Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστρέφει μέσω ΣΔΙΤ η Archirodon στην Ελλάδα

Οι επτά δήμαρχοι του νομού Σερρών ενέκριναν τη συμφωνία το περασμένο Σάββατο, ομόφωνα και σε χρόνο ρεκόρ. Η ετήσια ποσότητα των προς διαχείριση απορριμμάτων εκτιμάται σε 65.000 τόνους. Στα 30 εκατ. ευρώ η επένδυση.

Επιστρέφει μέσω ΣΔΙΤ η Archirodon στην Ελλάδα

Την επιστροφή του κατασκευαστικού κολοσσού Archirodon στην ελληνική αγορά σηματοδοτεί η ανάθεση του έργου διαχείρισης απορριμμάτων του νομού Σερρών, μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), στην κοινοπραξία Archirodon – Intrakat – Envitec.

Οι επτά δήμαρχοι του νομού Σερρών ενέκριναν το περασμένο Σάββατο, ομόφωνα και σε χρόνο ρεκόρ από την ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών (11 Δεκεμβρίου), την πρόταση των τριών εταιρειών.

Η κοινοπραξία αναλαμβάνει τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία υποδομών της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων για 27 έτη. Η ετήσια ποσότητα των προς διαχείριση απορριμμάτων εκτιμάται σε 65.000 τόνους, ενώ η χρηματοδότηση θα πραγματοποιηθεί με ιδιωτικά κεφάλαια και κοινοτικούς πόρους.

Η συνολική επένδυση θα προσεγγίσει τα 30 εκατ. ευρώ με το 60% να προέρχεται από κοινοτικούς πόρους και το 40% από κεφάλαια των παραχωρησιούχων. Στην τελική φάση του διαγωνισμού είχαν προκριθεί η κοινοπραξία Archirodon Group – Intrakat – Envitec, η κοινοπραξία Μεσόγειος – J&P ΑΒΑΞ και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Είναι ο τρίτος διαγωνισμός ΣΔΙΤ για διαχείριση απορριμμάτων που ολοκληρώνεται (προηγήθηκε ο διαγωνισμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου που ανατέθηκε στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και της Κεντρικής Μακεδονίας που ανατέθηκε στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ), αλλά το έργο θεωρείται πιο ώριμο. Χάρη στη στήριξη του έργου από τους επτά δημάρχους του νομού εκτιμάται πως η μονάδα των Σερρών θα είναι η πρώτη που θα λειτουργήσει καθώς έχουν προχωρήσει τα θέματα χωροθέτησης, κ.λπ.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της ειδικής γραμματείας ΣΔΙΤ, στα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να υποβληθούν δεσμευτικές προσφορές στον αντίστοιχο διαγωνισμό της Ηλείας και εκτιμάται (αφού έχει εξασφαλιστεί η συναίνεση των τοπικών δημοτικών αρχών) πως τον Απρίλιο του 2014 θα υποβληθούν δεσμευτικές προσφορές για τις μονάδες σε Γραμματικό και Κερατέα. Για μετά τις δημοτικές εκλογές τοποθετείται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τις δύο μεγάλες μονάδες της Αττικής σε Λιόσια και Φυλή.

Ιδιαίτερης σημασίας θεωρείται η συμμετοχή της Archirodon στην κοινοπραξία που αναλαμβάνει το έργο.

Η ιστορική κατασκευαστική εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1959 από μετόχους των ελληνικών εταιρειών «Οδών και Οδοστρωμμάτων» και «Αρχιμήδης», μεγαλούργησε στη Μέση Ανατολή, περιοχή στην οποία έχει ακόμα μεγάλη παρουσία με ετήσια έσοδα περί το 1 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια εξαγοράστηκε από την εδρεύουσα στην Ολλανδία Royal Boskalis Westminster η οποία, όμως, πώλησε τον περασμένο Ιούλιο το 40% που κατείχε.

Σήμερα εκ των μεγαλύτερων μετόχων (αν όχι ο μεγαλύτερος αφού ελέγχει το 28%) της Archirodon είναι ο επενδυτικός όμιλος Al-Nowais Investments από το Αμπου Ντάμπι, ενώ είναι άγνωστο το ποσοστό που κατέχουν οι διάδοχοι των ιδρυτών, δηλαδή οι εκπρόσωποι των οικογενειών Κ. Καρπίδα και Γ. Ανδρόπουλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v