Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατέθεσε την εντολή ο Αντώνης Σαμαράς

Ακαρπες οι προσπάθειες του προέδρου της Ν.Δ. να σχηματίσει κυβέρνηση. "Οχι" από Τσίπρα, πέντε σημεία έβαλε ο Βενιζέλος. Περιμένω ολοκληρωμένες προτάσεις, είπε ο Φ. Κουβέλης. Στις 14.00 παίρνει σειρά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κατέθεσε την εντολή ο Αντώνης Σαμαράς
Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά να σχηματίσει κυβέρνηση. Ετσι, ο πρόεδρος της Ν.Δ., μετά τα σημερινά ραντεβού, επέστρεψε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που πήρε σήμερα το μεσημέρι από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στην δήλωση του ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανέφερε ότι "εκανα ότι μπορούσα για το σχηματισμό κυβέρνησης αλλά αυτό στάθηκε αδύνατο".

"Από την αρχή είπα ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα ακυβέρνητη", ανέφερε. Ως πρώτο κόμμα πήρα την εντολή και συναντήθηκα με τους αρχηγούς. Ο κ. Τσίπρας δεν δέχθηκε γιατί δεσμεύθηκε να προσπαθήσει να συγκροτήσει κυβέρνηση της Αριστεράς.

"Μίλησα με τον κ. Βενιζέλο ο οποίος κατέθεσε την πρόταση του που περιλαμβάνει τη συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ. Του εξήγησα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη αρνηθεί. Αργότερα αρνήθηκε και η ΔΗΜΑΡ".

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι δικαιώθηκε σε βασικές του θέσεις. «Είμαστε οι πρώτοι που είπαμε ότι η πολιτική του μνημονίου θα αποτύχει», τόνισε, ενώ σημείωσε ότι «χαίρομαι που σήμερα κάποιοι αντιλαμβάνονται την σημασία της επαναδιαπραγμάτευσης».

Τα ραντεβού

Η αρχή έγινε με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Το ραντεβού των δύο ξεκίνησε στις 16.00 στο γραφείο του προέδρου της Ν.Δ. στη Βουλή και ολοκληρώθηκε στις 16.25.

Ο κ. Τσίπρας με σχετική δήλωση από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ απέκλεισε την πρόταση Σαμαρά για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως "δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνησης σωτηρίας όπως την ονομάζει η Ν.Δ. αφού τα μέτρα συνιστούν «τραγωδία» και όχι σωτηρία. Αν και μας δυσκολεύει ο εκλογικός νόμος, εμείς θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα συνεννόησης τουλάχιστον με τις δυνάμεις της αριστεράς".

Ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε και με τον Βενιζέλο, ο οποίος αμέσως μετά παρουσίασε πρόταση πέντε σημείων για το σχηματισμό φιλοευρωπαϊκης κυβέρνησης.

Ολοκληρώθηκε και το ραντεβού με τον Φώτη Κουβέλη, ο οποίος νωρίτερα με δήλωση του απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. Ο κ. Κουβέλης αμέσως μετά τοποθετήθηκε συνολικά, λέγοντας πως "είναι ανοικτός και περιμένει ολοκληρωμένες προτάσεις". Σημείωσε μάλιστα ότι ο κ. Τσίπρας έκανε μια στροφή μιλώντας για την ανάγκη κυβέρνησης "πρωτίστως" με αριστερές δυνάμεις.

Συνάντηση με τον Π. Καμμένο δεν θα υπάρξει, δεδομένου ότι ο τελευταίος έχει αρνηθεί κατηγορηματικά οποιαδήποτε συνεργασία με το κόμμα της Ν.Δ.

Ο κ. Σαμαράς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Αλέκα Παπαρήγα η οποία απέρριψε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας τονίζοντας ότι "δεν υπάρχει κανένα θέμα συζήτησης".

Οι πρωϊνες συναντήσεις

Νωρίτερα, τον Κ. Παπούλια επισκέφθηκε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, ο οποίος και του ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των εκλογών, ενώ ακολούθησε ο Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος και ανακοίνωσε την παραίτηση της κυβέρνησής του. 

"Η κυβέρνηση συνεργασίας είχε να επιτελέσει ένα κύριο έργο, το οποίο και έφερε εις πέρας", τόνισε ο κ. Παπαδήμος, υπογραμμίζοντας πως "έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος για την εξυγίανση της οικονομίας για τη διαμόρφωση συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτό που έχει σημασία είναι να διασφαλιστεί η σταθερότητα, η εμπιστοσύνη και η ασφάλεια, για να ολοκληρωθεί η πορεία και να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού".

Το πρωϊ, το Euro2day μετέδωσε τα εξής:

«Το μήνυμα εστάλη. Αναζητούνται διακομιστές και παραλήπτες».

Η παραπάνω φράση έμπειρου πολιτικού στελέχους συμπυκνώνει το μετεκλογικό σκηνικό, αλλά και το θρίλερ της επόμενης ημέρας για το πολιτικό σύστημα και τη χώρα.

Το αποτέλεσμα της κάλπης ήταν ξεκάθαρο: περίπου ένας στους δύο ψηφοφόρους που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα ζήτησε αλλαγή ή και ανατροπή του μνημονίου, ενώ, αν συνυπολογιστεί και το ποσοστό όσων ψήφισαν ΚΚΕ, τότε το αντιμνημονιακό μπλοκ πέτυχε ξεκάθαρη νίκη.

Η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε δεύτερο κόμμα, πανελλαδικά, και πρώτο στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα), η εντυπωσιακή εκλογική επίδοση των Ανεξάρτητων Ελλήνων και η άνετη είσοδος στη Βουλή της Δημοκρατικής Αριστεράς και της Χρυσής Αυγής όχι μόνο αλλάζουν τον πολιτικό χάρτη, κλείνοντας τον κύκλο της Μεταπολίτευσης, αλλά δίνουν και σαφή εντολή αλλαγής του μνημονίου.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, που είδαν την εκλογική τους επιρροή να κατακρημνίζεται, αναγκάστηκαν να συνταχθούν άμεσα ή έμμεσα υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου.

Ο μεν Αντώνης Σαμαράς, ως πρόεδρος του πρώτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος, δήλωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, που θα στηρίζεται σε δύο πυλώνες: στην παραμονή της χώρας στο ευρώ και στην τροποποίηση των πολιτικών του μνημονίου, ώστε να υπάρξει ανάπτυξη και ανακούφιση της κοινωνίας.

Aμέσως μόλις λάβει την εντολή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ξεκινά κύκλο επαφών με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων.

Από την άλλη πλευρά, δε Ευάγγ. Βενιζέλος σημείωσε ότι έχει νόημα η συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως των δυνάμεων, που δηλώνουν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, τον ευρωπαϊκό τους προσανατολισμό, ανεξάρτητα από τη στάση τους απέναντι στο μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπαινίχθηκε ότι το κόμμα του θα παράσχει ψήφο ανοχής σε κυβέρνηση που θα επιδιώξει να επαναδιαπραγματευθεί το μνημόνιο, σημειώνοντας: «Να δοκιμαστούν επιτέλους στην πράξη όλες εκείνες οι απόψεις που βασίζονται στην υπόθεση πως μπορεί το μνημόνιο να χαλαρώσει».

Κλειδί η στάση του ΣΥΡΙΖΑ - Η πρόταση 10 σημείων για Αριστερή κυβέρνηση

Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στη στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι και ο μεγάλος νικητής των εκλογών.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η κάλπη έστειλε μήνυμα ανατροπής και ειρηνικής επανάστασης και ως εκ τούτου θα αναλάβει πρωτοβουλία για συγκρότηση κυβέρνησης της Αριστεράς, που θα καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο της χρεοκοπίας.

Στελέχη δε του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν ότι το κόμμα έχει επεξεργαστεί σχέδιο 10 σημείων, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως βάση ελάχιστης προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων της Αριστεράς. Το ΚΚΕ και η Δημοκρατική Αριστερά απέρριψαν ήδη την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Αλ. Τσίπρας θα επιδιώξει να εξαντλήσει τα περιθώρια της διερευνητικής εντολής που θα λάβει ως ο αρχηγός του δεύτερου κόμματος.

Θρίλερ ο σχηματισμός κυβέρνησης επαναδιαπραγμάτευσης...

Το κεντρικό ερώτημα, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, είναι αν τα κόμματα ξεπεράσουν τις μικροκομματικές τακτικές, αξιοποιώντας τη δυναμική του μηνύματος για αλλαγή του μνημονίου που έστειλε ο ελληνικός λαός, σε συνδυασμό με την αλλαγή συσχετισμών που προκαλεί η νίκη Hollande στη Γαλλία και την ενίσχυση των φωνών εντός των κόλπων της Ευρώπης για ηπιότερη λιτότητα και έμφαση στην ανάπτυξη.

«Η Ελλάδα έχει μια ευκαιρία επαναδιαπραγμάτευσης, αρκεί να συγκροτηθεί κυβέρνηση ισχυρής πλειοψηφίας, με σαφή εντολή και περίγραμμα θέσεων, και να μη χαθεί εκ νέου πολύτιμος χρόνος», τονίζει στο Euro2day στέλεχος της αγοράς, που δεν κρύβει την έντονη ανησυχία του για την επόμενη ημέρα.

Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι δύσκολα διαχειρίσιμο, σύμφωνα με τον ίδιο, καθώς απαιτεί ευρεία συμφωνία πολιτικών δυνάμεων με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, που έχουν μεγάλες διαφορές στην πολιτική ρητορική τους απέναντι στο μνημόνιο.

Κυρίως όμως απαιτεί να εγκαταλείψουν τα κόμματα τα εύκολα ρητορικά σχήματα και να αναλάβουν το κόστος μιας ρεαλιστικής επαναδιαπραγμάτευσης, γεγονός που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να συζητήσει και η Ευρώπη αντιλαμβανόμενη το μήνυμα των εκλογών.

Ο ίδιος δηλώνει απαισιόδοξος για το εγχείρημα, σημειώνοντας ότι τα κόμματα καλούνται να ξεπεράσουν τον εαυτό τους, αναγιγνώσκοντας το μήνυμα των εκλογών ως εντολή και ευκαιρία για τη χώρα και όχι ως πολιτική παρακαταθήκη για τα ίδια.

...και ο κίνδυνος ακυβερνησίας

Ήδη από χθες το βράδυ τα κόμματα ξεκίνησαν το γνωστό παιχνίδι των πολιτικών πυροτεχνημάτων, με αποτέλεσμα η όλη διαδικασία να κινδυνεύει να εκφυλισθεί σε πινγκ πονγκ μη ανάληψης ευθύνης.

Με τη χώρα να βρίσκεται ήδη επί ξυρού ακμής, καθώς τα ταμειακά της διαθέσιμα αρκούν για 4 εβδομάδες, και ενώ βρίσκονται σε εκκρεμότητα σοβαρά θέματα όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η λήξη ομολόγου 450 εκατ., το μπαλάκι των ευθυνών μπορεί να αποβεί καταστροφικό, επισημαίνει στέλεχος ξένης τράπεζας, σημειώνοντας ότι η πιθανότητα ατυχήματος αυξάνεται όσο η χώρα παραμένει ακυβέρνητη.


ΚΟΜΜΑ

ΠΟΣΟΣΤΟ

ΨΗΦΟΙ

ΕΔΡΕΣ

Νέα Δημοκρατία

18,87 %

1185507

108

ΣΥ.ΡΙΖ.Α

16,76 %

1052944

52

ΠΑ.ΣΟ.Κ

13,19 %

828813

41

Ανεξάρτητοι Έλληνες

10,60 %

665821

33

Κ.Κ.Ε.

8,47 %

532327

26

Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή

6,97 %

437804

21

Δημοκρατική Αριστερά

6,10 %

383379

19

Οικολόγοι Πράσινοι

2,93 %

184003

0

ΛΑ.Ο.Σ

2,90 %

182271

0



* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v