Όλα ανοικτά για την Εμπορική Τράπεζα

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δ.Σ. της Credit Agricole για αξιολόγηση των προσφορών. Κλειδί οι εξελίξεις στην Ελλάδα για το χρόνο των αποφάσεων και πού θα δοθεί το δαχτυλίδι. Πώς αλλάζουν τα δεδομένα για ΕΤΕ, Alpha, Eurobank.

Όλα ανοικτά για την Εμπορική Τράπεζα
Τυπικά το διοικητικό συμβούλιο της Credit Agricole καλείται να αξιολογήσει τις τρεις προσφορές για την Εμπορική Τράπεζα την προσεχή Δευτέρα και να λάβει αποφάσεις, πρακτικά όμως όλα είναι ανοιχτά ακόμη για την τύχη της Εμπορικής.

Αυτή είναι η αίσθηση που αποκομίζεται τόσο από κύκλους του γαλλικού ομίλου, όσο και από τους τρεις ενδιαφερόμενους μνηστήρες για την «εξαγορά» και απορρόφηση της Εμπορικής Τράπεζας.

«Το Δ.Σ. της Credit Agricole θα ασχοληθεί οπωσδήποτε τη Δευτέρα με την Εμπορική και τη διαδικασία πώλησης, δεν έχει ξεκαθαριστεί όμως αν θα λάβει οριστικές αποφάσεις», τονίζει στο Euro2day ανώτατη τραπεζική πηγή, σημειώνοντας ότι ενδέχεται να υπάρξει μικρή παράταση στη διαδικασία ώστε να αξιολογηθούν και οι εξελίξεις αναφορικά με τη χώρα.

Αντίστοιχο κλίμα μεταδίδουν και κύκλοι του γαλλικού ομίλου τονίζοντας ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα ενδέχεται να αποτελέσουν κλειδί για τον χρόνο των αποφάσεων της Credit Agricole, αλλά και για το πού θα δοθεί το δαχτυλίδι.

Σημειώνεται ότι της συνεδρίασης του Δ.Σ. της γαλλικής τράπεζας προηγούνται οι συναντήσεις Μέρκελ-Ολάντ, Ολάντ-Σαμαρά και Μέρκελ-Σαμαρά, από τις οποίες θα αποσαφηνιστούν η πρόθεση και η αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και η διάθεση του Βερολίνου και του Παρισιού να αφήσουν ανοιχτό το παράθυρο παράτασης της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα.

Το κλίμα που θα αναδυθεί από τις παραπάνω κρίσιμες συναντήσεις και οι εκτιμήσεις που θα κυριαρχήσουν στο Παρίσι για την τύχη της Ελλάδας θα κρίνουν ενδεχομένως αν η Credit Agricole καθυστερήσει τη διαδικασία πώλησης της Εμπορικής ή αντίθετα αν κλειδώσουν αποφάσεις την 27η Αυγούστου.

Αν οι αποφάσεις της Credit Agricole μετατεθούν για αργότερα, είναι πιθανόν η διαδικασία να παραταθεί ως και την ανακοίνωση της έκθεσης αξιολόγησης της τρόικας, η οποία αναμένεται στα τέλη Σεπτεμβρίου - αρχές Οκτωβρίου.

Σε αυτήν την περίπτωση, θεωρείται δεδομένο ότι θα πρέπει να επικαιροποιηθούν οι δεσμευτικές προσφορές που έχουν καταθέσει η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank και η Eurobank.

Όπως έγραψε το Euro2day , η Credit Agricole έχει αποφασίσει να διακόψει την έκθεσή της στην Ελλάδα. Για να το πετύχει αυτό έθεσε ως όρο το ποσοστό της στη νέα τράπεζα που θα προκύψει από τη συγχώνευση με την Εμπορική να μην ξεπερνά το 10% και επομένως να μη χρειάζεται να ενοποιεί.

Οι Γάλλοι «προικίζουν» την Εμπορική με περίπου 1 δισ. ευρώ παραπάνω βασικά εποπτικά κεφάλαια, από όσα χρειάζεται σήμερα η τράπεζα. Είναι το πρώτο δώρο που κάνουν σε όποια από τις τρεις ελληνικές τράπεζες πλειοδοτήσει σε αυτόν τον ιδιότυπο διαγωνισμό πώλησης, στον οποίο αυτός που αγοράζει…πληρώνεται.

Ταυτόχρονα, η Credit Agricole θα κληθεί να βάλει εκ νέου το χέρι στην τσέπη συμμετέχοντας με το ποσοστό που της αναλογεί στην αύξηση κεφαλαίου για την ανακεφαλαιοποίηση της νέας τράπεζας που θα προκύψει από τη συγχώνευση με την Εμπορική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γάλλοι δεν είναι διατεθειμένοι να βάλουν περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ. Εξ ου και ένα από τα κριτήρια της επιλογής τους θα είναι το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών της τράπεζας που θα επιλέξουν για να συγχωνευθεί με την Εμπορική. Υπό το παραπάνω πρίσμα, η αγορά εκτιμά ότι η Alpha διαθέτει προβάδισμα, ιδιαίτερα εφόσον το Qatar είναι πρόθυμο να συμμετάσχει στην ΑΜΚ της ανακεφαλαιοποίησης.

Η παραπάνω θέση, όμως, ενδέχεται να μεταβληθεί, εφόσον στο Παρίσι κυριαρχήσει η αίσθηση ότι η παρτίδα για την Ελλάδα σώζεται. Σε αυτήν την περίπτωση, ενδέχεται στις αποφάσεις της Credit Agricole να μετρήσει το μέγεθος της τράπεζας στην οποία θα αποκτήσουν συμμετοχή και όχι το ύψος των κεφαλαίων.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η Εθνική θα έχει προβάδισμα καθώς η Credit Agricole θα συμμετέχει έστω και με ποσοστό χαμηλότερο του 10% για να μην ενοποιεί στη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα.

Ανοιχτό θέμα και η κάλυψη του funding gap

Ανοιχτό είναι σύμφωνα με πληροφορίες και το θέμα κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού της Εμπορικής Τράπεζας. Η Τ.τ.Ε. έχει ζητήσει από την Credit Agricole να συνεχίζει να καλύπτει το funding gap που θα έχει η Εμπορική Τράπεζα κατά την ημερομηνία συγχώνευσής της, κάτι που δεν δέχεται ο γαλλικός όμιλος.

Το χρηματοδοτικό κενό της Εμπορικής μετά την κεφαλαιακή της ενίσχυση με 2,5 δισ. ευρώ έχει περιοριστεί στα 2 δισ. ευρώ. Αυτό το άνοιγμα σήμερα καλύπτεται από την Credit Agricole. Ένας τρόπος για να μειωθεί περαιτέρω θα ήταν η C.A. να αγόραζε δάνεια από την Εμπορική λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συγχώνευσης.

Όπως έγραψε το Euro2day, η Credit Agricole παρείχε στις ενδιαφερόμενες τράπεζες τη διακριτική ευχέρεια να συμπεριλάβουν ή όχι στις προσφορές τους μέρος του ναυτιλιακού χαρτοφυλακίου της Εμπορικής. Και αυτό διότι έχει ήδη λάβει την απόφαση να αποσχίσει τα ναυτιλιακά δάνεια αξίας 900 εκατ. ευρώ από την Εμπορική και να τα εισφέρει σε εταιρεία ειδικού σκοπού στο Λουξεμβούργο.

Ένα μέρος του funding gap θα μπορούσε επομένως να κλείσει από την απόσχιση και εισφορά πριν από την πώληση της Εμπορικής των παραπάνω δανείων σε 100% θυγατρική της Credit Agricole στο Λουξεμβούργο. Ένα άλλο μέρος θα μπορούσε να προέλθει από την απόσχιση της θυγατρικής στην Κύπρο, την οποία έτσι και αλλιώς μία τουλάχιστον εκ των τριών προσφορών δεν τη συμπεριλαμβάνει.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v