Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με υπουργική απόφαση λουκέτα σε ΔΕΚΟ

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δίνει το δικαίωμα στους εποπτεύοντες υπουργούς να προχωρήσουν σε κλείσιμο ή συγχώνευση φορέων. Στο επίκεντρο η ΕΡΤ. Αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στο λουκέτο. Τι ζητούν. Ανακοινώσεις για το θέμα ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Με υπουργική απόφαση λουκέτα σε ΔΕΚΟ

Δημοσιεύτηκε πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία θα δίνεται το δικαίωμα σε κάθε υπουργό να μπορεί με υπουργική απόφαση να κλείσει ΔΕΚΟ που είναι στην αρμοδιότητά του. Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για την αναδιάρθρωση της ΕΡΤ με σενάρια να κάνουν λόγο για αναστολή λειτουργίας για ορισμένους μήνες.

Μετά τη δημοσιοποίηση της νομοθετικής πράξης οι δημοσιογράφοι της δημόσιας τηλεόρασης διέκοψαν την στάση εργασίας που είχαν κηρύξει και έβγαλαν δελτίο ειδήσεων μεταφέροντας τις αντιδράσεις των κομμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ όσο και με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ και ενημέρωσε για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη συγκεκριμένη πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Οι δύο εταίροι της τρικομματικής κυβέρνησης έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο σε πιθανό λουκέτο στην ΕΡΤ. Αναμένονται ανακοινώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης ενώ στο ραδιοτηλεοπτικό μέγαρο της Μεσογείων συγκεντρώνεται κόσμος.

Στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου αναφέρεται:

α) σε περίπτωση κατάργησης του φορέα, όπως και τυχόν θυγατρικών του, καθορίζεται η διακοπή της λειτουργίας του καθώς και των τυχόν θυγατρικών του, ως και ο χρόνος αυτής, η τύχη της περιουσίας του καταργούμενου νομικού προσώπου, όπως και των τυχόν θυγατρικών του, ρυθμίζονται όλα τα θέματα της διαδοχής των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών τους, όπως και η τύχη των εκκρεμών δικών, της αυτοδίκαιης λύσης των πάσης φύσεως εργασιακών σχέσεων και των συμβάσεων έργου, της αυτοδίκαιης λήξης όλων των αποσπάσεων προσωπικού καθώς και κάθε σχετικό με αυτά θέμα, της αυτοδίκαιης λήξης της θητείας των οργάνων διοίκησης, των διαδικασιών και οργάνων που απαιτούνται για τη διαδοχή καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια,

β) σε περίπτωση συγχώνευσης του φορέα, καθορίζεται η διακοπή της λειτουργίας και η τύχη της περιουσίας του συγχωνευόμενου προσώπου, ρυθμίζονται τα θέματα των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών του, της ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και κάθε σχετικό με αυτήν θέμα, της αυτοδίκαιης λήξης της θητείας των οργάνων διοίκησης, των διαδικασιών και οργάνων για τη συγχώνευση, το καταστατικό ή ο οργανισμός που το διέπει και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και του κατά περίπτωση εποπτεύοντος τον καταργούμενο ή συγχωνευόμενο φορέα, καθορίζονται τα θέματα που αφορούν τη διαφύλαξη της περιουσίας των καταργούμενων ή συγχωνευόμενων φορέων, οι σχετικές διαδικασίες και όργανα και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

Εν τω μεταξύ, τόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά αντέδρασαν έντονα. Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση εξέφρασε την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς και στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και τους καλεί να ορθώσουν ανάστημα και να συντονίσουν την πάλη τους με όλους τους εργαζόμενους.

ΔΗΜΑΡ: Εξορθολογισμός  της λειτουργίας

Ανακοίνωση για το θέμα της ΕΡΤ εξέδωσε η Δημοκρατική Αριστερά. Σε αυτήν η Αγίου Κωνσταντίνου εκφράζει την αντίθεσή της στο φημολογούμενο σχέδιο που μιλά για αναστολή της λειτουργίας της ΕΡΤ και για επαναλειτουργία της μετά από «κάποιο» χρονικό διάστημα. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Δεν νοείται σύγχρονη χώρα και δη ευρωπαϊκή η οποία -έστω και για μία ώρα- να μη διαθέτει Δημόσια Τηλεόραση.

Η Δημοκρατική Αριστερά διαφωνεί ριζικά και είναι αντίθετη με την αναστολή της λειτουργίας της ΕΡΤ και επαναλειτουργίας της μετά από «κάποιο» χρονικό διάστημα. Τα γνωστά προβλήματα της ΕΡΤ είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολουθήθηκαν δεκαετίες τώρα και δεν έχουν καμία σχέση με το μνημόνιο και τις δανειακές συμβάσεις της χώρας.

Η ενδεχόμενη αναστολή λειτουργίας της ΕΡΤ υποδηλώνει με το χειρότερο τρόπο τη μετάθεση, αλλά και την επικρότηση τελικώς της αδυναμίας και των αντιστάσεων που συνεχίζουν να υπάρχουν απέναντι στις μεταρρυθμίσεις.

Είναι σαφές ότι είναι αναγκαίος ο εξορθολογισμός και η αναδιοργάνωση της ΕΡΤ. Εξορθολογισμός, ο οποίος όμως δεν είναι δυνατόν να επιχειρείται πρόχειρα και χωρίς κανένα σχέδιο.

Το ίδιο αναγκαία είναι και η ριζική αποκοπή της Δημόσιας Τηλεόρασης από τις εκάστοτε κυβερνητικές επιθυμίες και σκοπιμότητες, τα ποικίλα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, καθώς και από τις πελατειακές σχέσεις παντός τύπου.

Όσον αφορά τον εξορθολογισμό και την αναδιοργάνωση της ΕΡΤ, η Δημοκρατική Αριστερά ζητά την άμεση συγκρότηση επιτροπής κοινής αποδοχής από εμπειρογνώμονες και πρόσωπα κύρους με στόχο εντός τριών μηνών να υποβάλει στο Κοινοβούλιο επιχειρησιακό σχέδιο για μια σύγχρονη Δημόσια Τηλεόραση.

Στο ενδιάμεσο διάστημα η ΕΡΤ δεν μπορεί παρά να λειτουργεί».

ΠΑΣΟΚ: Δεν μπορούμε να λειτουργούμε με τετελεσμένα

Αναφερόμενο στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ήδη δημοσιεύτηκε -χωρίς τις υπογραφές όλων των μελών του υπουργικού συμβουλίου- και στις εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί για την ΕΡΤ, το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

1. Μια κυβέρνηση τρικομματικής συνεργασίας δεν μπορεί να λειτουργεί με μονομερείς ενέργειες και τετελεσμένα. Η ύπαρξη της κυβέρνησης αυτής είναι εθνική ανάγκη. Αυτή μπορεί να υπηρετηθεί μόνο με ολοκληρωμένο προγραμματικό πλαίσιο και σαφείς κανόνες λειτουργίας της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Μείζονος σημασίας θέματα πρέπει έγκαιρα να συζητούνται και να αποφασίζονται στο επίπεδο των αρχηγών των τριών κομμάτων.

2. Η μεταρρύθμιση στο κράτος και ιδίως στη δημόσια διοίκηση δεν πρέπει να οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Παρότι έχει συμφωνηθεί, εδώ και εβδομάδες, συγκεκριμένο πλαίσιο ενεργειών μεταξύ των τριών αρχηγών, αυτό δεν έχει εφαρμοστεί. Το αποτέλεσμα είναι να μην έχει επιτευχθεί μείωση του προσωπικού κατά 2.000 άτομα σε πρώτη φάση κι έτσι η χώρα πράγματι τελεί υπό την πίεση της καταβολής της δόσης. Τέτοιες πιέσεις έχουμε ζήσει πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν και βρήκαμε λύση. Πρέπει η χώρα να είναι διεθνώς αξιόπιστη, αλλά αυτό πρέπει να γίνεται κατά τρόπο δίκαιο, διαφανή, αξιοκρατικό και αποτελεσματικό.

3. Η ΕΡΤ πρέπει να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό, δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, με ριζικές αλλαγές στη δομή της και αξιολόγηση του προσωπικού της. Ζητούμε συνεπώς να παρουσιαστεί και να εφαρμοστεί το ταχύτερο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, με σεβασμό στους πολίτες που καταβάλλουν το ανταποδοτικό τέλος, το οποίο έτσι μπορεί να μειωθεί. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει ξαφνικά, απροετοίμαστα, με άμεση διακοπή της λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και απόλυση όλου του προσωπικού της, χωρίς καμία αξιολόγηση, επειδή οι 2.000 θέσεις δεν έγινε εφικτό να βρεθούν εγκαίρως, με σοβαρές διαδικασίες, στη δημόσια διοίκηση. Κινήσεις επί δικαίων και αδίκων δεν αποδίδουν.

 

* Δείτε την πράξη νομοθετικού περιεχομένου στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο