Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπερφορολόγηση βλέπει το Γραφείο Προϋπολογισμού

Τυχόν αύξηση φόρων δεν θα έφερνε αύξηση εσόδων, αλλά αντίθετα θα οδηγούσε σε διεύρυνση της φοροδιαφυγής και των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, λέει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Οι συντελεστές και πόσο έχει αυξηθεί η επιβάρυνση από το 2010.

Υπερφορολόγηση βλέπει το Γραφείο Προϋπολογισμού

Όχι σε νέους φόρους, λέει με σαφήνεια η τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, στην οποία αποτυπώνονται στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι συντελεστές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, καθώς και ο ΦΠΑ στην Ελλάδα είναι υψηλότεροι σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε.

Σε ανάλυση που περιλαμβάνεται στην έκθεση επιχειρείται να δοθεί απάντηση στο εάν υπάρχει υπερφορολόγηση στην Ελλάδα. Ευθεία απάντηση δεν διατυπώνεται, αλλά γίνεται λόγος για ήδη «βαριά φορολογούμενους» και εκτιμάται πως τυχόν αύξηση φόρων δεν θα έφερνε αύξηση εσόδων, αλλά αντίθετα θα οδηγούσε σε διεύρυνση της φοροδιαφυγής και των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, «οι φορολογικοί συντελεστές τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις είναι υψηλότεροι από τον μέσο όρο των χωρών τόσο της Ε.Ε. όσο και της ευρωζώνης. Ο ΦΠΑ διαμορφώνεται στο 23% έναντι 21,5% στην Ε.Ε. και 20,5% στην ευρωζώνη.

Ο ανώτερος συντελεστής φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 46% (σε 42% ο βασικός συντελεστής και 1%-4% έξτρα φόρος λόγω έκτακτης εισφοράς) έναντι 39,5% στην Ε.Ε. και 44,5% στην ευρωζώνη, ενώ ο ανώτερος συντελεστής φόρου για τα νομικά πρόσωπα στην Ελλάδα είναι στο 26% έναντι 21,8% στην Ε.Ε. και 25,9% στην ευρωζώνη».

Παράλληλα επισημαίνονται τα εξής:

· Από το 2010 αυξάνεται συνεχώς η φορολογία, όταν την ίδια περίοδο μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις και η ανεργία ανεβαίνει. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει σε επιδείνωση των όρων διαβίωσης των πολιτών.

· Οι ανώτατοι φορολογικοί συντελεστές για κάθε κατηγορία εισοδήματος στην πραγματικότητα είναι μεγαλύτεροι καθώς με την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται επιπλέον φόρος από 1% έως 4%.

· Ο φόρος εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους έχει έως και επταπλασιαστεί από το 2010 έως σήμερα, ενώ ο φόρος που θα πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι αυξημένος έως και εννέα φορές.

· Το συνολικό ποσό που θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι για τα ακίνητα επταπλασιάστηκε από το 2009 φτάνοντας τα 3,5 δισ. ευρώ από μόλις 500 εκατ. ευρώ.

· Στα ακίνητα προστέθηκε ο φόρος υπεραξίας.

· Ο ΦΠΑ αυξήθηκε από το 2010 τέσσερις φορές.

· Τα τεκμήρια και τα τέλη κυκλοφορίας αυξήθηκαν από το 2010 δύο φορές, ενώ οι φόροι στα καύσιμα τρεις φορές.

· Από τον Μάιο του 2010 επιβλήθηκε για πρώτη φορά φόρος στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και από το 2011 και στο φυσικό αέριο. Η εξίσωση των φορολογικών συντελεστών στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης οδήγησε σε αύξηση των φόρων κατά 450%.

Σύμφωνα με την έκθεση, «η περαιτέρω άσκηση της φορολογικής επιβάρυνσης των ήδη βαριά φορολογουμένων, δεν συνεπάγεται περισσότερα φορολογικά έσοδα 'λόγω εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας και ενίσχυσης της φοροδιαφυγής'».

 

***Αναλυτικά, η Τριμηνιαία Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v