Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Crash test για το ΤΧΣ οι αυξήσεις κεφαλαίου

Γιατί απαιτείται η συμμετοχή των ιδιωτών στις τραπεζικές ΑΜΚ ώστε να ανέλθει από 3 σε 5 δισ. το κεφαλαιακό απόθεμα. Οι αρρυθμίες στο ΤΧΣ λόγω παραιτήσεων και τι κρύβουν οι νέες αλλαγές στο καθεστώς λειτουργίας του ταμείου.

Crash test για το ΤΧΣ οι αυξήσεις κεφαλαίου
Κομβικής σημασίας θεωρείται για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά και για την αρχιτεκτονική της ανακεφαλαιοποίησης η συμμετοχή των ιδιωτών στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου της Πειραιώς, της Εθνικής και της Alpha, ενώ κρίσιμες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν σύντομα και για το μέλλον τραπεζών που βρίσκονται ήδη στο ταμείο.

Όπως είναι γνωστό, η αρχιτεκτονική της ανακεφαλαιοποίησης προβλέπει τη διατήρηση κεφαλαιακού αποθέματος ύψους 5 δισ. ευρώ, το οποίο θα παραμείνει ως εφεδρεία στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τυχόν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν ως το τέλος του 2014.

Το παραπάνω «μαξιλάρι» κεφαλαίων, όμως, έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες στα 3 δισ. ευρώ περίπου λόγω της συμμετοχής του ΤΧΣ στην ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών (περίπου 1 δισ. ευρώ) και της διάσπασης του Τ.Τ. σε good - bad bank με λήψη πρόσθετων προβλέψεων για δάνεια και απομειώσεις συμμετοχών και θυγατρικών.

Εφόσον η Πειραιώς, η Alpha και κυρίως η Εθνική επιτύχουν ελάχιστη συμμετοχή των ιδιωτών στις επικείμενες ΑΜΚ, το κεφαλαιακό απόθεμα θα επανέλθει στα επίπεδα των 5 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, αν και οι τρεις τράπεζες επιτύχουν την ελάχιστη συμμετοχή των ιδιωτών, τότε το ταμείο θα βάλει 1,6 δισ. ευρώ λιγότερα για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Η εξοικονόμηση κεφαλαίων για το ΤΧΣ μπορεί να φθάσει και στα 2,4 δισ. ευρώ εφόσον οι συστημικές τράπεζες πιάσουν τα μέγιστα ποσά που ζητούν από τους ιδιώτες.

Η Πειραιώς έχει ήδη εξασφαλίσει δεσμεύσεις συμμετοχής στην ΑΜΚ από την BCP και τη Millennium ύψους 570 εκατ. ευρώ και κινείται δραστήρια στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για να βρει επιπρόσθετα κεφάλαια 170 εκατ. ευρώ. Αν συγκεντρώσει από ιδιώτες επενδυτές 733 εκατ. ευρώ, τότε θα καλύψει το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών (7,33 δισ. ευρώ) μέσω ΑΜΚ και δεν θα προχωρήσει στην έκδοση CoCos.

Αντίστοιχα, με βάση πληροφορίες, η Alpha έχει ήδη καλύψει, σύμφωνα με δεσμεύσεις ιδιωτών, το ελάχιστο ποσό συμμετοχής τους (257,1 εκατ.) και κινείται για την εξασφάλιση 457,1 εκατ. ευρώ, ώστε να καλύψει, με τη σειρά της, το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών (4,57 δισ. ευρώ) μέσω αύξησης κεφαλαίου.

Το ύψος των ιδιωτικών κεφαλαίων που μπορεί να εξασφαλίσει η Alpha ενδέχεται να φθάσει έως και στα 550 εκατ. ευρώ, ήτοι το 12% της ΑΜΚ.

Η Εθνική επιδιώκει κατ' αρχάς να συγκεντρώσει δεσμεύσεις για το κατώφλι της επιτυχούς αύξησης με τη συμμετοχή ιδιωτών, που είναι τα 800 εκατ. ευρώ. Στόχος της παραμένει βέβαια να επιτευχθεί και ευρεία συμμετοχή μικροεπενδυτών ώστε να συγκεντρώσει τελικώς 975 εκατ. ευρώ και να μη χρειαστεί να εκδώσει CoCos. Η μέγιστη συμμετοχή των ιδιωτών στην ΑΜΚ μπορεί να ανέλθει έως και το 1,17 δισ. ευρώ (το 12% της ΑΜΚ των 9,75 δισ. ευρώ).


Έρχονται αλλαγές στον αριθμό των μελών του ΤΧΣ

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε προχθες επιδιώκει να διασφαλίσει ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι ανεξάρτητο από τον δημόσιο τομέα.
Παρότι ο ιδρυτικός νόμος για το ταμείο ορίζει ξεκάθαρα την ανεξαρτησία του από το Δημόσιο, υπήρξαν σημεία που έφεραν σύγχυση.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, όπως πληροφορούμαστε, το ταμείο να κινδυνεύει να υπαχθεί, για παράδειγμα, στις διατάξεις που διέπουν τις προμήθειες του Δημοσίου. Να υποχρεώνεται, δηλαδή, να διενεργεί διαγωνισμό για την κάθε υπηρεσία που ζητά ή για οποιοδήποτε προϊόν που προμηθεύεται (π.χ. γραφική ύλη).

Για να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία του ψηφίστηκε η αύξηση των μελών του γενικού συμβουλίου από πέντε σε επτά, εκ των οποίων τα πέντε, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του ΤΧΣ, θα επιλέγονται μέσω της διαδικασίας αξιολόγησης.

Τα υπόλοιπα δύο θα ορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος όπως σήμερα. Για την εκτελεστική επιτροπή δεν προβλέπονται αλλαγές.

Υπενθυμίζεται ότι παραμένουν κενές οι θέσεις του προέδρου του ΤΧΣ, μετά την παραίτηση του Ολλανδού Paul Koster, αλλά και αυτήν του εκπροσώπου του ΥΠΟΙΚ, καθώς δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ για την αποχώρηση του κ. Μέργου από τη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου.


Προβλήματα εύρυθμης λειτουργίας

Οι χηρεύουσες θέσεις στο γενικό συμβούλιο επιτείνουν τις δυσκολίες λειτουργίας του ταμείου, το οποίο πρέπει να συνεδριάσει σύντομα προκειμένου να ορίσει νέα μέλη διοικητικού συμβουλίου στη Eurobank, της οποίας η γενική συνέλευση θα αποφασίσει σήμερα την πλήρη ανακεφαλαιοποίησή της από το ΤΧΣ.

Παρά την προσπάθεια πάντως που καταβάλλεται, είναι πιθανόν να μην υπάρξει η αναγκαία απαρτία και η συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου να μεταφερθεί για μετά το Πάσχα.

Παράγοντες της αγοράς δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την έκταση των καθυστερήσεων, την ώρα που απαιτούνται γρήγορες και ρηξικέλευθες αποφάσεις για την αναδιάρθρωση της Eurobank και την ενδεχόμενη απορρόφηση από την τράπεζα του νέου Τ.Τ. και της νέας Proton, ώστε να επιδιωχθεί εν συνεχεία η ιδιωτικοποίησή της με διάθεση μέρους των μετοχών που κατέχει το ταμείο.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v