Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΣΥΕ: Συντηρείται η ”ψαλίδα” στο εμπορικό έλλειμμα

Σε τριπλάσιο επίπεδο έναντι της αξίας των εξαγωγών ανήλθε η αξία των εισαγωγών το Φεβρουάριο. Στοιχεία της ΕΣΥΕ για τις εμπορευματικές συναλλαγές δείχνουν ότι η αξία των εξαγωγών κατέγραψε αύξηση 13,2% και των εισαγωγών 12,4%.

ΕΣΥΕ: Συντηρείται η ”ψαλίδα” στο εμπορικό έλλειμμα
Σε τριπλάσιο επίπεδο έναντι της αξίας των εξαγωγών ανήλθε η αξία των εισαγωγών το Φεβρουάριο, συντηρώντας την ”ψαλίδα” στο εμπορικό έλλειμμα. Στοιχεία της ΕΣΥΕ για τις εμπορευματικές συναλλαγές δείχνουν ότι η αξία των εξαγωγών με αύξηση 13,2% ανήλθε σε 1,218 δισ. ευρώ έναντι 3,689 δισ. ευρώ των εισαγωγών (αύξηση 12,4%).

Εκρηκτική είναι επιμέρους η αύξηση των εισαγωγών από τρίτες χώρες. Το Φεβρουάριο διογκώθηκαν κατά 32,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα φτάνοντας τα 1,756 δισ. ευρώ, την ώρα που οι εισαγωγές από την Ε.Ε κατέγραφαν μείωση 1,1% (ανήλθαν σε 1,932 δισ. ευρώ).

Μηχανήματα και υλικά μεταφορών συνθέτουν το μεγαλύτερο όγκο των εισαγωγών (610 εκατ. ευρώ η αξία τους από χώρες της Ε.Ε και 408 εκατ. ευρώ από τρίτες χώρες) και ακολουθούν όσον αφορά την Ε.Ε. χημικά προϊόντα (374 εκατ. ευρώ) και βιομηχανικά είδη (299 εκατ. ευρώ), ενώ από τρίτες χώρες στη σειρά κατάταξης προηγούνται οι εισαγωγές ορυκτών καυσίμων και λιπαντικών (748 εκατ. ευρώ).

Στο μέτωπο των εξαγωγών προς χώρες της Ε.Ε. η Ελλάδα εξήγαγε το Φεβρουάριο τρόφιμα και ζωντανά ζώα αξίας (115,5 εκατ. ευρώ), βιομηχανικά είδη ταξινομημένα κατά πρώτη ύλη (115,5 εκατ. ευρώ) και διάφορα βιομηχανικά είδη (113,1 εκατ. ευρώ).

Συνολικά οι ελληνικές εξαγωγές κατέγραψαν αύξηση 24,1% προς τρίτες χώρες (από τα 464 εκατ. ευρώ στα 576 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο), ενώ κατά 5% αυξήθηκε η αξία των εξαγωγών προς χώρες της Ε.Ε. (η αξία τους στα 642 εκατ. ευρώ).

Έλενα Λάσκαρη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο