Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράταση για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Απαραίτητη κρίθηκε από το υπουργείο η παράταση αφού σχεδόν 5.000 κεραίες παραμένουν χωρίς άδεια. Αυστηρές προθεσμίες εντός των οποίων η ΕΕΤΤ και οι πολεοδομίες πρέπει να εκδίδουν τις αποφάσεις τους.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Παράταση για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Προθεσμία δύο ετών, ως τον Μάρτιο του 2016, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης των σταθμών βάσης (κεραιών) κινητής τηλεφωνίας που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, παρέχει τροπολογία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Η τροπολογία αποσύρθηκε τελικώς εχθές, καθώς υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από μερίδα βουλευτών, λόγω εκπρόθεσμης υποβολής της, και αναμένεται να επανακατατεθεί χωρίς αλλαγές, εντός των επόμενων ημερών. 

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες ζητούσαν εδώ και πολύ καιρό να παραταθεί η καταληκτική ημερομηνία για την αδειοδότηση των σταθμών βάσης.

Σύμφωνα με τις εταιρείες, η διαδικασία αδειοδότησης δεν είναι εφικτό να ολοκληρωθεί ως τον Μάρτιο του 2014, όπως προβλεπόταν από τον υφιστάμενο νόμο.

Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας καταλογίζουν στις υπηρεσίες του Δημοσίου την ευθύνη για το γεγονός ότι χιλιάδες κεραίες κινητής τηλεφωνίας παραμένουν ακόμη σε εκκρεμότητα, χωρίς άδεια και ουσιαστικά λειτουργούν σε καθεστώς παρανομίας. Εξάλλου την αδυναμία των κρατικών υπηρεσιών παραδέχεται και το ίδιο το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, το οποίο σημειώνει ότι είναι απαραίτητο να δοθεί παράταση για την αδειοδότηση, αφού βρίσκονται σε εκκρεμότητα οι αιτήσεις για περίπου 5.000 κεραίες.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, η τήρηση των προθεσμιών που έχουν τεθεί είναι ανεφάρμοστη εξαιτίας των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στις συναρμόδιες υπηρεσίες (πολεοδομίες, δασικές υπηρεσίες, εφορίες αρχαιοτήτων).

Με την τροπολογία προβλέπεται ότι οι πάροχοι δικτύου υποχρεούνται να πάρουν άδεια για όλες τις κατασκευές κεραιών που έχουν εγκαταστήσει.

Ως τον Σεπτέμβριο του 2015 η κατάθεση των φακέλων

Στην τροπολογία ορίζεται ότι οι κάτοχοι των κεραιών οφείλουν να υποβάλουν ως τις 7 Σεπτεμβρίου 2015 στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών Ταχυδρομείων όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και έγγραφα για τις αιτήσεις αδειοδότησης που παραμένουν σε εκκρεμότητα στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η ΕΕΤΤ θα πρέπει να εξετάσει τις υποβαλόμενες αιτήσεις και να εκδώσει την άδεια ή να απορρίψει αιτιολογημένα την αίτηση εντός έξι μηνών (ως τον Μάρτιο του 2016) από την ημερομηνία συγκέντρωσης όλων των προβλεπόμενων δικαιολογητικών και εγγράφων για κάθε πάροχο.

Έως ότου εκδοθεί είτε η άδεια είτε η αιτιολογημένη απόρριψη της αίτησης από την ΕΕΤΤ οι εγκατεστημένες κατασκευές κεραιών θεωρούνται νομίμως λειτουργούσες και αναστέλλεται η κατεδάφισή τους.

Δύο μήνες προθεσμία στις πολεοδομίες

Για τις κεραίες για τις οποίες δεν υπάρχει άδεια και έχει υποβληθεί σχετική καταγγελία στην ΕΕΤΤ ή διαπιστώθηκε αυτεπάγγελτα η ύπαρξή τους, εφόσον έχει υποβληθεί αίτηση για αδειοδότηση πριν από τις 7 Μαρτίου 2012, προβλέπεται ότι ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής κυρώσεων, σύμφωνα με το νομικό καθεστώς που ίσχυε κατά τον χρόνο εγκατάστασής τους και επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις, ωστόσο αυτές δεν κατεδαφίζονται.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην τροπολογία, οι πολεοδομικές υπηρεσίες έχουν υποχρέωση σε διάστημα 2 μηνών από την κατάθεση των δικαιολογητικών να αποφανθούν για τη νομιμότητά τους. Σε περίπτωση που το δίμηνο διάστημα παρέλθει χωρίς την απάντηση της πολεοδομικής υπηρεσίας στο αίτημα, τότε θα θεωρείται ότι η κεραία έχει πολεοδομική έγκριση και θα μπορεί να ηλεκτροδοτηθεί.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι άδειες των κεραιών κινητής τηλεφωνίας αποτελούν χρόνιο πρόβλημα καθώς μόλις το 1/3 του συνόλου των κεραιών που είναι εγκατεστημένες σε όλη τη χώρα λειτουργεί νομίμως. Σύμφωνα με την Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, τα σοβαρότερα προβλήματα για τις καθυστερήσεις εντοπίζονταν σε εφορίες αρχαιοτήτων, δασαρχεία, πολεοδομίες αλλά και στην ΕΕΤΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v