Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Βόμβα" με το roll over των ομολόγων

Παρατείνεται για ελληνικά ομόλογα που λήγουν ως το 2024 η μετακύλιση-ανταλλαγή. Δεν βγαίνει ο στόχος των 135 δισ. ευρώ. Τι προτείνει το IIF. Τι λέει η κυβέρνηση. Οι συνέπειες για το τραπεζικό σύστημα.

Βόμβα με το roll over των ομολόγων
Μεγαλύτερο ορίζοντα λήξεων ελληνικών ομολόγων θα καλύπτει τελικά η συμμετοχή των ιδιωτών μέσω του PSI και αρμόδια στελέχη σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι "ο χρονικός ορίζοντας θα επεκταθεί όσο χρειάζεται προκειμένου να καλυφθεί ο στόχος των 135 δισ. ευρώ". Σε αυτήν τη φάση πιθανότερο θεωρείται ο χρονικός ορίζοντας να επεκταθεί έως το 2024 αντί για το 2020, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και μεγαλύτερη διεύρυνση.

Τις πληροφορίες του euro2day.gr επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέροντας πως "ομόλογα που λήγουν λίγο μετά το 2020 θα ενταχθούν στη διαδικασία της ανταλλαγής".

Η ανάγκη τροποποιήσεων του αρχικού σχεδίου, που προέβλεπε ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων που λήγουν έως το 2020 με τέσσερις εναλλακτικούς ή συνδυαστικούς τύπους ομολόγων 15ετούς ή 30ετούς διάρκειας, προέκυψε κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας των λεπτομερειών της πρότασης του IIF, όπου σύμφωνα με παράγοντα κοντά στη διαδικασία διαπιστώθηκε πως τα ομόλογα στην αγορά δεν… έφταναν για να επιτευχθεί ο στόχος roll over ύψους 135 δισ. ευρώ.

Αυτό συνέβη, όπως εξηγεί η ίδια πηγή, γιατί δεν είχε αρχικά υπολογιστεί από το IIF ότι ένα μεγάλο μέρος των ομολόγων που έχουν εκδοθεί δεν βρίσκεται πρακτικά στην αγορά αφού έχει χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών ή για παράδειγμα έχει διατεθεί για την εξόφληση χρεών των νοσοκομείων. ΄Ετσι, δεδομένου ότι στόχος παραμένει το ρολάρισμα 135 δισ. ευρώ ομολόγων, διευρύνεται η βάση συγκέντρωσής τους, με χρονική επέκταση του εύρους των ομολόγων που θα ανταλλαγούν.

Στην αντίθετη περίπτωση, όπου συγκεντρωνόταν μικρότερο ποσό, είναι προφανές ότι οι επιδράσεις στις αγορές θα ήταν ανάλογες…

Η ίδια πηγή, πάντως, όταν ερωτάται μήπως η επέκταση του χρόνου συνδέεται με ενδεχόμενη απροθυμία των ιδιωτών να καλύψουν το σύνολο των 135 δισ. ευρώ, απαντά κατηγορηματικά αρνητικά. Σαφές είναι, πάντως, σε κάθε περίπτωση, ότι η διεύρυνση της βάσης συγκέντρωσης των ομολόγων δημιουργεί και τέτοιες δικλίδες ασφαλείας. Υπενθυμίζεται πως ο αρχικός στόχος ήταν το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών να διαμορφωθεί στο 90% των συνολικών λήξεων.

Τα τεχνικά σημεία του σχεδίου ανταλλαγής ομολόγων αναμένεται να ξεκαθαρίσουν εντός των επόμενων ημερών και να καταγραφούν σε ένα αρχικό σύμφωνο κατανόησης (memorandum of understanding), το οποίο θα σταλεί στις τράπεζες που θα μετάσχουν στη διαδικασία. Η ανταλλαγή επιδιώκεται να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου ή το αργότερο τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου.

Να σημειωθεί ότι η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών, με βάση τα αρχικά δεδομένα, αφορούσε σε ομόλογα 31 δισ. ευρώ. Αν υπάρξει χρονική επέκταση για το σχέδιο, το ποσό μπορεί να προσεγγίσει τα 40 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v