Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ISDA: Δεν υπάρχει πιστωτικό γεγονός

Η ISDA έκρινε ομόφωνα πως δεν υπάρχει πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα. Δεν πυροδοτούνται τα CDS σε αυτό το στάδιο. Προειδοποιεί όμως ότι μπορεί να υπάρξουν νέα ερωτήματα στο μέλλον, τα οποία και θα διερευνηθούν. Η ανακοίνωση.

ISDA: Δεν υπάρχει πιστωτικό γεγονός
Η ISDA έκρινε πως δεν υπάρχει πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα και πως δεν πυροδοτείται εκταμίευση των CDSs.

Σημειώνεται ότι σήμερα κατατέθηκε στην ISDA και δεύτερο ερώτημα αναφορικά με το εάν η συμφωνία για το PSI και η νομοθεσία για τις ρήτρες συλλογικής ευθύνης συνιστούν πιστωτικό γεγονός. Η ISDA διευκρινίζει στη σχετική της ανακοίνωση πως η απόφαση αφορά και τα δύο ερωτήματα σχετικά με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Συγκεκριμένα, το πρώτο ερώτημα προς αυτήν αφορούσε το κατά πόσον οι κινήσεις της ΕΚΤ να προστατεύσει τα ενεργητικά της σε ομόλογα επιβαρύνει τους υπόλοιπους ομολογιούχους. Το δεύτερο ερώτημα αφορούσε αυτόν καθεαυτόν τον νόμο περί CACs.

Η ISDA επισημαίνει ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη και διευκρινίζει ότι η κατάσταση ως προς το ελληνικό θέμα "ακόμη εξελίσσεται" και πως δεν αποκλείεται να τεθούν και νέα ερωτήματα στο μέλλον, που θα πρέπει να διερευνηθούν, όπως πιθανή ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής ευθύνης (CACs).

Η επιτροπή καθορισμού του οργανισμού απέρριψε αιτήματα να κηρύξει πιστωτικό γεγονός με το επιχείρημα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έλαβε de facto seniority στη συμφωνία ανταλλαγής και ότι η Ελλάδα εισάγει νομοθεσία που θα επέβαλε στους απρόθυμους ομολογιούχους να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή, εφόσον η στήριξη για τη συμφωνία ήταν υψηλότερη από ένα συγκεκριμένο επίπεδο.

Ωστόσο, η επιτροπή της ISDA αναφέρει στην ανακοίνωση: “Η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει εν εξελίξει και οι σημερινές αποφάσεις της επιτροπής EMEA DC δεν επηρεάζουν το δικαίωμα ή τη δυνατότητα των συμμετεχόντων στις αγορές να υποβάλουν περισσότερα ερωτήματα στην EMEA DC σχετικά με την Ελλάδα ούτε αποτελούν έκφραση των απόψεων της EMEA DC για το κατά πόσον ένα πιστωτικό γεγονός θα μπορούσε να σημειωθεί σε μεταγενέστερο στάδιο, σε κάθε περίπτωση, καθώς έρχονται στο φως περισσότερα στοιχεία».

Να σημειωθεί ότι στην επιτροπή αποφάσεων της ISDA, η οποία αποφασίζει αν υπάρχει πιστωτικό γεγονός, κυριαρχούν τράπεζες οι οποίες λαμβάνουν μέρος στη συμφωνία ανταλλαγής. Σύμφωνα με αναλυτές, το γεγονός που γεννά ερωτήματα σχετικά με την αντικειμενικότητα των αποφάσεων. Η BNP Paribas, η Deutsche Bank και Societe Generale περιλαμβάνονται στις 10 τράπεζες του πάνελ, μαζί με πέντε asset managers.


Gross (PIMCO): Επικίνδυνο προηγούμενο θέτει η απόφαση της ΙSDA

Η απόφαση της ISDA ότι δεν υφίσταται πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα και δεν πυροδοτείται πληρωμή των ασφαλίστρων έναντι κινδύνου χρεοκοπίας (CDS) αποτελεί επικίνδυνο προηγούμενο, τονίζει ο Βill Gross της Pimco.

"Οι επενδυτές που έχουν στα χέρια τους CDS των ελληνικών ομολόγων θα είναι απογοητευμένοι από την απόφαση της ISDA ότι η συμφωνία μείωσης του χρέους δεν συνιστά πιστωτικό γεγονός", τονίζει ο κ. Gross.

* Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ISDA δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v