Σεπτέμβριο θέλει την αύξηση κεφαλαίου η Εθνική

Μετά την απορρόφηση της Eurobank επιδιώκει να κάνει την ΑΜΚ η ΕΤΕ. Πιθανό να γίνει σε δυο δόσεις. Η επικαιροποίηση της μελέτης της BlackRock και οι κεφαλαιακές απαιτήσεις. Το αίτημα για παράταση στην απόφαση για ΤΤ.

Σεπτέμβριο θέλει την αύξηση κεφαλαίου η Εθνική
Το Σεπτέμβριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, καθώς η διοίκηση, σύμφωνα με πληροφορίες, επιδιώκει η ΑΜΚ να αφορά τη νέα τράπεζα που θα προκύψει από την απορρόφηση της Eurobank.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η διοίκηση του ομίλου της ΕΤΕ ζητά την επικαιροποίηση των στοιχείων της μελέτης της BlackRock με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην ελληνική αγορά και τα οποία δείχνουν ότι την κατάσταση αναφορικά με τα επισφαλή δάνεια έχει χειροτερεύσει.

Η επικαιροποίηση των στοιχείων αναμένεται να αυξήσει τις κεφαλαιακές ανάγκες της ΕΤΕ, άρα και το ποσό της ΑΜΚ (οι ανάγκες είχαν προσδιοριστεί στα 9,7 δισ. ευρώ) και δεν αποκλείεται η ΑΜΚ να γίνει σε δυο δόσεις.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν την ίδια στιγμή, ότι με βάση αυτά τα δεδομένα δεν αποκλείεται ο λογαριασμός των 27,5 δισ. ευρώ για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να αυξηθεί. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δηλώσεις στελέχους του ΤΧΣ στο Reuters προς ώρας δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι απαιτείται κάτι τέτοιο.


Το Ταμιευτήριο

Σε ότι αφορά την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, η Εθνική Τράπεζα ζήτησε την παράταση των αποφάσεων για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο μέχρι να ολοκληρωθεί η εξαγορά της Eurobank, σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή CEO, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της Παρασκευής του Euro2day.

Ζητήσαμε μια παράταση όπως επίσης και η Eurobank ώστε να μην "μπλεχτούν" οι δύο διαδικασίες, δήλωσε ο κ. Π. Χριστοδούλου, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ. Υπενθυμίζεται ότι προτάσεις για την εξαγορά του Τ.Τ. έχουν καταθέσει η Εθνική, η Eurobank, η Alpha και η Τράπεζα Αττικής.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η απάντηση αναμένεται μέχρι τις 11 Ιανουαρίου και αν το αίτημα δεν γίνει αποδεκτό από την τρόικα, τότε το υγιές κομμάτι του ΤΤ θα περάσει κατά πάσα πιθανότητα στον όμιλο της Alpha Bank.

Να σημειωθεί ότι η ανταλλαγή των μετοχών με τη Eurobank θα έχει ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο, ενώ ποσοστό έως 25% του δικτύου του νέου ομίλου θα μπορούσε να αναδιαρθρωθεί κάτι που σημαίνει ότι το δίκτυο θα μειωθεί.


Εφικτή η θετική έκπληξη το 2013

Ως ιδιαίτερα κρίσιμη χρονιά χαρακτήρισε η διοίκηση της Εθνικής το 2013 και εφόσον «προσέξουμε το στάδιο που βρισκόμαστε, τότε μπορούμε να είμαστε καλύτερα σε μερικούς μήνες. Ενδεχομένως» πρόσθεσαν, «το 2013 να μας εκπλήξει ευχάριστα, προς το τέλος του».

Το υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα στηθεί το νέο μοντέλο ανάπτυξης αλλά και η νέα Ελλάδα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα και οι μεταρρυθμίσεις. Σε ότι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Αλέξανδρος Τουρκολιάς επισήμανε ότι όταν επιτευχθεί θα επιτρέψει την επανεκκίνηση των δημοσίων επενδύσεων, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «ο μεγαλύτερος εχθρός της Ελλάδας αυτή τη στιγμή είναι η ανεργία και γι’ αυτό χρειάζεται να ενθαρρύνουμε τις παραγωγικές επενδύσεις, έτσι ώστε να τονώσουμε την απασχόληση και δη στους νέους ανθρώπους».

Στο μέτωπο της βιωσιμότητας του χρέους, υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας υπογράμμισαν ότι το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζεται με πολύ δυνατούς, παραγωγικούς και σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό είναι το ζητούμενο και για άλλες οικονομίες της Ευρώπης.


Οι καταθέσεις

Απαντώντας σε ερώτημα του euro2day, υψηλόβαθμο στέλεχος της τράπεζας τόνισε ότι εφόσον «η ελληνική οικονομία βρίσκεται «on track» και υπάρχει πολιτική σταθερότητα, τότε με βάση τις ποιο συντηρητικές και προς το χειρότερο σενάριο εκτιμήσεις το πρώτο εξάμηνο του 2013 αναμένεται να επιστρέψουν στα γκισέ καταθέσεις ύψους 4,5 – 5 δισ. ευρώ». Υπενθύμισε ότι συνολικά τους τελευταίους μήνες έχουν επιστρέψει στις τράπεζες καταθέσεις ύψους 4 – 5 δισ. ευρώ, κυρίως από «σεντούκια και συρτάρια» και ελάχιστα από το εξωτερικό. Καθοριστικό ρόλο όπως είπε, στον αγώνα της σταδιακής προσέλκυσης επενδύσεων, θα διαδραματίσει η ολοκλήρωση και της τελικής φάσης ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού κλάδου, το οποίο θα αυξήσει την αξιοπιστία του τραπεζικού κλάδου.

Ανάσα όσον αφορά τη ρευστότητα των τραπεζών θα δώσει η μεταφορά των 2/3 των εξασφαλίσεων από τον μηχανισμό ELA στην ΕΚΤ, γεγονός που θα μειώσει το κόστος από το 4% στο 2%.


ΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΤΕ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΤΟ 2013

• Δημιουργία του «Ομίλου Εθνικής».

Πρωταρχικός στόχος της Εθνικής είναι η δημιουργία και εμπέδωση ενός αξιόπιστου ισχυρού τραπεζικού ομίλου στο ευρωπαϊκό περιβάλλον. Το μέγεθος, δηλαδή η κατάταξή του στις 30 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης και η πρωτιά, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε αγορές της ΝΑ Ευρώπης, δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι ο μοχλός, ώστε ο Όμιλος Εθνικής να έχει ενεργό συμμετοχή στα τεκταινόμενα στην τραπεζική αγορά στον ευρύτερο περιφερειακό μας χώρο και αναγνώριση του ρόλου του από τις διεθνείς αγορές.

Στο σχεδιασμό αυτό, εντάσσεται, κατ’αρχήν, η εξαγορά και μετέπειτα συγχώνευση της Eurobank με την Εθνική, που θα δημιουργήσουν μία νέα τράπεζα με ενεργητικό ίσο περίπου με το συνολικό ΑΕΠ της χώρας.

Το πρώτο στάδιο της διαδικασίας, δηλαδή η ανταλλαγή μετοχών της Eurobank με μετοχές της Εθνικής, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του Φεβρουαρίου. Μετά τη χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αρχίζει η περίοδος ανταλλαγής μετοχών, με τη σχέση που έχει ανακοινωθεί, δηλαδή 100 μετοχές της Eurobank με 58 μετοχές της Εθνικής και η οποία θα διαρκέσει 5 εβδομάδες με δυνατότητα παράτασης, εφόσον απαιτηθεί, 2 ακόμη εβδομάδες.

Αυτή η δυνατότητα παρέχεται για να έχει ολοκληρωθεί η χορήγηση των αδειών που απαιτούνται, όπως οι εγκρίσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού, της Τραπέζης της Ελλάδος, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητος και της DG Com.

Αμέσως μετά την ανταλλαγή των μετοχών, η Eurobank θα καταστεί θυγατρική τράπεζα της Εθνικής και θα αρχίσουν οι διαδικασίες για τη νομική συγχώνευση των δύο τραπεζών, που εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί περί τα μέσα του έτους. Είναι ένα πολύπλοκο, από πλευράς διαδικασιών, εγχείρημα, το οποίο όμως διευκολύνεται από την ισχυρή βούληση των δύο πλευρών, δηλαδή τόσο της Εθνικής όσο και της Eurobank για επιτυχή κατάληξη, όχι μόνο σε επίπεδο θεσμικό αλλά κυρίως για επιτυχή λειτουργική ενοποίηση. Και προς τη μια κατεύθυνση, δηλαδή των θεσμικών διαδικασιών και προς την κατεύθυνση της λειτουργικής ενοποίησης, έχουν γίνει, επιτυχώς, σημαντικά βήματα.

• Ανακεφαλαιοποίηση-Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Η Εθνική επιζητά, και εκεί εστιάζεται η στρατηγική της, έναν θωρακισμένο, απόλυτα εξυγιασμένο και διεθνώς αξιόπιστο Όμιλο, που θα έχει ευχερή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, ευθύς ως εξαλειφθούν οι περιοριστικοί παράγοντες που υπάρχουν εξαιτίας της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.

Δεν αρκείται η Εθνική στην ικανοποιητική διαπίστωση της Blackrock ότι το χαρτοφυλάκιο της Εθνικής έχει επαρκείς προβλέψεις κατά το χρόνο εκπόνησης της διαγνωστικής μελέτης. Επιζητά την απόλυτη επικαιροποίηση των κεφαλαιακών της αναγκών, ώστε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στην οποία θα προχωρήσει, και με αίσθημα ευθύνης πιστεύει απόλυτα επιτυχώς, να είναι και το διαβατήριο για την επιτυχή μετάβαση στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον των αγορών.

• Ρευστότητα-Ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας.

Πρώτη προτεραιότητα της τράπεζας, σε συνδυασμό με τη δημιουργία του νέου «Ομίλου Εθνικής» και την καθολική ανακεφαλαιοποίηση, η σταδιακή εξασφάλιση ρευστότητας από τις αγορές, ώστε τύποις και ουσία να έχει ενεργό συμμετοχή στην αναπτυξιακή διαδικασία που είναι το μέσο για την ανάκτηση της πραγματικής και όχι επίπλαστης ευημερίας.

Ταυτόχρονα, ο πανίσχυρος νέος Όμιλος αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξεως των κεφαλαίων που θα επανέλθουν στο σύστημα. Πρόθεση της τράπεζας, να παρακινήσει το παραγωγικό δυναμικό της χώρας να προχωρήσει στις πρωτοβουλίες εκείνες που θα μας ωθήσουν εκτός ύφεσης, απεμπλεκόμενοι από αποτυχημένα πρότυπα του παρελθόντος που στηρίχθηκαν εξ’ολοκλήρου στην κατανάλωση.

Η τράπεζα υπογραμμίζει ότι θα παραμείνει αρωγός, πέραν από νομοθετικές πρόνοιες που ούτως ή άλλως εφαρμόζει, στη στήριξη της πελατείας της, ιδιωτών και επιχειρήσεων, που λόγω της οικονομικής συγκυρίας αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Ταυτόχρονα όμως θα επιδιώξει να είναι και ο μοχλός της ανάπτυξης. Με ισχυρή κεφαλαιακή θέση και με επαρκή, αυξανόμενη, ρευστότητα, σε συνδυασμό με πρωτοβουλίες που θα δρομολογηθούν, η ΕΤΕ σκοπεύει να ωθήσει το επιχειρείν και να κινητοποιήσει σχεδιασμούς και προγράμματα που θα συμβάλλουν στην οικονομική δραστηριότητα, στην επανάκτηση ανταγωνιστικών θέσεων στην προώθηση καινοτόμων αρχών, στη μείωση της ανεργίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v