Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εγκύκλιος Μπέζα για την μεταβίβαση ακινήτων

Το αργότερο εντός πέντε ημερών από την υποβολή της ειδικής δήλωσης ΦΠΑ κατά τη μεταβίβαση ακινήτων, θα πρέπει να ελέγχουν οι προϊστάμενοι των εφοριών τα στοιχεία της δήλωσης που αφορούν στο τίμημα μεταβίβασης ώστε να εισπράττονται οι αναλογούντες φόροι.

Εγκύκλιος Μπέζα για την μεταβίβαση ακινήτων
Το αργότερο εντός πέντε ημερών από την υποβολή της ειδικής δήλωσης ΦΠΑ κατά τη μεταβίβαση ακινήτων, θα πρέπει να ελέγχουν οι προϊστάμενοι των εφοριών τα στοιχεία της δήλωσης που αφορούν στο τίμημα μεταβίβασης ώστε να εισπράττονται οι αναλογούντες φόροι.

Αυτό προκύπτει από εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών Αντώνη Μπέζα η οποία εστάλη στις εφορίες και στην οποία περιγράφεται ο τρόπος και η διαδικασία ελέγχου της δήλωσης μεταβίβασης ακινήτου που υποβάλλεται ως ειδική δήλωση Φ.Π.Α. και αφορά παράδοση ακινήτων.

Με την εγκύκλιο καλούνται οι προϊστάμενοι των εφοριών να ελέγχουν άμεσα, με την καταχώρησή της στο Βιβλίο Καταχώρησης Ειδικών Δηλώσεων ΦΠΑ, τη δήλωση, ως προς το τίμημα του μεταβιβαζομένου ακινήτου που δηλώνεται από τον υποκείμενο στο φόρο.

Ορίζεται ότι μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, εφόσον η άμεση διενέργεια του ελέγχου είναι δυσχερής, μπορεί ο έλεγχος αυτός να διενεργείται και να ολοκληρώνεται το αργότερο εντός πέντε εργάσιμων για τις Δ.Ο.Υ. ημερών από την ημέρα καταχώρησης της δήλωσης.

Κατά τον έλεγχο της δήλωσης εξετάζεται αν το δηλούμενο από τον υποκείμενο στο φόρο τίμημα του μεταβιβαζόμενου ακινήτου είναι μικρότερο είτε από την αξία αυτού που λαμβάνεται υπόψη στη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων είτε από το δηλούμενο προϋπολογιστικό κόστος του ίδιου ακινήτου αν πρόκειται για ακίνητο οικοδομής που δεν έχει αποπερατωθεί ή το δηλούμενο απολογιστικό κόστος του εν λόγω ακινήτου αν πρόκειται για ακίνητο οικοδομής που έχει αποπερατωθεί.

Ο έλεγχος στις περιπτώσεις αυτές αρκείται στην επιβεβαίωση του ορθού υπολογισμού της αξίας που λαμβάνεται υπόψη στη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων καθώς και στην επιβεβαίωση της ορθότητας του δηλούμενου με τη δήλωση απολογιστικού ή προϋπολογιστικού κόστους, κατά περίπτωση, με βάση τα προβλεπόμενα ειδικά έντυπα απεικόνισης του απολογιστικού ή προϋπολογιστικού κόστους, και στην περαιτέρω σύγκριση των ως άνω αξιών με το δηλούμενο τίμημα.

Ο έλεγχος θεωρείται ότι ολοκληρώνεται ύστερα και από την καταβολή των κατά περίπτωση ποσών φόρου.

Σε περίπτωση που ο υποκείμενος στο φόρο δεν αποδέχεται την αξία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου που αναγράφεται επί της καταχωρηθείσας δήλωσης μπορεί να ζητήσει με αίτησή του προς το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών (Σ.Ο.Ε.) εκτίμηση της αξίας του μεταβιβαζόμενου ακινήτου από το Σώμα αυτό, η κρίση του οποίου είναι δεσμευτική για τον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. (σχετικές πληροφορίες βρίσκονται στο δικτυακό τόπο http://www.soe.gr/).

Εφόσον ο υποκείμενος στο φόρο αποδέχεται την κατά την εκτίμηση του Σ.Ο.Ε. αξία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου, ο φόρος που αναλογεί καταβάλλεται εφάπαξ.

Η καταβολή των ανωτέρω ποσών φόρων δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί πέραν του ενός μηνός από την ημερομηνία της έκθεσης εκτίμησης του μεταβιβαζόμενου ακινήτου του Σ.Ο.Ε.

Συνεπώς, ο υποκείμενος στο φόρο, προκειμένου να συνεχισθεί η διαδικασία ολοκλήρωσης της μεταβίβασης του ακινήτου, πρέπει το αργότερο εντός μηνός από την ημερομηνία της παραπάνω έκθεσης να καταβάλει τα ανωτέρω ποσά φόρων, διαφορετικά, αν η εν λόγω καταβολή δεν πραγματοποιηθεί εντός της ανωτέρω προθεσμίας, η ήδη κατατεθείσα και καταχωρηθείσα δήλωση, για την οποία παρήλθε η προθεσμία αυτή, δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα.

Ελ. Λ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο