Φόρος ακινήτων: Ποιοι «καίγονται» από το νέο σχέδιο

Η νέα πρόταση για φορολόγηση και πώς θα επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες. H κατάργηση του αφορολόγητου και οι αγρότες. Πώς θα φορολογηθεί το κάθε ακίνητο. Έρχεται και έξτρα «χαράτσι» για τους ημιυπαίθριους. Πίνακες.

Φόρος ακινήτων: Ποιοι «καίγονται» από το νέο σχέδιο

Φόρο σε όλα ανεξαιρέτως τα ακίνητα προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Θα είναι μόνιμος από το 2014 και μετά, ενώ οι εξαιρέσεις θα είναι ελάχιστες έως και καθόλου.

Η πρόταση του υπουργείου φέρνει πλήρη ανατροπή στα έως τώρα σενάρια, αφού η φορολογία θα γίνεται με βάση το ακίνητο και το τετραγωνικό στα εντός σχεδίου ακίνητα και όχι με βάση τη συνολική περιουσία των φορολογουμένων. Στα εκτός σχεδίου η φορολόγηση θα γίνεται με το στρέμμα.

Έτσι κάθε ακίνητο θα έχει τη δική του φορολογική ταυτότητα. Με βάση τα χαρακτηριστικά του (είδος, τοποθεσία, εμπορικότητα, οικοδομησιμότητα, παλαιότητα και άλλα) θα προσδιορίζεται το ύψος του φόρου.

Δεν θα υπάρχει αφορολόγητο όριο, δεν εξαιρούνται οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ενώ θα θεσπιστούν μόνο ειδικές εξαιρέσεις ή πολύ χαμηλοί συντελεστές για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως άνεργοι, ανάπηροι, πολύτεκνοι και φτωχά νοικοκυριά.

Πώς θα φορολογηθούν τα ακίνητα

- Για τα εντός σχεδίου κτίσματα και οικόπεδα ο φόρος θα υπολογίζεται με βάση το τετραγωνικό μέτρο, θα ξεκινά από 1,8 - 2 ευρώ ανά τ.μ. και με την εφαρμογή κλίμακας με 33 συντελεστές και ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ακινήτου θα υπερβαίνει τα 20 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και μπορεί να φθάνει τα 35 ευρώ.

- Ο νέος φόρος θα επιβληθεί σε όλες ανεξαιρέτως τις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης. Θα υπολογίζεται με βάση το στρέμμα. Θα ξεκινά από 1-2 ευρώ το στρέμμα και ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του ακινήτου θα μπορεί να φθάνει ακόμη και τα 70 ευρώ το στρέμμα.

Από την άλλη πλευρά, καταργούνται οι απαλλαγές που ισχύουν σήμερα για μισθωμένα ακίνητα του Δημοσίου, δημοτικές επιχειρήσεις, Νομικά Πρόσωπα, ακίνητα με γεωργική, κτηνοτροφική, βιοτεχνική και βιομηχανική χρήση κοινωφελή ιδρύματα, αθλητικά σωματεία, ομοσπονδίες.

Ο νέος Ενιαίος Φόρος θα είναι, πρακτικά, κάτι αντίστοιχο του «χαρατσιού»

 

Τα νέα δεδομένα

ΕΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΚΙΝΗΤΑ

 

- Ο φόρος θα ξεκινά από 1,8-2€/τ.μ.

- Θα αυξάνεται ο φόρος με βάση  χαρακτηριστικά του ακινήτου όπως:

α) Τιμή ζώνης

β) Ο όροφος ή αν έχει πρόσοψη

γ) Ο συντελεστής εμπορικότητας

δ) Το εάν είναι μισθωμένο

ε) Απόσταση από τη θάλασσα

στ) Αν βρίσκεται σε τουριστική περιοχή

Σημ.: Δεν προβλέπεται αφορολόγητο. Θα υπάρχουν εξαιρέσεις για ευπαθείς ομάδες

 

ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΚΙΝΗΤΑ

 

- Επιβολή φόρου ανά στρέμμα

- Θα ξεκινά από 1 ή 2 ευρώ/στρέμμα

- Θα ξεπερνά τα 30 ευρώ/στρέμμα

Θα φορολογείται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του αγροτεμαχίου (γεωγραφική θέση, χέρσο ή μη, καλλιεργούμενο κ.ά.)

Σημ.: Για τους αγρότες θα προβλέπεται να πληρώσουν 1 ή 2 ευρώ ανά στρέμμα για την ιδιοκτησία τους.

 

 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Ακίνητο 100 τ.μ. στην Ηλιούπολη 10 ετών (αντ. αξία 150.000€)

ΣΗΜΕΡΑ Χαράτσι: 732 ευρώ

ΝΕΟΣ ΦΟΡΟΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ

ΑΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ με 4-6€/τ.μ.: 400-600 ευρώ

 

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ 300τ.μ. στην Κηφισιά 4 ετών (Αντ. Αξίας 1.200.000 εκατ. ευρώ), 10 στρέμματα σε παραλία της Μυκόνου και εξοχικό 200 τ.μ. στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης 10 ετών (600.000 ευρώ)

ΣΗΜΕΡΑ ΧΑΡΑΤΣΙ: 6.500 ευρώ

ΜΕ ΝΕΟ ΦΟΡΟ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ: 8.000-10.000 ευρώ

Χαράτσι και για όσους τακτοποίησαν τους ημιυπαίθριους

Φόρους και χαράτσια θα κληθούν να πληρώσουν φέτος πάνω από 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι προχώρησαν είτε στην τακτοποίηση ημιυπαίθριων χώρων, είτε στην τακτοποίηση αυθαιρέτων και νόμιζαν ότι είχαν κλείσει τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Φέτος θα κληθούν να δηλώσουν υποχρεωτικά τα τετραγωνικά μετρά που «τακτοποίησαν» στο ηλεκτρονικό έντυπο Ε9. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που νόμιζαν ότι με την πληρωμή του προστίμου εξαντλήθηκε και η φορολογική υποχρέωση για τα ακίνητα που τακτοποίησαν καλούνται τώρα να δηλώσουν στην εφορία ότι έχουν μεγαλύτερο ακίνητο προς φορολόγηση.

Τι παραπάνω θα πληρώσουν όσοι τακτοποίησαν τους ημιυπαίθριους:

 - Τον ΦΑΠ του 2012 και του 2013.

 - Το τέλος ακίνητης περιουσίας.

 - Τον ενιαίο φόρο ακινήτων που έρχεται το 2014.

Επίσης, όσοι τακτοποίησαν κάποιο ακίνητο θα κληθούν να πληρώσουν τσουχτερά δημοτικά τέλη και μεγαλύτερα χαράτσια στην εφορία. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών θα έχει και πληρέστερα στοιχεία για να επιβάλει το 2014 τον νέο φόρο που σχεδιάζεται για τα ακίνητα. Οι τακτοποιημένοι χώροι θα ενταχθούν στο έντυπο Ε9 και θα θεωρούνται κύριοι χώροι της κατοικίας και οι φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με σημαντική φορολογική επιβάρυνση.

Η διαφορά στη φορολόγηση θα είναι μεγάλη. Για παράδειγμα, ένα διαμέρισμα με κύριο χώρο βάσει συμβολαίου 85 τ.μ. και τακτοποιημένους χώρους 40 τ.μ. θα δηλωθεί στο Ε9 ως κατοικία με κύριους χώρους 125 τ.μ. και όχι ως επιφάνεια 85 τ.μ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v