Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Νέο παζάρι για το ύψος των κεφαλαίων

Υψηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες «βγάζουν» οι συστημικές τράπεζες στα business plans. Η αντίδραση του Τ.Χ.Σ., η «κόντρα» για το απόθεμα ασφαλείας των 5 δισ. και η εκτίμηση για το πού θα… κλείσει ο νέος λογαριασμός.

Τράπεζες: Νέο παζάρι για το ύψος των κεφαλαίων
Νέο παζάρι, αυτήν τη φορά για το τελικό ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, εξελίσσεται ήδη ατύπως μεταξύ των διοικήσεών τους και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Τ.Χ.Σ.).

Όπως αποκάλυψε το Euro2day, διοικήσεις τραπεζών προτίθενται να αναθεωρήσουν επί τα χείρω τις κεφαλαιακές τους ανάγκες στα επικαιροποιημένα business plans που θα καταθέσουν στο Τ.Χ.Σ. και στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα περισσότερα, αν όχι όλα, τα business plans θα προβλέπουν υψηλότερες επισφάλειες από αυτές που έβγαλε το δυσμενές σενάριο της BlackRock για το εν Ελλάδι χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων. «Ακόμη και το δυσμενές σενάριο της BlackRock είναι παρωχημένο σχετικά με τις εξελίξεις», αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, σημειώνοντας ότι στηρίχθηκε σε ανεργία 19%, όταν αυτή έχει φθάσει στο 26%!

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν φθάσει ήδη στο 24% του συνόλου του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων των τραπεζών και μόνο ελπιδοφόρο σημάδι είναι η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επισφαλειών στο β΄ εξάμηνο του 2012.

Οι τράπεζες, όπως αποκάλυψε η στήλη Χαμαιλέων,  προτιμούν να αυξηθεί ο λογαριασμός της ανακεφαλαιοποίησης τώρα και να «καθαρίσουν» με υψηλές προβλέψεις τα χαρτοφυλάκια δανείων, παρά να χρειαστούν νέα κεφαλαιακή ενίσχυση το 2014, με βάση τα αποτελέσματα του stress test, που θα διενεργήσει η Τράπεζα της Ελλάδος στα τέλη του 2013.

Εκτιμούν, δε, ότι μια συντηρητικότερη πολιτική προβλέψεων θα είναι πιο λειτουργική και στο σκέλος της προσέλκυσης επενδυτών. Και αυτό γιατί αν υπάρχει ανησυχία για νέες ΑΜΚ, εντός του 2014, το ήδη δύσκολο εγχείρημα κάλυψης της ελάχιστης συμμετοχής θα καταστεί ακόμη δυσχερέστερο.

Χθες η διοίκηση της Εθνικής δήλωσε και επίσημα την πρόθεσή της να ζητήσει πρακτικά αναθεώρηση προς τα άνω των κεφαλαιακών της αναγκών ώστε να έχει την ευχέρεια να σχηματίσει υψηλότερες προβλέψεις για επισφάλειες, συμβάλλοντας στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Στόχος της, όπως αναφέρει, είναι να διαμορφωθεί «ένας θωρακισμένος, απόλυτα εξυγιασμένος και διεθνώς αξιόπιστος όμιλος, που θα έχει ευχερή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές μόλις εξαλειφθούν οι περιοριστικοί παράγοντες της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας».

Πρακτικά, η διοίκηση της Εθνικής βάζει στο τραπέζι το θέμα της πραγματικής οικονομίας, σημειώνοντας ότι η ζητούμενη υψηλότερη κεφαλαιακή ενίσχυση θα «χαρίσει» στις τράπεζες την απαραίτητη ευελιξία, για να «καθαρίσουν» την αγορά και να κινητοποιήσουν ή να ανατάξουν το υγιές τμήμα των επιχειρήσεων.


Η κόντρα για το απόθεμα ασφαλείας 5 δισ. ευρώ

Με βάση όσα ζητούν, επίσημα ή ανεπίσημα, οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών, το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών για την ΕΤΕ, τη Eurobank, την Alpha και την Πειραιώς ξεπερνά και τα 30 δισ. ευρώ, όταν μόλις πριν από μερικές ημέρες η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος το προσδιόρισε στα 27,5 δισ. ευρώ.

Δεν είναι καθόλου βέβαιο όμως ότι τα αιτήματα των τραπεζών για αύξηση των κεφαλαιακών τους αναγκών θα ικανοποιηθούν στο ακέραιο από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Κύκλοι του ταμείου διαμηνύουν ότι το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών για τις τέσσερις τράπεζες έχει προσδιοριστεί από την ΤτΕ και δεν υπάρχουν εξελίξεις που να ανατρέπουν τον παραπάνω υπολογισμό.

Στην πραγματικότητα, με βάση τους γνωρίζοντες, πρόκειται για ένα ακόμη… παζάρι που μόλις ξεκινά, όπου οι δύο πλευρές ακολουθούν… μαξιμαλιστική τακτική. Οι τράπεζες επιδιώκουν να αυξηθούν τα κεφάλαια που θα πάρουν από το ταμείο, εξαντλώντας το απόθεμα ασφαλείας 5 δισ. ευρώ που προβλέπει η δομή της ανακεφαλαιοποίησης.


…και η εκτίμηση για τη χρυσή τομή

«Είναι προτιμότερο οι συστημικές τράπεζες να θωρακιστούν με 30 ή και με 32 δισ. ευρώ και τα παραπάνω κεφάλαια να δουλέψουν ήδη από φέτος για την οικονομία, παρά να μείνουν αδιάθετα μέχρι τις νέες αυξήσεις του 2014», σημειώνει κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος.

Το ταμείο, από την πλευρά του, επιδιώκει να διατηρήσει το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών σε λελογισμένο πλαίσιο ώστε να μην εξαντληθεί το απόθεμα ασφαλείας των 5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους ίδιους, το πιθανότερο είναι να βρεθεί η χρυσή τομή με μια μικρή αύξηση των κεφαλαιακών αναγκών για τις τέσσερις τράπεζες, ώστε ο συνολικός λογαριασμός να πλησιάσει τα 30 δισ. ευρώ, και να διατηρηθεί έτσι ένα απόθεμα ασφαλείας στο Τ.Χ.Σ. της τάξεως των 2,5 - 3 δισ. ευρώ.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v