Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου-Σαμαρά

Την πρόταση να βρεθούν μαζί στις Βρυξέλλες την Κυριακή, στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής, έκανε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στον κ. Σαμαρά, σε τηλεφωνική επικοινωνία τους σήμερα το πρωί, σύμφωνα με πληροφορίες.

Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου-Σαμαρά
Την πρόταση να βρεθούν μαζί στις Βρυξέλλες την Κυριακή, στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής, έκανε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντ. Σαμαρά, σε τηλεφωνική επικοινωνία τους σήμερα το πρωί.

Ο κ. Σαμαράς αρνήθηκε την πρόταση του πρωθυπουργού, κίνηση εν πολλοίς αναμενόμενη μετά και τη χθεσινή ολιγόλεπτη συνάντηση μεταξύ των δύο αντρών.  

"Όταν ένας Πρωθυπουργός και ένας αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης πάνε στο εξωτερικό σημαίνει ότι εμφανίζονται στους ξένους με μια κοινή θέση για κάτι που ζητάνε ή διαπραγματεύονται. Εσύ τί ζητάς;" απάντησε σύμφωνα με πληροφορίες στον πρωθυπουργό ο κ. Σαμαράς.

"Τι εθνικη γραμμή έχεις;", ρώτησε ο κ. Σαμαράς και συνέχισε "Έδωσες χθες καμία εθνική γραμμή; Θα δεσμεύσω όλη τη χωρα για κάτι που δεν ξέρω; Πρώτα απ' όλα έχουμε συμφωνήσει σε τίποτα μαζί; Εδώ ούτε με τους υπουργούς σου δεν έχεις κοινές θέσεις και διαφωνείτε για την οικονομική σου πολιτική. Και που ξέρω εγώ στο παρασκήνιο τί έχεις συμφωνήσει; Εδώ δεν μας έχεις δώσει ούτε τις επιστολές που έστειλες στο ΔΝΤ και στις ζητήσαμε, θέλεις να νομιμοποιήσω αυτά που δεν ξέρω;”

Το κλίμα στην κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο πολιτικών ήταν ιδιαίτερα βαρύ. Αιτία ήταν η σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε στη Ν.Δ. ο κ. Παπανδρέου, κατά την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Στην ολιγόλεπτη συνομιλία των δύο αρχηγών δεν υπήρξαν σημεία σύγκλισης, ενώ φέρεται να μην τέθηκε ζήτημα συγκυβέρνησης από τον πρωθυπουργό στον πρόεδρο της Ν.Δ.

Ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον κ. Σαμαρά για το πολυνομοσχέδιο αλλά και για τα σενάρια που ακούγονται για το κούρεμα του χρέους. Ακόμα, φέρεται να ζήτησε να υπάρξει κοινό μέτωπο για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα και μία αντιπολίτευση χαμηλότερων τόνων.

Μετά τη συνάντησή του με τον κ. Παπανδρέου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατήγγειλε ουσιαστικά απόπειρα εθνικού διχασμού, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι "το ποιος τορπιλίζει την εθνική ομοψυχία στην πράξη είναι πια ολοφάνερο", για να συμπληρώσει ότι "με κάποιον που βρίσκεται σε πανικό και καθυβρίζει τους πάντες δεν έχω να πω τίποτε".

Αναφορικά με το θέμα της κοινής παρουσίας των δύο ανδρών στις Βρυξέλλες, υπήρξε μπαράζ ανακοινώσεων από τα δύο κόμματα.

Δήλωση Μόσιαλου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος δήλωσε:
«Ο κ. Σαμαράς, με προφάσεις και υπεκφυγές, αναζητεί άλλοθι για να αρνηθεί για ακόμη μία φορά να συμβάλει με οποιονδήποτε τρόπο στην εθνική προσπάθεια που κάνει η χώρα με τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Ο πρωθυπουργός, στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ν.Δ. και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά, τον ενημέρωσε, εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρότεινε κοινή στάση και δράση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, στην Ελλάδα και ιδιαίτερα διεθνώς.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός πρότεινε στον κ. Σαμαρά να τον συνοδεύσει στις Βρυξέλλες, όπου θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο κ. Σαμαράς επιφυλάχθηκε να απαντήσει. Σήμερα απάντησε αρνητικά.

Ο κ. Σαμαράς και η Ν.Δ. αποτελούν τη μοναδική περίπτωση αντιπολίτευσης σε όλη την Ευρώπη που δεν αναλαμβάνει στοιχειωδώς τις ευθύνες της για να βοηθήσει τη χώρα της».

Απάντηση Μιχελάκη

Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης, απαντώντας στον κ. Ηλία Μόσιαλο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο κ. Μόσιαλος, προφανώς, μπέρδεψε το περιεχόμενο της χθεσινής συνάντησης με το περιεχόμενο του σημερινού τηλεφωνήματος. Γιατί χθες δεν υπήρξε καμία πρόταση για τις Βρυξέλλες.
Επιτέλους, ας σοβαρευτεί!».

Κύκλοι της Ν.Δ. σημείωσαν πως όταν ένας πρωθυπουργός και ένας αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης πάνε στο εξωτερικό μαζί, κάτι ζητάνε από κοινού ή κάτι πάνε να διαπραγματευτούν μαζί. Άρα πρέπει να έχουν κοινή θέση από πριν, κάτι που σήμερα δεν υπάρχει.

Επισήμαναν δε πως η αντιπολίτευση δεν έχει λάβει καν γνώση των επιστολών που στάλθηκαν στο ΔΝΤ, παρά το γεγονός ότι ζήτησε να τις δει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v