Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 10% ανεβαίνει το έλλειμμα του 2010

Άλλη μία αναθεώρηση του ελλείμματος φαίνεται πως είναι προ των πυλών, φέρνοντας ακόμα περισσότερα μέτρα. Δεν αποκλείεται το έλλειμμα του 2010 να διαμορφωθεί σε επίπεδα υψηλότερα του 10% του ΑΕΠ.

Στο 10% ανεβαίνει το έλλειμμα του 2010
Άλλη μία αναθεώρηση του ελλείμματος φαίνεται πως είναι προ των πυλών, φέρνοντας ακόμα περισσότερα μέτρα. Στις 31 Μαρτίου, την ερχόμενη Πέμπτη, θα δοθούν τα τελικά στοιχεία για το έλλειμμα του 2010 και όπως όλα δείχνουν θα είναι αυξημένο σε σχέση με τις μέχρι σήμερα προβλέψεις.

Οι μεγαλύτερες των αναμενομένων υποχρεώσεις της γενικής κυβέρνησης καθώς και το έλλειμμα (περίπου 500 εκατ. ευρώ) αντί του προϋπολογισθέντος πλεονάσματος (άνω των 900 εκατ. ευρώ) των ασφαλιστικών ταμείων φαίνεται πως είναι οι σημαντικότεροι λόγοι για τη νέα αναθεώρηση του περυσινού ελλείμματος.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται το έλλειμμα του 2010 να διαμορφωθεί σε επίπεδα υψηλότερα του 10% του ΑΕΠ, από 9,5% που υπολογίζεται τώρα.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να οδηγήσει στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων για την κάλυψη των αποκλίσεων που θα υπάρξουν.

Ήδη για να καλυφθούν οι προβλεπόμενες αποκλίσεις στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει νέα μέτρα 1,7 - 1,8 δισ. ευρώ. Εφόσον, όμως, επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν το περυσινό έλλειμμα να ξεπερνά το 10% του ΑΕΠ, τότε θα απαιτηθούν κι άλλα μέτρα.

Πάντως, τα οριστικά στοιχεία αναμένεται να είναι έτοιμα στα τέλη της εβδομάδας και αρμόδια στελέχη σημειώνουν ότι εκτός από αρνητικές εκπλήξεις μπορεί να υπάρχουν και θετικές, οι οποίες θα αποκλιμακώνουν ελαφρώς το έλλειμμα του 2010. Σύμφωνα με πληροφορίες αξιωματούχου της Eurostat, το έλλειμμα του προϋπολογισμού διαμορφώνεται στο 9,8% - 9,9%.

Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά έρχονται σε μία περίοδο όπου η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει τα μέτρα ύψους 22 δισ. ευρώ τουλάχιστον για την περίοδο 2012 - 2015, μέσω του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου Στρατηγικής (ΜΔΠΣ), για να αποδείξει ότι δεν κάνει πίσω στην προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή.

Το πρόγραμμα αυτό συζητήθηκε και χθες στη διυπουργική σύσκεψη που έγινε στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή, όπως επίσης και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Άλλωστε, την ερχόμενη Δευτέρα, 4 Απριλίου, κλιμάκιο της τρόικας θα έρθει στην Αθήνα για να εγκρίνει τόσο το ΜΔΠΣ όσο και το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Στα νέα μέτρα του ΜΔΠΣ περιλαμβάνονται:

- Μείωση του μισθολογικού κόστους, με εκτιμώμενο όφελος 4,6 δισ. ευρώ.
- Μείωση των κοινωνικών επιδομάτων και η απόδοση του μέτρου υπολογίζεται στα 2,3 - 4,6 δισ. ευρώ.
- Νέες περικοπές στις ΔΕΚΟ μέσω των σχεδίων εξυγίανσης κάθε μιας για την εξοικονόμηση 2,3 - 3,45 δισ. ευρώ.
- Η είσπραξη 4,6 - 9,2 δισ. ευρώ από τις αλλαγές στη φορολογία μέσω των περικοπών στις φοροαπαλλαγές κ.λπ.
- Η περικοπή κατά 2,3 δισ. ευρώ στις αμυντικές δαπάνες.
- Η εξοικονόμηση 2,3 δισ. ευρώ από τη μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας.

Το προσχέδιο του ΜΔΠΣ περιλαμβάνει αναλυτικά τα μέτρα και το αναμενόμενο όφελος από αυτά. Δεν αποκλείεται, πάντως, η αρνητική εικόνα που παρουσιάζει ο φετινός προϋπολογισμός -που μπορεί να επιδεινωθεί και από την ενδεχόμενη αναθεώρηση του περυσινού ελλείμματος- να φέρει την εφαρμογή κάποιων μέτρων του 2012 τη φετινή χρονιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v