Σαμαράς: Περνά το 1 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα

Εμείς για εκλογές πηγαίνουμε το 2016, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός. «Δεν συνεργαζόμαστε με ανεύθυνους», η απάντηση στα σενάρια «μεγάλου συνασπισμού». Παραδέχθηκε καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις. Ποιοι θα μοιραστούν το πρωτογενές πλεόνασμα.

Σαμαράς: Περνά το 1 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα

Μία ακόμα επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα. «Εμείς αποτρέψαμε την κατάρρευση της χώρας» και ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλούνταν το μοντέλο της Αργεντινής, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Αναλογιστείτε τι συμβαίνει στην Αργεντινή 13 χρόνια μετά τη χρεοκοπία της. Εμείς αποφύγαμε τη χρεοκοπία και τώρα περνάμε σε ανάκαμψη».

Eπιχείρησε να βάλει τέλος στα εκλογικά σενάρια που εξυφαίνονται με αφορμή τις εξαγγελίες για τα προγράμματα ενάντια στην ανεργία. Στις εκλογές εμείς πηγαίνουμε για το 2016 «τους αρέσει, δεν τους αρέσει». Όπως μάλιστα τόνισε, η παρούσα Βουλή μπορεί να δώσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, έβαλε τέλος στα σενάρια για μεγάλο συνασπισμό. «Εμείς στη Νέα Δημοκρατία για το καλό της χώρας μπορούμε να συνεργαστούμε με αντιπάλους. Το δείξαμε στη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, με το οποίο συμφωνήσαμε στα βασικά για το καλό της Ελλάδας. Εμείς την υπευθυνότητά μας την έχουμε δείξει. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν έχει ψηφίσει ούτε έναν νόμο, ούτε τα προφανώς ευεργετικά. Λέει όχι σε όλα. Όσο συνεχίζει την ανευθυνότητα δεν έχουμε κανένα περιθώριο συνεργασίας μαζί του».

Ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε μάλιστα ότι είναι εύπιστοι όσοι πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει στροφή προς την υπευθυνότητα.

To πλεόνασμα

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι κατηγορείται πως δεν υλοποιήθηκαν τα 18 σημεία που είχαν εξαγγελθεί προεκλογικά. Τα περισσότερα από αυτά, όμως, θα τα έχουμε κάνει πράξη στα πρώτα δύο χρόνια από τα τέσσερα της κυβερνητικής θητείας, τόνισε.

«Το πλεόνασμα είναι μεγαλύτερο από την πρόβλεψη. Μας λοιδορούσαν όταν λέγαμε πως θα έχουμε πλεόνασμα. Κι όμως, προσεγγίζουμε, εγώ λέω ότι θα ξεπεράσουμε, το 1 δισ. ευρώ για το 2013».

Ο Αντώνης Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι δεν είναι λογιστικό τρικ και ότι ξοδεύτηκε και το τελευταίο ευρώ του προγράμματος επενδύσεων. «Αυτό που βγάζουμε είναι καθαρό, αδιαμφισβήτητο και βιώσιμο», είπε.

Επανέλαβε ότι το 70% του πλεονάσματος που ξεπερνά τον στόχο θα επιστρέψει στην κοινωνία. Έτσι, θα δοθούν σε αυτούς που έχουν ανάγκη εκατομμύρια ευρώ. Περιέγραψε τις ομάδες που θα ωφεληθούν μιλώντας για τους ενστόλους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Επιπλέον μίλησε και για την ανάγκη να μειωθούν οι φόροι, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγών στα πρόστιμα της εφορίας.

Η ενέργεια

Ελπίζω να έχουμε σύντομα καλά νέα στο θέμα του κόστους ενέργειας, είπε ο πρωθυπουργός λίγες μόνο ημέρες μετά τη συνάντηση με τον Βλ. Πούτιν. Στάθηκε στις μεταρρυθμίσεις και στην άνοδο της χώρας στη διεθνή κατάταξη αλλά και στην πρόοδο στον τομέα των εξαγωγών. Οι θετικές ειδήσεις το επόμενο διάστημα θα πυκνώνουν και αυτός θα είναι ο καταλύτης για να βγούμε από τη μιζέρια, εκτίμησε.

Οι αποκρατικοποιήσεις

Ο Αντώνης Σαμαράς παραδέχθηκε ότι υπάρχουν πράγματα στα οποία έχουμε μείνει πίσω. Στάθηκε στις αποκρατικοποιήσεις λέγοντας ότι αυτό στις περισσότερες περιπτώσεις «δεν ήταν με δική μας ευθύνη». Είναι όμως ευθύνη μας να τις ξεμπλοκάρουμε, τόνισε και επιτέθηκε εκ νέου στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί με τη στάση του υπονομεύει την προσπάθεια.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι ψέμα να κατηγορείται η κυβέρνηση ότι δεν έβαλε φραγμούς στη φοροδιαφυγή. Υποστήριξε ότι το 2013 μπήκαν στα ταμεία 423 εκατ. ευρώ, ενώ για φέτος έχουν γραφτεί επιπλέον 300 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, όπως είπε, πλήττεται η διαφθορά. «Δεν θέλω να τιμωρηθεί κανείς αθώος, αλλά δεν θέλω και να γλιτώσει κανείς ένοχος». Επισήμανε ότι η Δικαιοσύνη ψάχνει τα πάντα και τόνισε ότι θα πάνε και άλλοι εκεί που πρέπει.

Το χρέος

Κατηγόρησε την αντιπολίτευση για τις δηλώσεις αναφορικά με το χρέος. Αναρωτήθηκε πώς θα αποφύγουν τις οδυνηρές συνέπειες για τη χώρα από μια μονομερή καταγγελία. Δημιουργούν αρνητικό περιβάλλον και ανασφάλεια για την Ελλάδα, υποστήριξε.

Αν εμείς τηρήσουμε τους όρους της συμφωνίας, οι δανειστές θα μας δώσουν πρόσθετη ελάφρυνση, τόνισε. Είπε πως περιμένουμε και από αυτούς να τηρήσουν την υποχρέωση. Το ποσό άλλωστε είναι πολύ μικρό.

Οι επόμενες κινήσεις

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε τα επόμενα βήματα. «Σε λίγο επισημοποιείται το πρωτογενές πλεόνασμα. Αμέσως θα δοθεί σε όσους έχουν ανάγκη. Πολύ σύντομα θα αρχίσει η συζήτηση για το χρέος. Πολύ σύντομα θα βγούμε στις αγορές. Αυτά θα γίνουν τους επόμενους μήνες».

Όπως είπε για τις δημοτικές εκλογές, επιλογές μέσα από την κοινωνία θα γίνουν για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ για τις ευρωεκλογές υποστήριξε ότι η Ν.Δ. μπορεί να νικήσει. Κάλεσε τους βουλευτές του να δώσουν τη μάχη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v