Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάει πίσω και η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

Διαμηνύθηκε αρμοδίως στον υπουργό Εργασίας ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ψηφίσουν την τροπολογία για τον ΑΔΜΗΕ, με αποτέλεσμα αυτή να αποσυρθεί από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Οι συνέπειες για τη "μικρή ΔΕΗ".

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Πάει πίσω και η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

Μετά την κατάθεσή της στη Βουλή, αποσύρθηκε η τροπολογία στον νόμο 2773 του 1999 η οποία αποτελούσε προϋπόθεση για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Έτσι παραμένει άγνωστο, για την ώρα τουλάχιστον, με ποιο τρόπο θα καλυφθούν και αν θα καλυφθούν οι προϋποθέσεις για νομοθετική αντιμετώπιση των απαιτήσεων που έχουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ στα περιουσιακά στοιχεία της (στα οποία περιλαμβάνονται και τα δίκτυα του ΑΔΜΗΕ), ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ.

Τις εξελίξεις είχε καταγράψει έγκαιρα το Euro2day.gr με αναλυτικό ρεπορτάζ την προηγούμενη εβδομάδα. Αποκάλυψε την πρόθεση των εργαζομένων να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα σε περίπτωση που προχωρούσε η δημοσίευση της προκήρυξης για την πώληση της εταιρείας προκειμένου να μπλοκάρουν τη διαδικασία.

Σημειώνεται ότι, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ,  εργαζόμενοι του ΑΔΜΗΕ έχουν αποκλείσει τα δύο κέντρα μεταφοράς της χώρας στον Άγιο Στέφανο και στη Θεσσαλονίκη, διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ.

Επιπροσθέτως ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Θανάσης Πετράκος "προειδοποίησε" τους υποψήφιους επενδυτές να μην εξαγοράσουν το ποσοστό του ΑΔΜΗΕ που πωλείται, γιατί όταν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση θα το χάσουν.

Η τροπολογία είχε κατατεθεί στη Βουλή στις 24 Ιανουαρίου, και με αυτήν διευκρινιζόταν ότι η ΔΕΗ και τα νομικά πρόσωπα που προκύπτουν από αυτήν (εταιρείες δικτύων, αλλά και η «μικρή ΔΕΗ» σε δεύτερη φάση) «εν ουδεμία περιπτώσει» ευθύνονται για υποχρεώσεις που προκύπτουν από την παλιά ασφαλιστική λειτουργία της, δηλαδή πριν από την ψήφιση του νόμου 2773 του 1999, ή σχετίζονται με τη χρηματοδότηση ελλειμμάτων του ασφαλιστικού φορέα του προσωπικού της.

«Η ασφαλιστική κάλυψη και προστασία των ασφαλισμένων της ΔΕΗ στο προσήκον επίπεδο αποτελεί αποστολή και υποχρέωση αποκλειστικά του ασφαλιστικού φορέα τους και του κράτους, και όχι της ΔΕΗ» ανέφερε η τροπολογία την οποία κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας.

Με την τροπολογία αυτή η κυβέρνηση θεωρούσε ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τη νομική βάση της προσφυγής που κατέθεσε στο ΣτΕ πριν από αρκετούς μήνες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΔΕΗ κατά της διαδικασίας πώλησης του ΑΔΜΗΕ, επικαλούμενη το θέμα του ασφαλιστικού, όπως κατοχυρώθηκε με τον παλαιότερο νόμο.

Ωστόσο, πέραν του καθαρά νομικού θέματος, που αφορά τα δικαιώματα υπέρ των εργαζομένων και των συνταξιούχων, στην περιουσία της ΔΕΗ, τα οποία απορρέουν από τον Νόμο 2773, η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ προκάλεσε τριβές με την αντιπολίτευση, τα συνδικάτα, αλλά και στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με όσα γνωρίζει το Euro2day.gr συνδικαλιστικά στελέχη προσκείμενα στο ΠΑΣΟΚ, με παρεμβάσεις τους στα όργανα του κόμματος έπεισαν για το δίκαιο των θέσεών τους τα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος. Έτσι διαμηνύθηκε αρμοδίως στον υπουργό Εργασίας ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ψηφίσουν την τροπολογία για τον ΑΔΜΗΕ, με αποτέλεσμα αυτή να αποσυρθεί από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Η εξέλιξη αυτή όπως είναι φυσικό προκαλεί ανυπέρβλητες δυσκολίες και για τη δημιουργία και στη συνέχεια ιδιωτικοποίηση της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ», στην οποία η μητρική ΔΕΗ θα εισφέρει μονάδες ηλεκτροπαραγωγής (λιγνιτικές, υδροηλεκτρικές), προκειμένου έτσι να ανοίξει η αγορά ηλεκτρισμού και να λειτουργήσει ανταγωνισμός.

Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί μία ακόμη ένδειξη αδυναμίας της κυβέρνησης να προωθήσει με αποτελεσματικό τρόπο διαρθρωτικές αλλαγές σε τομείς της οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v