Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινητή:Ζητούν μείωση φόρων σε συνδυαστικά πακέτα

Η χώρα μας βρίσκεται στην 1η θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ και στην 4η παγκοσμίως σε ό,τι αφορά την αναλογία φόρων ως προ το συνολικό κόστος χρήσης κινητών. Τι ζητούν οι εταιρείες για να συνεχιστούν οι επενδύσεις.

  • Της Μάρως Τσαντήλα
Κινητή:Ζητούν μείωση φόρων σε συνδυαστικά πακέτα
Την κατάργηση σε βάθος τριετίας του ειδικού τέλους στα συνδυαστικά πακέτα φωνής και δεδομένων ζητούν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας από την κυβέρνηση θεωρώντας την κίνηση αυτή απαραίτητη προκειμένου να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες του κλάδου, ώστε αυτός να αποτελέσει, όπως και κατά το πρόσφατο παρελθόν, όχημα για την ανάκαμψη και την καινοτομία.

Πέρα όμως από τα συνδυαστικά πακέτα οι εταιρείες κινητής τηλεφωνία ζητούν συνολικά ελάφρυνση της φορολογικής επιβάρυνσης των χρηστών προκειμένου ο κλάδος να μπορέσει να συνεισφέρει αυτά που μπορεί στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, καθώς εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτόν το κράτος έχει περισσότερα να κερδίσει αφού ήδη τα έσοδα από την φορολόγηση βαίνουν μειούμενα λόγω μείωσης της χρήσης.

Η χώρας μας βρίσκεται στην 1η θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ και στην 4η παγκοσμίως σε ό,τι αφορά την αναλογία φόρων ως προ το συνολικό κόστος χρήσης κινητών με αναλογία 30,4% την ώρα που ο παγκόσμιος μέσος όρος ανέρχεται στο 18,1%.

Πάντως έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι από στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας προκύπτει ότι το 2009, χρονιά κατά την οποία τον Αύγουστο αποφασίστηκε η αύξηση του ειδικού τέλους, τα έσοδα του Δημοσίου από το ειδικό τέλος ήταν 274 εκατομμύρια ευρώ ενώ το 2012 βρέθηκαν χαμηλότερα από το ύψος αυτό στα 286 εκατ. ευρώ.

Μεγάλη η σημασία της κινητής τηλεφωνίας για επιχειρήσεις και πολίτες

Η σημασία της κινητής τηλεφωνίας δεν είναι μεγάλη μόνο για τα κρατικά έσοδα αλλά και για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Τη μεγάλη σημασία της κινητής τηλεφωνίας για τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και την κοινωνία καταδεικνύει έρευνα της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), η οποία διεξήχθη με αφορμή την συμπλήρωση των 20 χρόνων κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα. Στην έρευνα που διεξήγαγε η QED το 90% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν δήλωσαν ότι η κινητή τηλεφωνία είναι σημαντική για την λειτουργία τους ενώ το 80% αυτών δήλωσαν ότι κάνουν συστηματική χρήση στην ενδοεταιρική επικοινωνία με τους πελάτες τους.

Κατά κύριο λόγο οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν την κινητή τηλεφωνία γα την εσωτερική τους λειτουργία καθώς και την επικοινωνία με πελάτες και προμηθευτές ενώ αντίθετα σημαντικά είναι περιθώρια αύξησης της χρήσης στους τομείς παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών.

Το μέλλον βρίσκεται στο ίντερνετ μέσω κινητής

Οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να δίνουν έμφαση στις υπηρεσίες φωνής ωστόσο αναγνωρίζουν ότι το μέλλον βρίσκεται στο κινητό ίντερνετ και στις διάφορες εφαρμογές που μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσα από το κινητό τηλέφωνο. Σε ότι αφορά τα οφέλη της κινητής για τις επιχειρήσεις πάνω από το 80% που ρωτήθηκαν θεωρούν ότι αυξήθηκε η παραγωγικότητά τους, η ταχύτητα, η ευελιξία και η αποτελεσματικότητα της επιχείρησης τους.

Επίσης μια στις δύο επιχειρήσεις θεωρεί ότι είχε αύξηση της κερδοφορίας της λόγω της κινητής τηλεφωνίας, η χρήση της οποίας οδηγεί σε αύξηση των πωλήσεων των επιχειρήσεων.

Η μεγάλη πλειοψηφία του επιχειρηματικού κόσμου θεωρεί ότι ένα από τα βασικά οφέλη της κινητής τηλεφωνίας είναι η αμεσότητα στην εξυπηρέτηση και την ικανοποίηση των πελατών.

Ένα από τα πλέον σαφή μηνύματα της έρευνας είναι ότι στο τοπίο της επόμενης μέρας κυρίαρχο ρόλο θα διαδραματίζει το ίντερνετ μέσω των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Στο πλαίσιο αυτό το 91% του επιχειρηματικού κόσμου εκτιμά ότι το ίντερνετ μέσω κινητής αποτελεί επανάσταση στο χώρο της επιχειρηματικής δράσης.

Ασφάλεια, επικοινωνία αλλά και... καταπίεση

Αναφορικά με την σημασία του κινητού στην καθημερινότητα του πολίτη από τις απαντήσεις των 500 συμμετεχόντων στην έρευνα προκύπτει ότι οι περισσότεροι εξ' αυτών θεωρούν ότι με το κινητό αφενός νοιώθουν ασφάλεια, αφετέρου είναι πιο εύκολο να είναι πιο κοντά στους δικούς τους ανθρώπους.

Η διευκόλυνση της καθημερινότητας και η καλύτερη οργάνωση του χρόνου έπονται στη λίστα των ωφελημάτων.

Στην βάση της συγκεκριμένης λίστας πάντως κάποιο δήλωσαν ότι η είσοδος του κινητού στη ζωή τους είχε ως αποτέλεσμα να αισθάνονται ότι έχουν χάσει την ελευθερία τους και τον προσωπικό τους χώρο και να νοιώθουν καταπιεσμένοι.

Μια από τις πλέον σημαντικές χρήσης του κινητού τηλεφώνου για τους πολίτες είναι, όπως δήλωσαν, ότι μαζί με την τηλεόραση είναι τα κύρια μέσα με τα οποία νοιώθουν ότι είναι ενήμεροι και σε επαφή με τον έξω κόσμο.

Παράλληλα το κινητό τηλέφωνο αξιολογείται από τους Έλληνες ως το βασικό εργαλείο για τη δουλειά τους, σημαντικότερο ακόμη και από το ίντερνετ καθώς και το αυτοκίνητο. Ωστόσο η χρήση του ίντερνετ μέσω κινητού αποτελεί μια ραγδαία ανερχόμενη τάση καθώς ήδη χρησιμοποιείται συχνά περίπου από το ένα τρίτο της ελληνικής κοινωνίας ενώ σύντομα αναμένεται ότι θα είναι κυρίαρχη τάση. Άλλωστε το 58% δήλωσαν ότι το επόμενο κινητό τους θα είναι Smartphone.

Αξίζει τέλος να σημειώσουμε πως σε σχέση με το κόστος του ίντερνετ μέσω κινητής ο ένας στους δύο πολίτες υποστηρίζει ότι αν αυτό μειώνονταν τότε θα προχωρούσε σε αύξηση της χρήσης του ενώ ο επιχειρηματικός κόσμος στη μεγάλη του πλειοψηφία (88%) θεωρεί ότι η συνολική μείωση του κόστους της κινητής τηλεφωνίας θα συνέβαλε περαιτέρω στην ανάπτυξη της οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v