Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Σχέδιο για φόρο στον εταιρικό τζίρο

Φόρο της τάξεως του 1% στον τζίρο των επιχειρήσεων θα μπορούσε να εξετάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που δεν αποδώσουν τα μέτρα για τον εντοπισμό των κερδών των επιχειρήσεων, δήλωσε o Γ. Μηλιός.

ΣΥΡΙΖΑ: Σχέδιο για φόρο στον εταιρικό τζίρο
Φόρο της τάξεως του 1% στον τζίρο των επιχειρήσεων θα μπορούσε να εξετάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που δεν αποδώσουν τα μέτρα για τον εντοπισμό των πραγματικών εταιρικών κερδών, δήλωσε στο Mega o υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του κόμματος Γ. Μηλιός. Η συγκεκριμένη πρόταση θα αφορά τις μεγάλες επιχειρήσεις. Ο ίδιος σημείωσε ότι είναι δύσκολο να μπορέσει κάποιος γρήγορα να εντοπίσει τα κέρδη από τις off shore εταιρίες.  

"Επιδιώκουμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, που θα ελαφρύνει την επιβάρυνση των φτωχών και μεσαίων στρωμάτων και θα μεταφέρει τα βάρη στους έχοντες και κατέχοντες. Το 2011 οι φόροι που μάζεψε το κράτος ήταν 48 δισ. ευρώ και από αυτά 3,7 δισ. ευρώ προσέφεραν τα νομικά πρόσωπα, όλες οι επιχειρήσεις", σημείωσε. Υποστήριξε "οι 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις έχουν τζίρο όσο το μισό ΑΕΠ".

Ερωτηθείς για το πώς θα πάρει χρήματα από κάποιες από αυτές τις εταιρίες που έχουν ζημίες, απάντησε ότι υπάρχει ένα πολύπλοκο σύστημα off shore που δημιουργεί φοροδιαφυγή.

Σημείωσε ότι στόχος από το μέτρο είναι έσοδα 1 δισ. ευρώ. Υποστήριξε ότι το περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων μπορεί να συμπιεστεί, εφόσον υπάρχουν κέρδη τα οποία θα βρούμε, ενώ αρνήθηκε ότι αυτό θα έχει επίπτωση σε μισθούς και απολύσεις.

Στην κατηγορία ότι πρόκειται για οριζόντιο μέτρο επί δικαίουςκαι αδίκους, απάντησε ότι θα επιβάλλεται στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής.

Ανέφερε ότι αυτό θα είναι έκτακτο μέτρο.

Ο ίδιος έθεσε ακόμη το ζήτημα των διαπραγματεύσεων για την περικοπή των φοροαπαλλαγών στους εφοπλιστές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v