Ορόσημο για Ελλάδα η 12η Απριλίου

Όλα τα ανοιχτά θέματα εν όψει της έλευσης της τρόικας τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση Στουρνάρα-Σαμαρά. Στόχος να κλείσουν οι εκκρεμότητες μέχρι την έλευση της τρόικας και να εκταμιευτεί η δόση 12 Απριλίου.

Ορόσημο για Ελλάδα η 12η Απριλίου
Η 12η Απριλίου και η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup φαίνεται να είναι το νέο ορόσημο της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και τη δρομολόγηση της εκταμίευσης των επόμενων δόσεων.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκείς συσκέψεις. Μετά τη χθεσινή στο υπουργειο Οικονομικών, ο κ. Σαμαράς δέχθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου τον υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα και τον διοικητή της ΤτΕ κ. Προβόπουλο.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί αισιοδοξία ότι «όλα θα τα πετύχουμε». Αυτό σημείωσε ανώτατη κυβερνητική πηγή μετά τη χθεσινή σύσκεψη διάρκειας 4,5 ωρών στο υπουργείο Οικονομικών υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και τη συμμετοχή σύσσωμου του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

«Είχαμε συνεργασία για τρία θέματα: την εκτέλεση του προϋπολογισμού, την πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και την προετοιμασία των θεμάτων εν όψει της έλευσης της τρόικας», σημείωσε η ίδια πηγή, τονίζοντας ότι ο κ. Σαμαράς δίνει πολύ μεγάλη προσοχή στην όσο το δυνατόν ταχύτερη εκταμίευση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου προς τους ιδιώτες προκειμένου τα χρήματα αυτά να πέσουν στην πραγματική οικονομία.

Στο μέτωπο της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τα στοιχεία είσπραξης 488 εκατ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο έφεραν μια αχτίδα αισιοδοξίας αλλά την ίδια ώρα η δημιουργία 1,3 δισ. ευρώ νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών και η πτώση των εισπράξεων από ΦΠΑ και φόρους κατανάλωσης επιτείνουν τον προβληματισμό, όπως άλλωστε και η ταχύτητα απορρόφησης των επιχορηγήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Για την άμβλυνση των πιέσεων στα έσοδα το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί να θέσει το συντομότερο δυνατό σε ισχύ τις νέες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων χρεών σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες και εκτιμάται ότι με συμβιβασμό στο θέμα των δόσεων η τρόικα θα δώσει τελικά το πράσινο φως.

Μεγάλα αγκάθια στην επικείμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι το χαράτσι στα ακίνητα, όπου το επικρατέστερο σενάριο φέρει το ΕΕΤΗΔΕ να διατηρείται και φέτος, ενδεχομένως με ένα λίφτινγκ ελάφρυνσης για τους έχοντες ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία έως 2.000 ευρώ το τετραγωνικό, αν και οι τελικές αποφάσεις δεν μπορούν παρά να κλειδώσουν σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Οι κ. Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης έχουν εκφράσει ανοιχτά τις διαφωνίες τους.

Τέλος, στη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών τέθηκε όπως ήταν αναμενόμενο και το θέμα των επιπτώσεων από τις εξελίξεις στην Κύπρο στην ελληνική οικονομία. Όπως έλεγε χαρακτηριστικά στη συνέχεια κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος «είναι πολύ νωρίς να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις από τις εξελίξεις στην Κύπρο. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει μία γενικότερη αρνητική ψυχολογία, αλλά για όλη την Ευρώπη...».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v