Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις συνδικαλιστών ΔΕΗ για light απελευθέρωση

Πιέσεις προς την κυβέρνηση για "light" απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, που δεν θα διαταράσσει το σημερινό καθεστώς, ασκούν οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ. Οι προειδοποιητικές κινητοποιήσεις.

Πιέσεις συνδικαλιστών ΔΕΗ για light απελευθέρωση
Πιέσεις προς την κυβέρνηση για "light" απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, που δεν θα διαταράσσει το σημερινό καθεστώς, ασκούν οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ. Οι πιέσεις αυτές με τη μορφή απεργιακών μέτρων, ανακοινώθηκαν λίγες ώρες πριν από την παρουσίαση του τελικού κειμένου του νομοσχέδιου για την αγορά ηλεκτρισμού.

Ύστερα από αλλεπάλληλες τροποποιήσεις και διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το κείμενο παρουσιάζεται σήμερα το βράδυ (Τρίτη) στους εκπροσώπους των ηλεκτροπαραγωγών, ώστε στη συνέχεια να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο και να ακολουθήσει η αποστολή του στις Βρυξέλλες.

Θεωρητικά, με αυτό θα επιδιώκεται ο περιορισμός της συμμετοχής της ΔΕΗ στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της μεταβίβασης σε τρίτους με βραχυπρόθεσμα και μακροχρόνια συμβόλαια του 40% της λιγνιτικής παραγωγής.

Ωστόσο, με τον μηχανισμό που προτείνεται, δηλαδή με την ανταλλαγή ηλεκτρικής ενέργειας με τρίτες εταιρίες, επιδιώκεται η ΔΕΗ αφενός να μην απολέσει δυναμικό και αφετέρου να έχει τον κύριο λόγο στη διαπραγμάτευση της ανταλλαγείσας ενέργειας στην εσωτερική αγορά.

Όπως είναι φυσικό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αποδέχεται τις ελληνικές "εφευρέσεις" και έτσι μέχρι και σήμερα το μεσημέρι συνεχίζονταν οι επαφές και οι ανταλλαγές μηνυμάτων μεταξύ του ΥΠΕΚΑ και της Επιτροπής.

Εν αναμονή του τελικού κειμένου του νομοσχεδίου, τα συνδικάτα της ΔΕΗ, με πρώτο την Ένωση Τεχνικών - ΕΤΕ ΔΕΗ- ξεκινούν απεργιακά μέτρα με έναρξη την Παρασκευή 1η Απριλίου.

Αυτά περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

* Πιστή τήρηση του πενθημέρου (αποχή από την εργασία τα Σάββατα, τις Κυριακές και τις αργίες, ενώ τα Σαββατοκύριακα θα εργάζονται μόνο οι βάρδιες).

* Απαρέγκλιτη τήρηση του οκταώρου, αποχή από υπερωρίες, με εξαίρεση σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης.

* Τήρηση του οκταώρου από τις βάρδιες.

* Οι τεχνικοί δεν θα επιβιβάζονται σε υπηρεσιακά οχήματα εφόσον δεν οδηγούνται από επαγγελματία οδηγό (κάτοχο επαγγελματικής άδειας οδήγησης).

Στη διανομή (που περιλαμβάνει και τον τομέα αποκατάστασης βλαβών) τα "απεργιακά μέτρα" προβλέπουν επιπλέον ότι οι τεχνίτες δεν θα εργάζονται μόνοι τους, δεν θα χρησιμοποιούν Ι.Χ. αυτοκίνητα για υπηρεσιακούς λόγους, δεν θα συμμετέχουν σε συνεργεία χωρίς σωστή επάνδρωση και θα διασφαλίζουν ότι οι εργολάβοι που έχουν αναλάβει έργα της ΔΕΗ θα εφαρμόζουν τους σχετικούς κανονισμούς, που προβλέπουν π.χ. ότι το προσωπικό του εργολάβου φέρει ομοιόμορφη ενδυμασία (φόρμα εργασίας), στην οποία αναγράφεται ευκρινώς πως η εργασία αφορά σε έργα της ΔΕΗ, καθώς και ο τίτλος της εργοληπτικής επιχείρησης, ότι ανάλογη σήμανση πρέπει να υπάρχει στα αυτοκίνητα και στον μηχανολογικό εξοπλισμό του εργολάβου, ότι έχει οριστεί από τον εργολάβο τεχνικός ασφαλείας, ιατρός εργασίας κ.ά.

Σύμφωνα με την ΕΤΕ ΔΕΗ, οι κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν ως διαμαρτυρία για τις ελλείψεις τεχνικού προσωπικού καθώς και για τις εξελίξεις που επέρχονται στο ενεργειακό πεδίο και αφορούν στα εξής:

* Στην πρόθεση της κυβέρνησης για πάγωμα των προσλήψεων.

* Στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, στην εκποίηση δραστηριοτήτων και στην αλλοίωση του κοινωνικού χαρακτήρα της ΔΕΗ.

* Στο πλαίσιο απελευθέρωσης και στο ενδεχόμενο παραχώρησης μεριδίου λιγνιτικής παραγωγής.

* Στην κωλυσιεργία των διαδικασιών για την κατασκευή νέων μονάδων παραγωγής.

* Στην εναρμόνιση του ενεργειακού χάρτη της χώρας στη βάση της Οδηγίας 72.

* Στη μείωση των δαπανών μισθοδοσίας.

* Στην κατάσταση του ασφαλιστικού φορέα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v