Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Ζητά πίστωση χρόνου από τη βιομηχανία

Οι κλωστοϋφαντουργοί έθεσαν επί τάπητος μια σειρά σοβαρών προβλημάτων που απειλούν τόσο τον κλάδο, όσο και ολόκληρη τη βιομηχανία. Τι απάντησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς.

Κυβέρνηση: Ζητά πίστωση χρόνου από τη βιομηχανία

«Υπομονή και θα έρθουν καλύτερες μέρες. Η χώρα δεν βρίσκεται σήμερα στην περιοχή της λογικής, αλλά στην περιοχή της ανάγκης», απάντησε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς στα μέλη του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών (ΣΕΒΚ), συμπληρώνοντας πως τα πράγματα βελτιώνονται και πως πολύ περισσότερα θα γίνουν για την ελληνική βιομηχανία όσο περισσότερο σταθεροποιούνται τα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Οι κλωστοϋφαντουργοί έθεσαν επί τάπητος μια σειρά σοβαρών προβλημάτων που απειλούν τόσο τον κλάδο, όσο και ολόκληρη τη βιομηχανία.

Ειδικότερα, μεταξύ των θεμάτων που έθεσε ο πρόεδρος του ΣΕΒΚ Ελευθέριος Κούρταλης ήταν η άμεση αντιμετώπιση της έλλειψης ρευστότητας, ο αποτελεσματικός έλεγχος του παραεμπορίου και των παράνομων εισαγωγών, η ενεργοποίηση των κρατικών προμηθειών προς όφελος του εγχώριου κλωστοϋφαντουργικού κλάδου, η επέκταση του ωραρίου των τελωνείων, η άμεση επιστροφή του ΦΠΑ στους εξαγωγείς, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών στον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ και η άμεση μείωση του κόστους ενέργειας.

Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του κ. Απόστολου Δοντά (Επίλεκτος) πως η ελληνική κλωστοϋφαντουργία δεν έχει πρόβλημα εύρεσης πελατών, ούτε πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, αλλά απειλείται άμεσα η βιωσιμότητά της από τις υπέρμετρες φορολογικές και λοιπές επιβαρύνσεις, που δεν έχουν οι ανταγωνιστές της στο εξωτερικό.

Από την πλευρά του, ο κ. Σκορδάς εξέφρασε την κατανόησή του για τα προβλήματα του κλάδου, ζήτησε πίστωση χρόνου και κατέληξε στο ότι θα γίνονται τόσο περισσότερα πράγματα όσο περισσότερο προχωρούν οι διαρθρωτικές αλλαγές που επιχειρεί η κυβέρνηση και όσο πιο πολύ σταθεροποιούνται τα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Μεταξύ των θεμάτων στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Σκορδάς ήταν:

Το ζήτημα της χρηματοδότησης: Υποστήριξε πως η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών βρίσκεται στο τελευταίο της στάδιο και «σίγουρα σε εύλογο διάστημα η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί».Σ ε ό,τι αφορά τη δυνατότητα κλαδικών ενισχύσεων, αυτό μπορεί να γίνει μέσα από τη σχεδιαζόμενη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για στήριξη τομέων που έχουν πληγεί, όπως η κλωστοϋφαντουργία και η ναυπηγική, κάτι τέτοιο όμως απαιτεί χρόνο.Ως προς το κόστος ενέργειας και το φορολογικό, η κυβέρνηση δεν μπορεί να συζητήσει μείωση επιβαρύνσεων με την τρόικα αν πρώτα δεν έχει επιβεβαιωθεί το πέρασμα σε πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα.

Οι κρατικές προμήθειες: το σύστημα μετατρέπεται σε ηλεκτρονικό. Υπάρχουν δεσμεύσεις της Ελλάδας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο συζητείται στην Ε.Ε. με τον κοινοτικό επίτροπο το σενάριο της πριμοδότησης μέσω των κρατικών προμηθειών. Το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί συνολικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.Οι υποχρεώσεις του κράτους υπολογίζεται πως έως τα τέλη του έτους θα έχουν εξοφληθεί κατά 80%.

Αλλαγές και στο βαμβάκι

Επίσης, κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση του ΣΕΒΚ, αξιοσημείωτες ήταν οι αναφορές του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμου Χαρακόπουλου:

Πρώτον, για πρόθεση θεσμοθέτησης επίσημου κρατικού πιστοποιητικού τυποποίησης και ταξινόμησης βάμβακος, προκειμένου να αναβαθμιστεί το ελληνικό προϊόν στις ξένες αγορές.

Δεύτερον, για συνέχιση της στήριξης της ποιοτικής παραγωγής βάμβακος και μέσα από το επόμενο πρόγραμμα κοινοτικής αγροτικής παραγωγής.

Και τρίτον, εξετάζεται κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για τη σύνδεση της πρωτογενούς και της δευτερογενούς παραγωγής (εκκοκκιστήρια, νηματουργίες) στο βαμβάκι. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v