Τι ζητά η αγορά από την κυβέρνηση

Πώς μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από τη δημοσιονομική προσαρμογή και πώς η «μηχανή» της οικονομίας θα αρχίσει να δουλεύει και πάλι - Επώνυμες δηλώσεις.

Τι ζητά η αγορά από την κυβέρνηση
Πώς μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από τη δημοσιονομική προσαρμογή και πώς η «μηχανή» της οικονομίας θα αρχίσει να δουλεύει και πάλι - Επώνυμες δηλώσεις.

«Μας έχουν ζητήσει από το υπουργείο Οικονομίας να τους ενημερώσουμε για τα τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην προώθηση των επενδυτικών μας σχεδίων και γενικότερα βλέπουμε την κυβέρνηση διατεθειμένη να μας ακούσει. Και όχι μόνο εμάς, αλλά και αρκετές άλλες εταιρίες, όπως πληροφορούμαι», δήλωσε χθες ο κ. Μιλτιάδης Καμπουρίδης, ιδρυτικό στέλεχος της Dolphin Capital, της εταιρίας που προωθεί μια σειρά μεγάλα τουριστικά projects (μεταξύ άλλων και) στην Ελλάδα.

Συμπλήρωσε βέβαια ο κ. Καμπουρίδης ότι και παλαιότερα «στην Αθήνα ήταν όλοι φιλικοί και μας υποδέχονταν με χαμόγελα, ωστόσο όταν πήγαινε κάποιος στον τόπο της επένδυσης διαπίστωνε μια σειρά εμπόδια».

Ανεξάρτητα πάντως από τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν σήμερα όσοι… επιμένουν να επενδύουν στην Ελλάδα, οι περισσότεροι παραδέχονται ότι η σημερινή ηγεσία του υπουργείου έχει αντιληφθεί την αναγκαιότητα να υλοποιηθούν μεγάλα ιδιωτικά projects στη χώρα, ως ένας από τους λίγους υπάρχοντες μηχανισμούς που θα ήταν ικανοί να αμβλύνουν τις επιπτώσεις της δημοσιονομικής κρίσης στην πραγματική ελληνική οικονομία.

Ως παράδειγμα, επίσης, θεωρούν θετική κίνηση την κυβερνητική πρόθεση να συνεργαστεί με το Κατάρ (βλέπε υπογραφή μνημονίου συνεργασίας), προκειμένου να «τρέξουν» σημαντικές επενδύσεις στις μεταφορές, στην ενέργεια κ.λπ., από ένα κράτος που διαθέτει πολλά κεφάλαια και φαίνεται διατεθειμένο να επενδύσει μεγάλο μέρος αυτών στην Ευρώπη (βλέπε και το σχετικό εγχείρημα στην Κύπρο).

Παράγοντες της αγοράς ακινήτων εκτιμούν ότι είναι θετική η πρόθεση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρέα Λοβέρδου για διαχείριση της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων από επαγγελματίες, πλην όμως πιστεύουν ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με σύντομες διαδικασίες, προκειμένου να κινηθεί η αγορά.

«Αν η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να εκμεταλλευτεί την τεράστια ακίνητη περιουσία της, τότε πιστεύω ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον και τα αντίστοιχα κεφάλαια από το εσωτερικό και το εξωτερικό», δήλωσε ο πρόεδρος της Pasal Development κ. Σωτήρης Θεοδωρίδης, ο οποίος συνεχίζοντας κατέληξε: «Το πρόβλημα της ελληνικής αγοράς οφείλεται στο ότι δεν διαθέτουμε προϊόν για να πουλήσουμε στους ξένους και τα κρατικά ακίνητα θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα τέτοιο προϊόν, αρκεί όλη η διαδικασία να σχεδιαστεί με σωστό και επαγγελματικό τρόπο. Κατά το παρελθόν, έχουμε δει διάφορα κρατικά σχέδια για αξιοποίηση γης να παραμένουν στα χαρτιά, επειδή απλώς ήταν ανεφάρμοστα στην πράξη».


Θέμα ψυχολογίας

Πέρα από την επιτάχυνση των επενδύσεων -τόσο μέσα από τα προγράμματα ΕΣΠΑ όσο και από ιδιώτες- ο επιχειρηματικός κόσμος πιστεύει ότι θα πρέπει να δοθούν μάχες και στο μέτωπο της διαμόρφωσης θετικής ψυχολογίας στην αγορά.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιαννέτος έχει κατηγορήσει ανοιχτά (μέσω τηλεοράσεως) τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για το κλίμα που καλλιεργούν, ενώ για τη σημασία της ψυχολογίας στην κατανάλωση και στην πορεία της οικονομίας έχει αναφερθεί και ο διευθύνων σύμβουλος της Fourlis Συμμετοχών κ. Αναστάσιος Πεταλάς κατά την τελευταία παρουσίαση της εισηγμένης εταιρίας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών:

«Η πτώση του 2009 οφειλόταν κυρίως σε ψυχολογικούς λόγους, καθώς ήταν πολύ μεγαλύτερη από το ποσοστό μείωσης των εισοδημάτων. Φέτος βέβαια τα πράγματα γνωρίζουμε ότι θα είναι δυσκολότερα, αλλά δεν βλέπουμε ότι θα έρθει και η καταστροφή».


Άμβλυνση των επιπτώσεων

Τέλος, παράγοντες της αγοράς πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δράσει καταλυτικά έτσι ώστε να προχωρήσει σε μια σειρά εξελίξεις, προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της αναγκαστικής δημοσιονομικής προσαρμογής στην πραγματική οικονομία.

Θα πρέπει να μειωθούν τα ενοίκια των καταστημάτων και επίσης να χρηματοδοτηθούν οι υγιείς επιχειρήσεις και να αρχίσουν να πέφτουν και οι τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών, προκειμένου να προστατευτούν σε κάποιον βαθμό η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και το πραγματικό εισόδημα των καταναλωτών, υποστηρίζουν, θεωρώντας ότι ενέργειες όπως αυτή της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών προκειμένου να ρυθμιστούν τα δάνεια προς τους δημοσίους υπαλλήλους είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v