Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζανιάς: Μπορεί να γίνει η έκπληξη στις τράπεζες

Το ενδιαφέρον των ξένων μπορεί να επισπεύσει την πλήρη επιστροφή των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα, εκτιμά ο πρόεδρος της ΕΤΕ. Οι εκτιμήσεις για το μέλλον του κλάδου και τις χρηματοδοτήσεις από Λαζαρίδη και Μποτόπουλο.

Ζανιάς: Μπορεί να γίνει η έκπληξη στις τράπεζες
Νωρίτερα απ' ό,τι προβλεπόταν είναι πιθανό να περάσουν οι τράπεζες πλήρως στον ιδιωτικό τομέα, χάρη στο ενδιαφέρον που υπάρχει για τους τίτλους των πιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά και με την αρωγή της προόδου που εμφανίζει η ελληνική οικονομία.

Στη διαπίστωση αυτή προέβη ο πρόεδρος της ΕΤΕ Γ. Ζανιάς, μιλώντας σε χθεσινή εκδήλωση της Ε.Κ. με θέμα «Ελληνική Κεφαλαιαγορά και τράπεζες στο μεταίχμιο της κρίσης».

Ο κ. Ζανιάς αναφέρθηκε επίσης στα κεφαλαιακά μαξιλάρια των τραπεζών, τα οποία τους εξασφαλίζουν περισσότερη ασφάλεια (προβλέψεις επισφαλειών, εγγυήσεις για κόκκινα δάνεια, πλάνα αναδιάρθρωσης).

Τις συνέπειες της εξαετούς ύφεσης, που στοίχισε το 25% του εθνικού εισοδήματος, κατέγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούν οι τράπεζες τα επόμενα χρόνια, ώστε να καταστούν ικανές να αναχρηματοδοτήσουν την εθνική οικονομία.

«Σε καμία περίπτωση η σχέση τραπεζών και χρηματιστηρίου -όσον αφορά τον ρόλο τους ως πηγές άντλησης κεφαλαίων- δεν θα πρέπει να λειτουργήσει ανταγωνιστικά», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Χ.Α. Σωκράτης Λαζαρίδης, ο οποίος σημείωσε πως οι εισροές κεφαλαίων μέσω Χ.Α. αγγίζουν φέτος τα 2 δισ. ευρώ.

Ο κ. Λαζαρίδης αναγνώρισε την ανάγκη να αλλάξει η σχέση δανείων προς ίδια κεφάλαια στις ελληνικές επιχειρήσεις όπως αναπροσαρμόζεται καθώς και η σχέση ρίσκου και απόδοσης. Τα δύο αυτά στοιχεία οδηγούν στη δημιουργία νέων χρηματοοικονομικών προϊόντων, μέσω των οποίων οι επιχειρήσεις θα χρηματοδοτήσουν τις εργασίες τους, σε συνεργασία και με τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.

Από την πλευρά της, η κ. Θάλεια Εμίρη, νομική σύμβουλος του ΤΧΣ, σημείωσε πως βασικός ρόλος του Ταμείου είναι να ισορροπήσει μεταξύ της τάσης η τράπεζα στην οποία είναι πλέον μέτοχος να διατηρήσει την αυτονομία της, αλλά και το ταμείο να μπορέσει να προασπιστεί την αξία της περιουσίας που έχει τοποθετήσει στα πιστωτικά ιδρύματα.

Τη δυνατότητα η επιτυχία των warrants να τύχει ευρύτερης εφαρμογής με τη χρήση των δικαιωμάτων αυτών και σε άλλα προϊόντα σημείωσε ο κ. Νίκος Πορφύρης, στέλεχος της ΕΧΑΕ.

Ο κ. Πορφύρης υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που έπαιξαν τα warrants στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Τα προϊόντα αυτά μείωσαν το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των ιδρυμάτων για το ΤΧΣ κατά 3 δισ. ευρώ και προσέλκυσαν ξένο επενδυτικό ενδιαφέρον, δημιουργώντας έτσι τη δυνατότητα διενέργειας arbitrage μεταξύ μετοχών και warrants.

Την ανάγκη να εκδοθούν διαφορετικού τύπου ομόλογα λόγω της απομόχλευσης που υφίσταται η ελληνική οικονομία, κάτι το οποίο συζητείται διεθνώς, εντόπισε ο κ. Μερτζάνης, διευθυντής μελετών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Πρόκειται για ομόλογα αυξημένου κινδύνου, τα γνωστά conditional sovereign bonds.

Ο κ. Μερτζάνης σημείωσε πως από το 2003 ως το 2010 το ενεργητικό και το παθητικό των τραπεζών ενισχύθηκε ασύμμετρα με την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Όσον αφορά το ενεργητικό, η αύξηση οφειλόταν στα δάνεια προς τρίτους και στη δραστηριότητα του εξωτερικού και για το παθητικό η αύξηση οφειλόταν στις καταθέσεις αλλά και στις υποχρεώσεις του εξωτερικού.

Στην παρούσα φάση δεν αναμένεται οι καταθέσεις να ανακάμψουν, δεδομένου ότι χρησιμοποιούνται για να πληρωθούν οι φόροι. Έτσι οι τράπεζες θα μπορέσουν να επιτελέσουν τον λειτουργικό τους ρόλο στη βάση ενός άλλου σκεπτικού που θα σχετίζεται με την περαιτέρω κεφαλαιακή τους ανάκαμψη μέσα από την κεφαλαιαγορά με νέα και πιο σύνθετα προϊόντα.

Στα υψηλά επιτόκια των χορηγήσεων στάθηκε, μεταξύ άλλων, ο κ. Γκόρτσος, Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, λόγω της στενότητας που υπάρχει στη ρευστότητα αλλά και του αυξημένου πιστωτικού κινδύνου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστας Μποτόπουλος μίλησε για τις αλλαγές που υπέστη συνολικά το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη και για τις επιβεβλημένες θεσμικές μεταβολές στις οποίες προχωρούν οι εποπτικοί μηχανισμοί πανευρωπαϊκά. Όσον αφορά τη χώρα μας, εστίασε στις νέες απαιτήσεις που διαμόρφωσαν για τους εποπτικούς μηχανισμούς οι συνθήκες της κρίσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v