Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

WSJ: Μυστική συνάντηση Γάλλων, Γερμανών για Ελλάδα

Χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας οι ΥΠΟΙΚ Γερμανίας και Γαλλίας συζήτησαν με στελέχη του ΔΝΤ και της ΕΕ πως θα πιέσουν την Αθήνα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Στο επίκεντρο και η κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών 5-6 δισ. για β' εξάμηνο.

WSJ: Μυστική συνάντηση Γάλλων, Γερμανών για Ελλάδα

Ανώτατοι αξιωματούχοι απομακρύνθηκαν από τους συναδέλφους τους μετά την συνάντηση του Eurogroup τη Δευτέρα και πραγματοποίησαν μυστική συνάντηση με επίκεντρο τις αυξανόμενες ανησυχίες γύρω από την ελληνική διάσωση.

Όπως μεταδίδει η WSJ, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος έδινε εκείνη την ώρα συνέντευξη τύπου δεν προσκλήθηκε να λάβει μέρος στη συζήτηση.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στην συνάντηση συμμετείχαν ανώτατοι αξιωματούχοι του ΔΝΤ, της Κομισιόν, της ΕΚΤ, ανώτατοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης, καθώς και οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Στόχος τους ήταν να βρουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που απειλούν την εύθραυστη ανάκαμψη στην Ελλάδα και την ευρύτερη ευρωζώνη.

Συζήτησαν πώς να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση για προχωρήσει με τις μη δημοφιλείς δομικές μεταρρυθμίσεις και δεύτερον πώς να συγκεντρώσουν τα έξτρα κεφάλαια ώστε να καλύψουν τα κενά στις χρηματοδοτικές ανάγκες της Αθήνας για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, οι οποίες εκτιμώνται σε 5 -6 δισ. ευρώ.

Η συνάντηση δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα, υποστηρίζουν στη WSJ πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση. Οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές συνεχίζονται εξ αποστάσεως, ενώ οι εκπρόσωποι της τρόικας έχουν βάλει στον «πάγο» τα σχέδια επιστροφής στην Αθήνα.

Οι ανησυχίες, αυξάνουν, γράφει η WSJ, γιατί η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλες λήξεις ομολόγων τον Μάιο. Το ΔΝΤ δεν έχει προχωρήσει σε εκταμιεύσεις από τον περασμένο Ιούλιο και είναι 3,8 δισ. ευρώ πίσω στις προγραμματισμένες πληρωμές. Το ΔΝΤ επιμένει στο να έχει καθαρή εικόνα για τα οικονομικά της χώρας το επόμενο 12μηνο και ο όρος αυτός δεν έχει εκπληρωθεί.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών πάντως σημείωναν πως πάντα γίνονται ανάλογες συναντήσεις στο περιθώριο του Eurogroup.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v