Κληρώνει (;) σήμερα για την Εμπορική Τράπεζα

Σήμερα το κρίσιμο διοικητικό συμβούλιο της Credit Agricole. Τα ντεσού των προσφορών από Εθνική, Alpha και Eurobank. Tα κριτήρια επιλογής. Πώς το ταξίδι Σαμαρά σε Παρίσι-Βερολίνο επηρεάζει τις εξελίξεις.

Κληρώνει (;) σήμερα για την Εμπορική Τράπεζα
Στη λεωφόρο Παστέρ, στο Παρίσι, όπου συνεδριάζει σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της Credit Agricole, είναι στραμμένο των ενδιαφέρον της εγχώριας τραπεζικής αγοράς, καθώς όλοι αγωνιούν για το αν αναδυθεί «λευκός καπνός», που θα σημάνει ότι η Εμπορική αποκτά… νέο μέτοχο.

Όπως είναι γνωστό, στα θέματα της σημερινής συνεδρίασης του Δ.Σ. της Credit Agricole κυρίαρχο είναι αυτό της τύχης της Εμπορικής. Η Credit Agricole έχει στην κατοχή της από τις 7 Αυγούστου τις δεσμευτικές προσφορές της Εθνικής, της Alpha και της Eurobank, οι οποίες προβλέπουν την εξαγορά μέρους του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής, έναντι συμβολικού τιμήματος 1 ευρώ, και την απορρόφηση εν συνεχεία της τράπεζας με έκδοση νέων μετοχών.

Όπως έγραψε την Παρασκευή το
Euro2day, η διοίκηση του γαλλικού ομίλου καλείται να αποφασίσει όχι μόνο βάσει της αξιολόγησης των προσφορών, αλλά και συνυπολογίζοντας και το κλίμα που διαμορφώνεται αναφορικά με την Ελλάδα, μετά τις διαδοχικές συναντήσεις του Α. Σαμαρά με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο αλλά και τη συνάντηση Ολάντ - Μέρκελ.

Πρόθεση της Credit Agricole ήταν, και παραμένει, να ολοκληρωθεί σύντομα η διαδικασία και επομένως, αν δεν έχουν μεσολαβήσει εντυπωσιακές ανατροπές στο πώς το Παρίσι αντιλαμβάνεται την πορεία της ελληνικής οικονομίας, είναι πιθανόν σήμερα να υπάρξει απόφαση για τον προτιμητέο ανάδοχο της Εμπορικής.

Άλλωστε, λόγω και της καθυστέρησης στον προσδιορισμό των όρων ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, εκτιμάται ότι η Credit Agricole θα ζητήσει την υπογραφή συμφωνίας αποκλειστικότητας, που θα τελεί υπό την αίρεση (subject to) σειράς ζητημάτων τα οποία δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει.

Οπως έγραψε το Euro2day η Credit Agricole έθεσε ως απαράβατο όρο να μην κατέχει ποσοστό άνω του 10% στην τράπεζα που θα προκύψει μετά την απορρόφηση της Εμπορικής. Οι τρεις προσφορές, είναι προσαρμοσμένες στην παραπάνω απαίτηση, εξ ου και περιλαμβάνουν την εξαγορά έως και σημαντικού μέρους του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής με το συμβολικό τίμημα του 1 ευρώ.

Το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών που προβλέπουν τα business plans, τα οποία συνοδεύουν τις προσφορές, θα αποτελέσει το βασικό κριτήριο για την επιλογή της Credit Agricole.

Πέρα από τα φρέσκα κεφάλαια ύψους 2,5 δισ. ευρώ που βάζει η Credit Agricole για να ανέλθουν τα βασικά εποπτικά κεφάλαια της Εμπορικής στο 15% του σταθμισμένου ενεργητικού, οι Γάλλοι θα κληθούν να βάλουν, εκ νέου, το χέρι στην τσέπη συμμετέχοντας με το ποσοστό που τους αναλογεί στην αύξηση κεφαλαίου της νέας τράπεζας που θα προκύψει από τη συγχώνευση με την Εμπορική.

Το πλεονέκτημα της
Alpha και το… μέγεθος της ΕΤΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γάλλοι δεν είναι διατεθειμένοι να βάλουν περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ. Γι' αυτό και ένα από τα κριτήρια της επιλογής τους θα είναι το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών της τράπεζας που θα επιλέξουν να συγχωνευθεί με την Εμπορική. Υπό το παραπάνω πρίσμα, η αγορά εκτιμά ότι η Alpha διαθέτει προβάδισμα, ιδιαίτερα εφόσον το Qatar είναι πρόθυμο να συμμετάσχει στην ΑΜΚ της ανακεφαλαιοποίησης.

Η παραπάνω θέση ενδέχεται, όμως, να μεταβληθεί, εφόσον στο Παρίσι κυριαρχήσει η αίσθηση ότι η παρτίδα για την Ελλάδα σώζεται. Σε αυτήν την περίπτωση, ενδέχεται στις αποφάσεις της Credit Agricole να μετρήσει το μέγεθος της τράπεζας στην οποία θα αποκτήσουν συμμετοχή και όχι το ύψος των κεφαλαίων.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η Εθνική θα αποκτήσει προβάδισμα καθώς η Credit Agricole θα συμμετέχει, έστω και με ποσοστό χαμηλότερο του 10% -για να μην ενοποιεί- στη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα.

Κριτήριο για την τελική επιλογή της διοίκησης της Credit Agricole θα αποτελέσουν επίσης οι έλεγχοι που διενήργησε στις τρεις ενδιαφερόμενες τράπεζες με έμφαση στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου χορηγήσεών τους, μια και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αυτήν τη στιγμή, είναι η μεγαλύτερη απειλή για τις τράπεζες, και ως εκ τούτου ο καθοριστικός παράγοντας για το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν.

Μπαλαντέρ η Κύπρος και το ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο

Σύμφωνα με κύκλους του γαλλικού ομίλου, μία εκ των τριών ενδιαφερόμενων τραπεζών εμφανίζει πιο ισορροπημένη εικόνα εξέλιξης επισφαλειών και σχηματισμού προβλέψεων, γεγονός που θα συνυπολογιστεί στην τελική απόφαση των Γάλλων.

Τρίτο κριτήριο είναι η έκταση των προσφορών. Ο όμιλος Credit Agricole παρείχε στις ενδιαφερόμενες τράπεζες τη διακριτική ευχέρεια να συμπεριλάβουν ή όχι στις προσφορές τους μέρος του ναυτιλιακού χαρτοφυλακίου της Εμπορικής. Και αυτό διότι έχει ήδη λάβει την απόφαση να αποσχίσει ναυτιλιακά δάνεια ύψους 900 εκατ. ευρώ από την Εμπορική και να τα εισφέρει σε εταιρεία ειδικού σκοπού στο Λουξεμβούργο.

Ταυτόχρονα, τουλάχιστον μία τράπεζα δεν έχει συμπεριλάβει, σύμφωνα με πληροφορίες, στην προσφορά της τη θυγατρική της Εμπορικής στην Κύπρο, δραστηριότητα βέβαια αρκετά μικρή ώστε να μπορέσει από μόνη της να αλλάξει τις σταθμίσεις στις αποφάσεις της Credit Agricole.

Ανοιχτό είναι με βάση πηγές και το θέμα κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού της Εμπορικής Τράπεζας. Η Τ.τ.Ε. έχει ζητήσει από την Credit Agricole να συνεχίσει να καλύπτει το funding gap που θα έχει η Εμπορική Τράπεζα κατά την ημερομηνία συγχώνευσής της, αυτό όμως δεν το δέχεται ο γαλλικός όμιλος.

Το χρηματοδοτικό κενό της Εμπορικής μετά την κεφαλαιακή της ενίσχυση με 2,5 δισ. ευρώ έχει περιοριστεί στα 2 δισ. ευρώ. Αυτό το άνοιγμα σήμερα καλύπτεται από την Credit Agricole. Ένας τρόπος για να μειωθεί περαιτέρω θα ήταν η C.A. να αγοράσει δάνεια από την Εμπορική λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συγχώνευσης.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v