Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίσιμη συνεδρίαση Eurogroup για πακέτο στήριξης

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στη Μαδρίτη με φόντο το πακέτο στήριξης. Επί τάπητος σήμερα το πρωί στο Eurogroup η επιστολή Παπακωνσταντίνου. Γρίφος η στάση της Γερμανίας. Παραμένουν τα ερωτηματικά για τον ρόλο του ΔΝΤ.

Κρίσιμη συνεδρίαση Eurogroup για πακέτο στήριξης
Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στη Μαδρίτη με φόντο το πακέτο στήριξης. Επί τάπητος σήμερα το πρωί στο Eurogroup η επιστολή Παπακωνσταντίνου. Ένα βήμα πιο κοντά στην ενεργοποίηση του μηχανισμού βρίσκεται η Ελλάδα, λέει η ΕΚΤ. Γρίφος η στάση της Γερμανίας. Παραμένουν τα ερωτηματικά για τον ρόλο του ΔΝΤ.



Με την επίμαχη επιστολή ανά χείρας θα μπει στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup σήμερα το πρωί στη Μαδρίτη ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Στόχος είναι να πιέσει ώστε να αποσαφηνιστούν πλέον όλες οι γκρίζες ζώνες του σχεδίου, καθώς φαίνεται πως η ενεργοποίηση του μηχανισμού κερδίζει έδαφος.

Παράλληλα θα ενημερώσει για τις εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας, την πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει αρχίσει να εφαρμόζει η κυβέρνηση και ιδιαίτερα στον τομέα της ασφάλισης, της φορολογίας και των εργασιακών σχέσεων.

Με την επίσπευση των νομοσχεδίων η ελληνική πλευρά θέλει να δείξει ότι έπραξε αυτά που της ζητήθηκαν και πετάει πλέον το μπαλάκι στους εταίρους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα ζητά να ενημερωθεί ποιο θα είναι το ύψος της βοήθειας και με τι διάρκεια, αν θα εκταμιεύεται σε δόσεις, ποιες χώρες θα συμμετάσχουν και κυρίως ποιος θα είναι ο ρόλος του ΔΝΤ και τι πολιτικές θα συνοδεύει πιθανή ενεργοποίηση του μηχανισμού.
 
Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του επιτρόπου κ. Olli Rehn, κατά τη συνεδρίαση των 16 θα συζητηθούν τα αποτελέσματα των ομάδων εργασίας της Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ που ασχολήθηκαν με τις τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου τις προηγούμενες μέρες στις Βρυξέλλες.

Φαίνεται πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θέλει να ξεφύγει από τη δική του πεπατημένη και επιθυμεί να έχει ίσο αλλά και παράλληλο ρόλο με την ευρωζώνη ως προς την επιτήρηση της χρηματοδότησης.

Επιθυμεί να έχει μπροστά του εξ αρχής ένα τριετές λεπτομερές πλάνο για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα ξεκινώντας από την επόμενη μέρα της εκταμίευσης.

Όπως παραδέχτηκε και ο πρόεδρος του Eurogroup, οι ρόλοι δεν έχουν ακόμα ξεκαθαριστεί. Μιλώντας σε δημοσιογράφους εδώ στη Μαδρίτη, ο κ. Juncker παραδέχτηκε ότι οι λεπτομέρειες περί ρόλων είναι ακόμα υπό συζήτηση μεταξύ της Κομισιόν και του ΔΝΤ, αν και ο ίδιος θα επιθυμούσε κοινή στρατηγική.

Ο κ. Juncker άφησε αιχμές για ακόμα μία φορά σχετικά με την εμμονή της Γερμανίας να εμπλέξει το ΔΝΤ στον μηχανισμό λέγοντας: «Εγώ, όπως γνωρίζετε, ποτέ δεν υπήρξα ένθερμος υποστηρικτής της εμπλοκής του ΔΝΤ, αφήνω λοιπόν στη διακριτική ευχέρεια αυτών που το ζήτησαν να το χειριστούν».

Τα πράγματα δεν ξεκαθάρισε ούτε η χθεσινή επιστολή του Γ.Γ. του ΔΝΤ κ. Dominique Strauss-Kahn, ο οποίος δήλωσε ότι υπάρχει μεν ετοιμότητα για να συμπλεύσει με την Ε.Ε., δεν διευκρίνισε ωστόσο τίποτα περισσότερο.

Γρίφος παραμένει η στάση την οποία θα κρατήσει σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας κ. Wolfgang Schaeuble. Πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρουν πως δεν έχει συνταγματικό πρόβλημα η Γερμανία έτσι όπως είναι διατυπωμένη η συμφωνία και ότι απλώς η κυρία Merkel καθυστερεί γιατί δεν επιθυμεί ενεργοποίηση του μηχανισμού πριν από τις κρίσιμες -για την ίδια -εκλογές στις 9 Μαΐου.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρεί ότι η επιστολή Παπακωνσταντίνου φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά στη χρησιμοποίηση του μηχανισμού. Σε δηλώσεις του στη Μαδρίτη ο αξιωματούχος της κ. Ewald Nowotny ανέφερε ότι η Ελλάδα έκανε το πρώτο βήμα στη διαδικασία επίσημης αίτησης για βοήθεια. 

Τα μάτια των αγορών είναι στραμμένα στη σημερινή συνέντευξη Τύπου του Eurogroup, όπου οι κύριοι Juncker, Rehn και Trichet θα κληθούν να δώσουν τις τελικές διευκρινίσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v