Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με τον... αραμπά ξεπληρώνει το Δημόσιο

Τους βραδείς ρυθμούς εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της γενικής κυβέρνησης, σε αντιδιαστολή με τις ανάγκες της αγοράς για βαθιά και άμεση ανάσα ρευστότητας, δείχνουν τα στοιχεία του ΓΛΚ.

Με τον... αραμπά ξεπληρώνει το Δημόσιο
Τους βραδείς ρυθμούς εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της γενικής κυβέρνησης, σε αντιδιαστολή με τις ανάγκες της αγοράς για βαθιά και άμεση ανάσα ρευστότητας, δείχνουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που μαρτυρούν ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές παρέμειναν σχεδόν στο... ύψος τους τον Ιανουάριο, παρά την κινητοποίηση και τις μεγάλες προσδοκίες.

Όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία του ΓΛΚ, έστω και μετά από ένα μικρό... ρετούς (αφού στην αρχική ανακοίνωση οι ληξιπρόθεσμες αυξάνονταν από το Δεκέμβριο στον Ιανουάριο) οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου διαμορφώθηκαν στα τέλη Ιανουαρίου στα 8,564 δισ. ευρώ (7,921 δισ. ευρώ οι οφειλές και 643 εκατ. ευρώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων) από 8,768 δισ. στο τέλος Δεκεμβρίου.

Όλη η φασαρία περί ανάσας ρευστότητας τον Ιανουάριο, επομένως, εξαντλείται σε κάτι παραπάνω από 200 εκατ. ευρώ!

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναγνωρίζουν ότι στην εκκίνηση της διαδικασίας εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν έλειψαν οι καθυστερήσεις και παραπέμπουν στα στοιχεία που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αλλά και στις εκτιμήσεις για επιτάχυνση των πληρωμών τους επόμενους μήνες.

Τα αθροιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το ΓΛΚ από το τέλος Δεκεμβρίου έως το τέλος Φεβρουαρίου έχει εγκρίνει πληρωμές 2,3 δισ. ευρώ. Από αυτές μόνο τον Φεβρουάριο αποδεσμεύτηκε 1,3 δισ. ευρώ.

Εντός του Μαρτίου δρομολογείται η χρηματοδότηση αιτημάτων επιπλέον 1,4 δισ. ευρώ και όπως προκύπτει από τον κατάλογο του ΓΛΚ για τις... υποψήφιες πληρωμές περίπου 450 εκατ. ευρώ αφορούν οφειλές δήμων και περιφερειών, ενώ οι προμηθευτές νοσοκομείων και ΕΟΠΥΥ έχουν ελπίδες να εισπράξουν περίπου 350 εκατ. ευρώ εντός του επόμενου μήνα.

Εδώ σταματούν τα καλά νέα και αρχίζουν τα ζόρια. Τα παραπάνω ποσά αφορούν τις χρηματοδοτήσεις που έχει εγκρίνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Δε σημαίνει όμως ότι τα ποσά αυτά έχουν φτάσει στον τελικό τους προορισμό με εξόφληση των υποχρεώσεων.

Όμως, από τα 2,3 δισ. ευρώ των εγκεκριμένων χρηματοδοτήσεων μόνο το 1 δισ. ευρώ έχει διοχετευθεί στην αγορά, καθώς όπως εξηγείται αρμοδίως χρειάζεται ένα διάστημα για τις εγκρίσεις από την πλευρά των υπουργείων.

Ενδεικτικά της αρρυθμίας είναι τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η χρηματοδότηση από το ΓΛΚ σε υπουργεία και φορείς κλιμακώθηκε από τα 211 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο στα 431 εκατ. τον Ιανουάριο, στα 880 εκατ. τον Φεβρουάριο, ενώ για τον Μάρτιο εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 1,3 δισ. ευρώ.

Από την άλλη, όμως, οι πληρωμές από υπουργεία προς δικαιούχους ήταν μόλις 47 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο (κυρίως πληρωμές εφάπαξ) και 217 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, αν και εκτιμάται ότι τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο τα υπουργεία έχουν πατήσει γκάζι, δεδομένου ότι ωριμάζουν όλες οι διαδικασίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v