού περιβάλλοντος και περί σεβασμού της απόφασης του ΣτΕ είχαν ζωή μόλις λίγων ημερών.

Η Υπουργός ικανοποίησε τις απαιτήσεις του «μπλοκ» Κακλαμάνη - Βωβού - ΠΑΕ ΠΑΟ για την πάση θυσία ανέγερση του εμπορικού στον Ελαιώνα.

Οι νέες προτάσεις της δεν αλλάζουν την ουσία των αντιπεριβαλλοντικών ρυθμίσεων της Διπλής Ανάπλασης.

Γιατί:

• Δεν δημιουργείται νέο ενιαίο μητροπολιτικό πάρκο στη μοναδική έκταση του Ελαιώνα και της Αθήνας που προβλέπονταν κάτι τέτοιο από το Προεδρικό Διάταγμα του 1995.

• Επιτρέπεται η παραβίαση του ΠΔ με την οικοδόμηση εντός χώρου χαρακτηρισμένου ως κοινόχριστου πρασίνου ενός μεγαθηρίου 52.000 τμ τσιμέντου. Αυτό αποτελεί βαριά αρνητική παρακαταθήκη για το μέλλον κάθε ανάλογου χώρου.

• Εφαρμόζεται αποσπασματικά το ΠΔ 95 χωρίς να έχουν προχωρήσει οι απαλλοτριώσεις των άλλων χώρων πρασίνου στην περιοχή. Η οικοδόμηση του εμπορικού θα έχει ως συνέπεια την εκτόξευση των τιμών γης και κατ' επέκταση ή δεν θα γίνουν άλλες απαλλοτριώσεις ή θα γίνουν με υπέρογκο κόστος για το κράτος.

• Το εμπορικό κέντρο εκτός των παραπάνω και ενώ χτίζεται εις βάρος του πρασίνου, θα επιβαρύνει με ρύπους και κυκλοφοριακό, μια περιοχή που είναι ήδη από τις πιο βεβαρημένες.

• Ο περιορισμός των εγκαταστάσεων της ΠΑΕ ΠΑΟ, σύμφωνα με όσα περιλαμβάνουν οι εξαγγελίες, δεν αντισταθμίζει όλα τα παραπάνω, καθώς ήδη η έκταση της παραχώρησης ήταν 97 στρέμματα, αντί για 17 στην Αλεξάνδρας.

Όλα τα παραπάνω ξεκαθαρίζουν το ουσιαστικό περιεχόμενο της πράσινης ανάπτυξης στην πράξη. Ούτε καν η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας δεν είναι ικανή να σπάσει του γνωστούς δεσμούς στοργής των κυβερνώντων με τα μεγαλοεργολαβικά συμφέροντα.

Οι πολίτες κόντρα σε Δήμαρχο, επιχειρηματίες, κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση και ΛΑΟΣ, τηλεοπτική προπαγάνδα και απειλές, ήδη πετύχαμε την άτακτη υποχώρηση όλων τους από την αρχική τους θέση ότι όλα ήταν καλώς γενόμενα. Με δύο χρόνια καθυστέρηση ανακάλυψαν το περισσότερο πράσινο! Εμείς θα συνεχίσουμε μέχρι και τελική νίκη για το νέο μητροπολιτικό πάρκο της Αθήνας.

Επιτροπή Πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα

ΥΓ. Αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές και τον ορισμό της κα.Μπιρμπίλη ως Υπουργού ΠΕΚΑ, η Επιτροπή μας έστειλε υπόμνημα με τις θέσεις της και παράλληλα ζητούσαμε συνάντηση με την κα Υπουργό. Η κα.Μπιρμπίλη ενώ συνάντησε επανειλημμένως το «μπλοκ» των τριών, απαξίωσε να δεχτεί την Επιτροπή μας η οποία είχε νόμιμο συμφέρον".


*** H αναθεώρηση του προγράμματος της διπλής ανάπλασης δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v