Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Αύγουστο συζητήσεις για νέο ελληνικό πρόγραμμα»

Αν η Αθήνα καλύψει τις υποχρεώσεις της θα πάρει τις δόσεις της βοήθειας με ορίζοντα το Μάιο, δηλώνει ο επικεφαλής του Eurogroup και θα καλυφθούν οι ανάγκες ως τον Αύγουστο. Καλοκαίρι οι συζητήσεις για νέο πρόγραμμα και μείωση του χρέους. Δεν είναι σίγουρη η επιστροφή της τρόικας εντός της εβδομάδας.

«Αύγουστο συζητήσεις για νέο ελληνικό πρόγραμμα»

«Δεν έχουμε λόγο να βιαζόμαστε για αποφάσεις αναφορικά με ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup προσερχόμενος στη συνεδρίαση. 

Αν όλες οι υποχρεώσεις από το υφιστάμενο πρόγραμμα καλυφθούν, μπορούν να εκταμιευτούν οι δόσεις μέχρι το Μάιο και έτσι να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας έως και τον Αύγουστο. Ετσι, δεν υπάρχει κανένας λόγος να βιαστούμε για ένα νέο πρόγραμμα και νέες αποφάσεις. Τον Αύγουστο θα συζητήσουμε για να πάρουμε τις όποιες αποφάσεις, δήλωσε και προσέθεσε ότι τα στοιχεία για το πλεόνασμα θα υπάρχουν διαθέσιμα τον Απρίλιο.

«Το χρέος πρέπει να μειωθεί. Το ερώτημα είναι ποιος το κάνει και πως θα γίνει. Αυτό θα αποφασιστεί το καλοκαίρι», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Εν τω μεταξύ εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε σήμερα στο ΑΠΕ πως η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα δεν είναι μακριά σημειώνοντας, ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εξαιρετικά πιθανό να συμβεί εντός της εβδομάδος.

Ο ίδιος εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής, δεδομένου ότι, όπως είπε, η ελληνική πλευρά δεν έχει δώσει απόλυτα πειστικές απαντήσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού το 2014 και το 2015.

Σόιμπλε: Μετά τις ευρωεκλογές οι συζητήσεις για νέα βοήθεια σε Ελλάδα

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τόνισε τη Δευτέρα πως δεν θα εξεταστεί περαιτέρω βοήθεια για την Ελλάδα πριν τις ευρωεκλογές του Μαϊου.

Όπως μεταδίδει το MNI, ο κ. Σόιμπλε σημείωσε κατά την άφιξη του στο Eurogroup ότι μόνο όταν ολοκληρωθεί η συζήτηση για το υφιστάμενο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας θα εξεταστεί ενδεχόμενη επιπρόσθετη βοήθεια.

"Είναι ακόμα πολύ νωρίς για αυτό. Πρέπει να το προχωρήσουμε βήμα-βήμα" υπογράμμισε.

Ο ίδιος υποστήριξε πως τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει "σημαντική πρόοδο" στην αντιμετώπιση των ελλειμμάτων, αλλά πρέπει να συνεχίσει με αποφασιστικότητα στο ίδιο μονοπάτι.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μια μόλις ημέρα μετά τις αντίστοιχες τοποθετήσεις του Ολι Ρεν με τις οποίες «έβαζε πάγο» στις ελληνικές προσδοκίες για αποφάσεις αναφορικά με την Ελλάδα προ των ευρωεκλογών.

Στο χρονοδιάγραμμα του κ. Ρεν οι αποφάσεις για χρηματοδοτικό κενό και χρέος θα ληφθούν από το καλοκαίρι και μετά. «Χρειαζόμαστε τα επικυρωμένα στοιχεία της Eurostat για να ξέρουμε εάν η Ελλάδα πέτυχε πράγματι πλεόνασμα. Τους αριθμούς θα τους πάρουμε στις 23 Απριλίου. Κατόπιν χρειαζόμαστε μια νέα αποστολή της τρόικας. Μόνο όταν αυτή έχει ολοκληρωθεί, μπορούμε να ξεκινήσουμε να αναλύουμε τον καλύτερο τρόπο για την βιωσιμότητα του χρέους και να καταπιαστούμε με το χρηματοδοτικό κενό για το 2015 και το 2016. Αυτό θα γίνει από το καλοκαίρι και μετά», δηλώνει.

Εν τω μεταξύ το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών κράτησε σήμερα αποστάσεις από το δημοσίευμα του Spiegel σχετικά με τη διαφωνία Μέρκελ-Σόιμπλε για την ανάγκη να υπάρξει βοήθεια προς την Ελλάδα πριν τις ευρωεκλογές, όπως επιδιώκει ο πρώτος.

Η δήλωση, όμως, του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών που μεταδίδει το ΑΠΕ, ουσιαστικά τοποθετεί για μετά τις εκλογές τις συζητήσεις.

«Τα αρμόδια υπουργεία επεξεργάζονται περαιτέρω εταιρική βοήθεια για την Ελλάδα» δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών και σημείωσε ότι το τρέχον πρόγραμμα για την Ελλάδα ισχύει έως το τέλος του 2014. «To εάν εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη χρηματοδότησης θα είναι ξεκάθαρο μόλις στα μέσα του 2014», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Από την ελληνική πλευρά πάντως, επαναλαμβάνεται η πρόθεση να βγει στις αγορές το β’ εξάμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v