Στην "πρέσα" για μέτρα και δόση

Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να κλείσουν σε 10 ημέρες λέει ο Στουρνάρας. Κλειδωμένα τα 7,5 δισ. Επιμένει η τρόικα για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. "Χαλαρώνει" για απολύσεις. Μετά τις 15/10 οι αποφάσεις, δηλώνει ο Γιούνκερ.

Στην πρέσα για μέτρα και δόση
Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τα μέτρα και τις διαρθρωτικές αλλαγές πρέπει να κλείσουν μέσα στις επόμενες 10 ημέρες, δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας από τη Λευκωσία. 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το τέλος της πρώτης ημέρας της συνεδρίασης του eurogroup/ecofin, o κ. Στουρνάρας είπε ότι δεν αναμένεται να ληφθεί απόφαση στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στις 8 Οκτωβρίου και ότι το μεγάλο «παιχνίδι» θα παιχθεί στη Σύνοδο Κορυφής, όπου η εκταμίευση της επόμενης δόσης, θα πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων μαζί με την προοπτική της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής και την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Κατά τον υπουργό, ο λόγος της καθυστέρησης των αποφάσεων είναι το γεγονός ότι η δόση που θα εκταμιευθεί είναι πολύ μεγάλη (31.5 δισ. συν οι καθυστερημένες δόσεις) συνεπώς οι δανειστές πρέπει να έχουν ικανοποιηθεί και για την παραμικρή λεπτομέρεια. Αρκετοί υπουργοί εξέφρασαν την άποψη ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να περάσουν από τα εθνικά τους κοινοβούλια.

Βεβαίως υπάρχει και δεύτερος λόγος: Οπως έγραψε το euro2day, το ΔΝΤ βάζει ως όρο για να συνεχίσει την χρηματοδότηση της Ελλάδας, να υπάρξει συμφωνία για το χρέος καθώς το base line scenario για μείωση του στο 120% του ΑΕΠ δεν είναι επιτεύξιμο υπό τις παρούσες συνθήκες.

Οπως ανέφερε ο υπουργός "το μπαλάκι είναι σε εμάς και πρέπει να τρέξουμε για να μην χαθεί το momentum, καθώς υπάρχει θετικό κλίμα ".
 
Στην ομιλία του εντός του eurogroup ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στην ανάγκη της άμεσης εκταμίευσης της δόσης γιατί δεν υπάρχουν χρήματα και οι τράπεζες πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν και επέστησε την προσοχή στην ανάγκη «να μην είναι όλα τα μέτρα βασισμένα στις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις»

Οπως μας είπε ο υπουργός οικονομικών υπάρχει συμφωνία με την τρόικα για τα 7,5 δισ. ευρώ σε μέτρα τα οποία θα αγγίξουν τα 13,5 δισ. ευρώ (δυο δισ. ευρώ παραπάνω πρέπει να έρθουν από έσοδα φοροδιαφυγής). Είπε επίσης ότι η τρόικα έχει αρχίσει να κατανοεί την ελληνική θέση για την ειδική εφεδρεία, αντί των απολύσεων. Επιμένει όμως στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.

Ως αντιστάθμισμα δηλαδή, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να υποχωρήσει στην απαίτηση για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, εαν η τρόικα δεχθεί τις ελληνικές θέσεις για εφεδρεία, αξιολόγηση Δημοσίων υπαλλήλων, κλείσιμο Οργανισμών (η τρόικα θα κάνει εντατικούς ελέγχους πάνω σε αυτό) και προσυνταξιοδοτικό καθεστώς για τη μείωση του αριθμού των υπαλλήλων του Δημοσίου.

Γιούνκερ: Μετά τις 15 Οκτωβρίου οι αποφάσεις για την Ελλάδα

Δεν περιμένω πολιτικές αποφάσεις για την Ελλάδα πριν από το β΄ δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, δήλωσε ο Ζ.Κλ. Γιούνκερ μετά το eurogroup στη Λευκωσία, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει σενάριο Grexit στο τραπέζι.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του Eurogroup στη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής δήλωσε πως "η Ελλάδα γνωρίζει ότι πρέπει να επιδείξει πολύ ισχυρή αποδοτικότητα στις μεταρρυθμίσεις τις επόμενες λίγες εβδομάδες" και συμπλήρωσε: "Η ελληνική κατάσταση θα συζητηθεί στη συνάντηση της 8ης Οκτωβρίου, αλλά αποφάσεις δεν θα ληφθούν πριν από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου".

Ο κ. Γιούνκερ σημείωσε μάλιστα ότι η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα θα ανακοινωθεί "το νωρίτερο στις αρχές Οκτωβρίου". Είπε ότι ενώ "δεν έχει τη διάθεση να περιμένει μέχρι το Νοέμβριο για αποφάσεις από την Ελλάδα, ενδεχομένως να μην είναι εφικτό να υπάρξουν αποφάσεις κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου".

Παράθυρο για επιμήκυνση από Λαγκάρντ

Ανοιχτό το παράθυρο για επιμήκυνση στην Ελλάδα άφησε και η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δήλωσε ότι "θα πρέπει να εξεταστεί ως επιλογή το να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα". 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v